Rafal78 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) A dzisiaj parzenie wcześniej przygotowanej słoikówki z uda kurczaka. Niezastąpiony sprzęt do pasteryzacji Edytowane 2 Grudnia 2022 przez Rafal78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2022 jakieś szczegóły co do zawartości ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Mój prosty przepis, który nam najbardziej smakuje:Mięso z uda kurczaka peklowanie 48h tylko w soli peklowej 18g/kg + pieprz ziołowy 1 łyżeczka/kg. Po 48h rozdrabniam na szarpaku i do słoików. Używam 550ml i 330ml. Pasteryzuję w temp. 83st.C 2h.Po tym czasie wyciągam, do rana na blacie kuchennym, a następnie do lodówki. A i dodaję żelatynę, bo lubimy galaretkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Pasteryzuję w temp. 83st.C 2h Oooo, za takie rzeczy wywalają z niektórych grup na fb. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Doprecyzuj swoją wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Doprecyzuj swoją wypowiedź Tak w skrócie. No napisałem, że można robić konserwy mięsne w puszkach i utrwalać je pasteryzując poprzez gotowanie przez 2 godz. w około 100 C. I rozpętała się burza, że szerzę jakieś herezje, a, że nie chciałem tego odwołać, to mnie administrator usunął z grupy. Chyba się przestraszył, że wiem więcej o robieniu konserw niż on. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Mam nadzieję, że nie z naszej? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Mam nadzieję, że nie z naszej? Nie. Byłem w takiej o robieniu konserw. Konserwatyści czy jakoś tak. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Pasteryzuję w temp. 83st.C Jak dla mnie przy mięsnym wkładzie to za mało . Skoro już pasteryzujesz to chyba nie po to by zawalać lodówkę , a nie wyobrażam sobie by to trochę dłużej postało na regale . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2022 że szerzę jakieś herezje No tak jak w tym dowcipie ......już 2 godziny gotuję jajka i nadal twarde A może wiesz za dużo.... poza tym konserwatyści jak nazwa wskazuje , to raczej nie experymentatorzy.... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Jak dla mnie przy mięsnym wkładzie to za mało Dlaczego? Wystarczy 80, tak DZIADEK robi. Tylko ja ten temat przerabiałem? Oczywiście jak mają postać to dwa, trzy razy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Oczywiście jak mają postać to dwa, trzy razy.ale wtedy to już tyndalizacja , ale przyznaję się bez bicia ,że Dziadkowego tematu nie znam , więc muszę tam dotrzeć . Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Oczywiście jak mają postać to dwa, trzy razy.ale wtedy to już tyndalizacja . Oczywiście. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Jak dla mnie przy mięsnym wkładzie to za mało Włodziu poczytaj PW 11. Tam jest np. 10 min w 100 C i 80 min w 80 C. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-800984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2022 że Dziadkowego tematu nie znam , więc muszę tam dotrzeć https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-s%C5%82ojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Nie wykonuję procesu tyndalizacji, bo jak pisałem słoikówkę przetrzymuje w lodówce. I tak szybko znika :-) Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Rafal78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Nie wykonuję procesu tyndalizacji Obowiązku nie ma, a robisz szybkie chłodzenie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Włodziu poczytaj PW 11Niestety nie mam PW11 . Przez pewien czas z racji wyjazdów nie mogłem należycie przeglądać forum , wiem natomiast ,ze dziś rządzi Sanepid i np.nasz forumowy kolega dostał zezwolenie/glejt na sprzedaż konserw słoikowych przy spełnieniu zupełnie innych norm . Ja nie jestem technologiem żywności , więc myślę ,że kolega Bagno lepiej wypowie się w tym temacie .Paweł dziękuję . Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Parzenie zakończyłem po 24:00, schłodzone w temp pokojowej i do lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Parzenie zakończyłem po 24:00, schłodzone w temp pokojowej i do lodówkiPo ostatniej pasteryzacji (u Ciebie po jednej) słoiki umiejętnie zalewasz zimną wodą i szybko studzisz wymieniając wodę z garnka na zimną. Umiejętnie, znaczy zawsze leję na zakrętkę słoika, jeszcze żaden słoik mi nie pękł. Myślę, że w temacie DZIADKA, który wkleiłem o tym też poczytasz. Edytowane 3 Grudnia 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Grudnia 2022 na sprzedaż konserw słoikowych przy spełnieniu zupełnie innych norm No Szczepan też robi swoje konserwy słoikowe trochę inaczej. Trochę dłużej je pasteryzuje. [Dodano: 03 gru 2022 - 21:15] a robisz szybkie chłodzenie? No to, to koniecznie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Włodziu poczytaj PW 11 Ale jestem zakręcony , przecież dopiero co Mirek wstawił PW11 i mało tego jestem w trakcie drukowania sobie tego tekstu , ale jeszcze z całością się nie zapoznałem .Natomiast przy przeglądaniu materialu Dziadka trafiłem na wpis Mirka , że Clostridium botulinum nie śpi i w jednym z artykułów medycznych trafiłem na takie stwierdzenie :Przy okazji... opracowano też nowy szczep tej bakterii produkujący toksyny o jeszcze większej zjadliwości. Może więc warto zweryfikować te temperatury . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) opracowano też nowy szczep tej bakterii produkujący toksyny o jeszcze większej zjadliwościTo jakaś broń biologiczna, czy cuś... Edytowane 3 Grudnia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Myślę ,że po prostu chodzi o wyszczególnienie nowego szczepu tej bakterii , a temat jest na tyle ważny ,że nie ma co sobie z niego robić podśmiechujek Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19472-s%C5%82oik%C3%B3wka-z-uda-kurczaka/#findComment-801051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.