Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jakiego tłuszczu używacie do smażenia steków z mięsa wołowego?

Żadnego.

Dno bardzo grubej patelni smaruję cieniutko  masłem klarowanym lub smalcem.

Smażenie praktycznie odbywa sie na sucho.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19500-steki-z-wo%C5%82owiny-na-jakim-t%C5%82uszczu/#findComment-802004
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smażenie praktycznie odbywa sie na sucho.
:thumbsup: Nic, wysoka  temperatura. Masło po usmażeniu już w trakcie odpoczywania  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19500-steki-z-wo%C5%82owiny-na-jakim-t%C5%82uszczu/#findComment-802027
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Od dłuższego już czasu wołowe steki smażę na tłuszczu  wytopionym  z tego:

post-70976-0-06884000-1670520801_thumb.jpg

post-70976-0-15889500-1670520814_thumb.jpg

 

Problemy są dwa:

 Pierwszy to duże trudności z pozyskaniem , nie wiem jak nazwać surowiec, pochodzi z okolic wołowej polędwicy. Niedostępny w handlu.

Drugi to mozolne usuwanie bardzo wielu błon, krwawych zanieczyszczeń i sam proces wytapiania.

Tylko w najniższej temperaturze, smalczyk, po wystudzeniu musi być śnieżno-biały, odcienie żółtego koloru oznaczają pogorszenie jakości.

Smażyć można już w wysokich temperaturach

post-70976-0-09841100-1670520827_thumb.jpg

Steki na nim smażone są wyborne w smaku.

Polecam.

 

Do tego masełko czosnkowo ziołowe.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19500-steki-z-wo%C5%82owiny-na-jakim-t%C5%82uszczu/#findComment-802069
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiem jak nazwać surowiec

Wygląda jak łój wołowy. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19500-steki-z-wo%C5%82owiny-na-jakim-t%C5%82uszczu/#findComment-802073
Udostępnij na innych stronach

Bo to jest łój wołowy. Najlepszy tłuszcz do smażenia, gdyż ma wysoką temperaturę topnienia. Używa się go do wszelkiego rodzaju frytur.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19500-steki-z-wo%C5%82owiny-na-jakim-t%C5%82uszczu/#findComment-802075
Udostępnij na innych stronach

Ja wytapiam go w slowcooker ( wolnowar ?). Proces jest dlugi, ale wart zabawy. Co najciekawsze. Po tak wolnym wytopieniu i niskiej temperatury nie ma typowego zwierzecego zapachu. 

 No i u mnie ma zastosowanie w robieniu mydla.

 

 Do stekow zas, po usmazeniu, "pedzluje" je ( znaczy steki ) ojejem z truflami. Niego w gebie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19500-steki-z-wo%C5%82owiny-na-jakim-t%C5%82uszczu/#findComment-802521
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.