Bagno Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Listopada 2008 Miałem na myśli doświadczenie zawodowe i ty dobrze o tym wiesz. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Listopada 2008 :grin: :grin: :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Listopada 2008 Tinek, ale ten temat już był wielokrotnie przerabiany (wejdź sobie na strone główną - opis i schematy przemiany azotanu sodowego do nitrozohemoglobiny). Od dawna wiemy również, że peklowanie mieszanką azotanu (nitrytu) z solą nie zależy od obecności bakterii denitryfikujących ( w przeciwieństwie do peklowania mieszanką azotanów z solą) i stąd padło takie, a nie inne pytanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Listopada 2008 Ale tak od razu wszystkiego przeczytać się nie da (choć zaglądam od dawna na tę stronę),w przyszłości będę bardziej uważać, żeby nie powielać wątków (informacji) :blush: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Listopada 2008 stąd padło takie, a nie inne pytanie.Czasami też podejmujemy pewne tematy lub zadajemy prowokacyjne pytania w celach edukacyjnych. Część nowych forumowiczów i wielu niezarejestrowanych czytelników forum często nie wie, że na stronie głównej są szczególowe informacje prawie o wszystkim. Jednak żeby czegoś szukać, trzeba umieć nazwać problem. Dlatego wielokrotnie, w różnych nieraz miejscach wznawiane są ważniejsze zagadnienia związane z udanym wędzeniem :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Listopada 2008 W przypadku peklowania z użyciem saletry tlenek azotu wytworzy się z azotynu tylko przy udziale bakterii denitryfikujących. Bakterie te wymagają pożywki, mianowicie cukru. Jeżeli tych bakterii będzie brakowało do przeprowadzenia całego procesu peklowania może on być nieprawidłowy. Czy dobrze piszę? :rolleyes: Odniosłem się tylko do tego (na czerwono) - małe sprostowanie Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Listopada 2008 Dzięki za sprostowanie. Na pewno błąd literowy, gdyż EAnna jest "starym fachmanem" - już poprawiam. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Listopada 2008 Dzięki za sprostowanie.To ja powinnam przeprosić :blush: . W pierwszej wersji postu podałam wszystkie kroki przemiany chemicznej ale postanowiłam to skrócić, żeby nie robić kolejnego wykładu. W efekcie wycięłam nie to, co trzeba. Ale cieszę się, że na forum mamy nowego fachowca. Witaj TINEK i napisz coś o sobie w aspekcie wędzenia i nie tylko. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Listopada 2008 . Witaj TINEK i napisz coś o sobie w aspekcie wędzenia i nie tylko. Witam i ja Kiedyś trochę z ojcem dymiłem, teraz czasu nie ma, a i brzuch rośnie to trzeba ograniczać. W obecnej chwili raczej skupiam się (przy okazji jakiś imprez) na przygotowaniu pieczystych i pasztetów. No i ukrywać nie będę, że od początku mojej pracy - przemysł mięsny Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Listopada 2008 Idąc w ślady EAnny ponawiam prośbę, byś coś nam fajnego tutaj wrzucił. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 Listopada 2008 Wrzucę przepis na golonkę (potrzebuję chwilkę czasu), przeglądałem przepisy na stronie i nie ma takiej jak ja robię. W sobotę robiłem i specjalnie pod tym kątem zrobiłem fotki. Przepis bardziej z kategorii kulinaria niż wędliny domowe, ale myślę, że może ktoś skorzysta Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-46222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 18 Listopada 2008 Wita. Tinek golonka już czeka :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-46304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Listopada 2008 Umieściłem przepis w dziale Domowy wyrób wędlin - pozostałe wyrobyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2679smacznego Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-46336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.