Skocz do zawartości

peklowanie a temperatura ?


Rekomendowane odpowiedzi

Miałem na myśli doświadczenie zawodowe i ty dobrze o tym wiesz. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45609
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tinek, ale ten temat już był wielokrotnie przerabiany (wejdź sobie na strone główną - opis i schematy przemiany azotanu sodowego do nitrozohemoglobiny). Od dawna wiemy również, że peklowanie mieszanką azotanu (nitrytu) z solą nie zależy od obecności bakterii denitryfikujących ( w przeciwieństwie do peklowania mieszanką azotanów z solą) i stąd padło takie, a nie inne pytanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45613
Udostępnij na innych stronach

Ale tak od razu wszystkiego przeczytać się nie da (choć zaglądam od dawna na tę stronę),

w przyszłości będę bardziej uważać, żeby nie powielać wątków (informacji) :blush:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45614
Udostępnij na innych stronach

stąd padło takie, a nie inne pytanie.

Czasami też podejmujemy pewne tematy lub zadajemy prowokacyjne pytania w celach edukacyjnych. Część nowych forumowiczów i wielu niezarejestrowanych czytelników forum często nie wie, że na stronie głównej są szczególowe informacje prawie o wszystkim. Jednak żeby czegoś szukać, trzeba umieć nazwać problem. Dlatego wielokrotnie, w różnych nieraz miejscach wznawiane są ważniejsze zagadnienia związane z udanym wędzeniem :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45615
Udostępnij na innych stronach

W przypadku peklowania z użyciem saletry tlenek azotu wytworzy się z azotynu tylko przy udziale bakterii denitryfikujących. Bakterie te wymagają pożywki, mianowicie cukru. Jeżeli tych bakterii będzie brakowało do przeprowadzenia całego procesu peklowania może on być nieprawidłowy.

Czy dobrze piszę? :rolleyes:

Odniosłem się tylko do tego (na czerwono) - małe sprostowanie

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45616
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za sprostowanie. Na pewno błąd literowy, gdyż EAnna jest "starym fachmanem" - już poprawiam. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45622
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za sprostowanie.

To ja powinnam przeprosić :blush: . W pierwszej wersji postu podałam wszystkie kroki przemiany chemicznej ale postanowiłam to skrócić, żeby nie robić kolejnego wykładu. W efekcie wycięłam nie to, co trzeba. Ale cieszę się, że na forum mamy nowego fachowca. Witaj TINEK i napisz coś o sobie w aspekcie wędzenia i nie tylko.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45624
Udostępnij na innych stronach

. Witaj TINEK i napisz coś o sobie w aspekcie wędzenia i nie tylko.

Witam i ja

Kiedyś trochę z ojcem dymiłem, teraz czasu nie ma, a i brzuch rośnie to trzeba ograniczać. W obecnej chwili raczej skupiam się (przy okazji jakiś imprez) na przygotowaniu pieczystych i pasztetów. No i ukrywać nie będę, że od początku mojej pracy - przemysł mięsny

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45626
Udostępnij na innych stronach

Idąc w ślady EAnny ponawiam prośbę, byś coś nam fajnego tutaj wrzucił. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-45629
Udostępnij na innych stronach

Wrzucę przepis na golonkę (potrzebuję chwilkę czasu), przeglądałem przepisy na stronie i nie ma takiej jak ja robię. W sobotę robiłem i specjalnie pod tym kątem zrobiłem fotki.

Przepis bardziej z kategorii kulinaria niż wędliny domowe, ale myślę, że może ktoś skorzysta

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1946-peklowanie-a-temperatura/page/3/#findComment-46222
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.