Maxell Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2008 Jako, że zbliżają się święta, czyli szczyt sezonu zadymiarskiego, na pewno wielu zadymiaczom przydadzą się rady i porady odnośnie peklowania, zamieszczone w tym dziale.Rozpocznę: 1. Mięso lub kiełbasa, która po przekrojeniu "świeci" czerwonawym, fluorescencyjnym światłem, skażona jest porfiryną, powstałą w wyniku rozkładu hemoglobiny. Taki objaw świadczy o rozpoczęciu sie procesów gnilnych w mięsie lub wyrobie gotowym i mięso to lub wyrób nie nadaja się do spożycia. 2. Jeśli solanka, w której peklujemy mięso, nabierze koloru czerwonego, podobnego do wina, jest to efektem sulfhemoglobiny, która powstaje przez połączenie hemoglobiny z siarkowodorem. Siarkowodór zaś jest efektem procesów gnilnych zachodzących w mięsie. Nalezy sprawdzić jakośc mięsa i jesli wykazuje cechy zepsucia - wyrzucić, jesli to tylko powierzchowne, początkowe stadium psucia, solankę wymienić na nową, naczynie wyparzyć, a mięso bardzo dokładnie umyć w zimnej wodzie. By uniknąć takich przypadków:- mięso przeznaczone do peklowania musi byc świeże,- obowiązuje higiena podczas wszystkich prac,- mięso nalezy co dobę lub dwie przekładać w naczyniu,- nalezy ściśle przestrzegac parametrów peklowania (temperatury, mocy solanek i czasu peklowania),- naczynia do peklowania nie mogą być zbyt małe,- peklowane mięso musi zawsze być pokryte solanką.To na rozruszanie tematu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2008 Bardzo dobre porady..prosimy o jeszcze! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2008 - naczynia do peklowania nie mogą być zbyt małe, - peklowane mięso musi zawsze być pokryte solanką. To na rozruszanie tematu. Odnośnie naczynia do peklowania, moja nowa beczka o pojemności 100L, zakupiona za symboliczne 20 zł w hurtowni zaopatrzenia masarni (mają mniejsze), przechowywane w niej były kiełbaśnice, dlatego stwierdziłem że się nadaje do peklowania. Pierwsze peklowanie już za mną i wędzonki zrobione. Beczka stoi sobie w pomieszczeniu gdzie panuje temperatura 6-8°C. Peklowanie metodą Szczepana. Solanka czyściutka. I właśnie pytanie, czy mogę użyć solanki ponownie? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2008 Jasne, pod warunkiem, że jest "zdrowa". :wink: Musisz także sprawdzić poziom zasolenia i ewentualnie uzupełnić ilość peklosoli lub soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2008 Jasne, pod warunkiem, że jest "zdrowa". :wink: Musisz także sprawdzić poziom zasolenia i ewentualnie uzupełnić ilość peklosoli lub soli. To ja jednak zrobię nową ;-) A badaniem solanki zajmę się kiedyś, może na emeryturze :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2008 Papla, nie wiem dokładnie jaka jest Twoja beczka, jednak kiedyś myślałem o takiej beczce po jelitach i WSZYSTKIE, które przeglądałem na zakładzie miały charakterystyczny "jelitowy" zapach. Kazałem nawet na myjce do pojemników wymyć "chemią", wypłukać karcherem i nadal miała lekki, ale wyczuwalny zapach. Dlatego w obawie, aby moje szynki nie przeszły zapachem jelit, odpuściłem sobie. Dlatego opisz coś więcej, czy u Ciebie też występuje ten zapach i czy juz jadłeś wędzonki z takiej beczki, bo jestem ciekaw czy przenosi sie to na samą wędlinę Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2008 Papla, nie wiem dokładnie jaka jest Twoja beczka, jednak kiedyś myślałem o takiej beczce po jelitach i WSZYSTKIE, które przeglądałem na zakładzie miały charakterystyczny "jelitowy" zapach. Kazałem nawet na myjce do pojemników wymyć "chemią", wypłukać karcherem i nadal miała lekki, ale wyczuwalny zapach. Dlatego w obawie, aby moje szynki nie przeszły zapachem jelit, odpuściłem sobie. Dlatego opisz coś więcej, czy u Ciebie też występuje ten zapach i czy juz jadłeś wędzonki z takiej beczki, bo jestem ciekaw czy przenosi sie to na samą wędlinę Witam Beczka ma owszem taki zapach. Dwa razy wyparzyłem wrzątkiem. Zapach stracił znacznie na intensywności. Peklowane elementy zupełnie nie przyjmują tego zapachu. Solankę robię już któryś raz z kolei, w skład wchodzą przyprawy: ziele angielskie, pieprz i liść laurowy oraz miód, więc one też osłabiają. Myślę, że trzeba by mieć naprawdę niezły węch i smak aby doszukać się w smaku wędzonek, tego posmaku jelit. Ja jestem bardzo zadowolony, bo pojemność jak i zamknięcie są idealne do peklowania. Zalewam 1 litr na 1 kg. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2008 Wymyjcie beczkę kwaskiem cytrynowym. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2008 Papla! Beczka po jelitach jest zrobiona z polietylenu więc mycie detergentem lub karcherem jest mało skuteczne. Można doskonale umyć płynem do usuwania kamienia ( zawiera kwas skalny ) lub krecikiem do rur tylko bez aktywatora( aluminium ). Usunie całkowicie tłuszcz, zapach, wszelkie białka i bakterie. Potem wypłukać z detergentem i beczka pozbawiona zapachów gotowa użycia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2008 zawiera kwas skalny chodzi o kwas solny krecikiem do rur tylko bez aktywatora( aluminium )nie wiem jaki jest skład "krecika do rur" ale kiedyś głównym składnikiem był wodorotleneksodowy czyli soda kaustyczna. Chętni do mycia beczki obydwoma środkami przestrzegam przed ich łączeniem. Myjcie jednym a po porządnym wypłukaniu drugim. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1952-gar%C5%9B%C4%87-przydatnych-porad-zwi%C4%85zanych-z-peklowaniem/#findComment-45558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.