Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój prosty przepis, który nam najbardziej smakuje:

Mięso z uda kurczaka peklowanie 48h tylko w soli peklowej 18g/kg + pieprz ziołowy 1 łyżeczka/kg.

Po 48h rozdrabniam na szarpaku i do słoików. Używam 550ml i 330ml. Pasteryzuję w temp. 83st.C 2h.Po tym czasie wyciągam, do rana na blacie kuchennym, a następnie do lodówki. A i dodaję żelatynę, bo lubimy galaretkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800884
Udostępnij na innych stronach

 

 

Doprecyzuj swoją wypowiedź

Tak w skrócie. :) No napisałem, że można robić konserwy mięsne w puszkach i utrwalać je pasteryzując poprzez gotowanie przez 2 godz. w około 100 C. I rozpętała się burza, że szerzę jakieś herezje, a, że nie chciałem tego odwołać, to mnie administrator usunął z grupy. :D Chyba się przestraszył, że wiem więcej o robieniu konserw niż on. :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800921
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że nie z naszej? :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800922
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że nie z naszej? :tongue:

Nie. Byłem w takiej o robieniu konserw. Konserwatyści czy jakoś tak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800925
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pasteryzuję w temp. 83st.C

Jak dla mnie przy mięsnym wkładzie to za mało . Skoro już pasteryzujesz to chyba nie po to by zawalać lodówkę , a nie wyobrażam sobie by to trochę dłużej postało na regale .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800939
Udostępnij na innych stronach

 

 

że szerzę jakieś herezje
No tak jak w tym dowcipie ......już 2 godziny gotuję jajka i nadal twarde :D  :thumbsup: A może wiesz za dużo....  poza tym konserwatyści jak nazwa wskazuje , to raczej nie experymentatorzy....

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800940
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dla mnie przy mięsnym wkładzie to za mało

Dlaczego? Wystarczy 80, tak DZIADEK robi. Tylko ja ten temat przerabiałem?  :rolleyes:  Oczywiście jak mają postać to dwa, trzy razy. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800968
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście jak mają postać to dwa, trzy razy.

ale wtedy to już tyndalizacja :)  , ale przyznaję się bez bicia ,że Dziadkowego tematu nie znam , więc muszę tam dotrzeć .

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800972
Udostępnij na innych stronach

 

Oczywiście jak mają postać to dwa, trzy razy.

ale wtedy to już tyndalizacja :) .

 

Oczywiście.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800973
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dla mnie przy mięsnym wkładzie to za mało

Włodziu poczytaj PW 11. :) Tam jest np. 10 min w 100 C i 80 min w 80 C. :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800984
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801004
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wykonuję procesu tyndalizacji

Obowiązku nie ma, a robisz szybkie chłodzenie? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801014
Udostępnij na innych stronach

Włodziu poczytaj PW 11

Niestety nie mam PW11 . Przez pewien czas z racji wyjazdów  nie mogłem należycie przeglądać forum , wiem natomiast ,ze dziś rządzi Sanepid i np.nasz forumowy kolega dostał zezwolenie/glejt  na sprzedaż konserw słoikowych przy spełnieniu zupełnie innych norm . Ja nie jestem technologiem żywności , więc myślę ,że kolega Bagno lepiej wypowie się w tym temacie .

Paweł dziękuję .

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801015
Udostępnij na innych stronach

Parzenie zakończyłem po 24:00, schłodzone w temp pokojowej i do lodówki

Po ostatniej pasteryzacji (u Ciebie po jednej) słoiki umiejętnie zalewasz zimną wodą i szybko studzisz wymieniając wodę z garnka na zimną. Umiejętnie, znaczy zawsze leję na zakrętkę słoika, jeszcze żaden słoik mi nie pękł. Myślę, że w temacie DZIADKA, który wkleiłem o tym też poczytasz.  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801019
Udostępnij na innych stronach

 

 

na sprzedaż konserw słoikowych przy spełnieniu zupełnie innych norm

No Szczepan też robi swoje konserwy słoikowe trochę inaczej. :) Trochę dłużej je pasteryzuje. :) 


[Dodano: 03 gru 2022 - 21:15]

 

 

a robisz szybkie chłodzenie?

No to, to koniecznie. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801021
Udostępnij na innych stronach

 

 

Włodziu poczytaj PW 11

Ale jestem zakręcony , przecież dopiero co Mirek wstawił PW11 i mało tego jestem w trakcie drukowania sobie tego tekstu , ale jeszcze z całością się nie zapoznałem .

Natomiast przy przeglądaniu materialu Dziadka trafiłem na wpis Mirka , że Clostridium botulinum nie śpi i w jednym z artykułów medycznych trafiłem na takie stwierdzenie :

Przy okazji... opracowano też nowy szczep tej bakterii produkujący toksyny o jeszcze większej zjadliwości.  Może więc warto zweryfikować te temperatury .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801034
Udostępnij na innych stronach

opracowano też nowy szczep tej bakterii produkujący toksyny o jeszcze większej zjadliwości

To jakaś broń biologiczna, czy cuś... :facepalm:  

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801041
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,że po prostu chodzi o wyszczególnienie nowego szczepu tej bakterii  , a temat jest na tyle ważny ,że nie ma co sobie z niego robić podśmiechujek :)

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801051
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.