Mati_Z Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Siemanko,Komora uruchomiona, wsadu przybywa. Jednak pojawia się pytanie - czy utrata wagi nie następuje zbyt szybko, głównie dla poz. 1, 2 i 4 z listy?W komorze temperatura w przedziale 11,5-12,8, wilgotność sporo się waha przedział głównie 77-84%. Wentylator lodówki odłączony, ale dodany osobny, który pracuje tylko w momencie załączenia nawilżacza. Kątnice mocno ponakłuwane. Mile widziane uwagi również do innych kawałków. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Mati_Z Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Witaj bardzo fajnie to wygląda, utrata wagi trochę za szybka tak myślę. Nie upłynął jeszcze miesiąc a już ponad 20% dla karkówki, ligawa szybciej traci to normalne. Być może się unormuje, na razie wygląda dość dobrze. Powodzenia życzę. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-804006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati_Z Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Dzięki za informacje. Zobaczymy jak dalej będzie tracić wagę.Na szczepienie 2 karczków stężenie zrobiłem z pamięci, zbyt niskie, po 3-4 dniach poprawiłem, ale pleśń słabo rosła.Ostatnią ligawę już mniej nakłuwałem, 1 lub 2 dni ociekała w komorze, potem 6h w 20°C i szczepienie, pleśń świetnie ruszyła, będzie porównanie utraty wagi.W lodówce kolejna ligawa, karczek i boczek już się peklują.TNX Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-804132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Masz dość niską wilgotność, przy dołożeniu świeżego towaru do komory powinna wilgotność wzrosnąć. Obserwuj i czekaj cierpliwie a będzie dobrze. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-804160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legnicki Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Grudnia 2022 (edytowane) Początkowa waga przed czy po peklowaniu? Edytowane 28 Grudnia 2022 przez Legnicki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-805492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati_Z Opublikowano 31 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Początkowa waga przed czy po peklowaniu?Patrząc na informacje w załączonej tabeli, to "waga przy zaszczepieniu" raczej nie może być przed peklowaniem Aktualna tabela poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-806119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2023 A ja tak z innej beczki - mam parę pytań o komorę dojrzewającą - mam lodówkę, przerobioną do temp +15, do tego mógłbym dołożyć regulator wilgotności, no i coś do sterylizacji powietrza? Oczywiście nie świecący po całej lodówce, ale przepływowy, na UV. Szukałem na forum, ale chyba nie bardzo umiem, bo nie znalazłem takich zagadnień. Mogę prosić o pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2023 coś do sterylizacji powietrza? A po co?Komora dojrzewająca jest to obszar biologicznej aktywnosci, która należy wspomagać optymalną temperaturą, wilgotnoscią oraz minimalną wymianą powietrza.A Ty chcesz ubić to życie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Maja 2023 A po co?Komora dojrzewająca jest to obszar biologicznej aktywnosci, która należy wspomagać optymalną temperaturą, wilgotnoscią oraz minimalną wymianą powietrza.A Ty chcesz ubić to życie? Brawo Anno. Zgłaszam tę wypowiedź do "Konkursu na Najcelniejszy Kształcący i Niezłośliwy Post XXI wieku. na Forum WB". Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2023 Wiadomo, że są dobre i złe bakterie - chciałem wyeliminować te złe, krążące w powietrzu. Tymi dobrymi zaszczepia się mięso, więc UV ich nie dosięgną - przepływowy sterylizator powietrza nie emituje światła na zewnątrz. Ale skoro nie trzeba, to nie będę się z koniem kopał Jaka wilgotność powinna być przy dojrzewaniu np antrykotu na steki? I jak ją uzyskać? zwykłym nawilżaczem, połączonym z higrometrem który będzie go włączał i wyłączał?Czy trzeba jakoś specjalnie przygotowywać mięso do dojrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Maja 2023 Jaka wilgotność powinna być przy dojrzewaniu np antrykotu na steki? Obawiam się, że piszemy i myślimy o dwóch różnych procesach.Komory dojrzewalnicze, o których piszemy na tym forum, przeznaczone są do dojrzewania wędlin całomięśniowych peklowanych oraz salami (po procesie fermentacji) i zaszczepieniu ich pleśnią.W takiej komorze nie możesz dojrzewać mięsa na steki. Prawidłowe dojrzewanie wołowiny na steki odbywa się w całych półtuszach w warunkach komór tzw. zerowych, czyli temperaturach (0+) st.C. Jest to proces enzymatyczny.Tematyka dojrzewania kulinarnego miesa nie jest na tym forum rozwijana. W warunkach domowych możesz uzyskać pewien stopień dojrzewania antrykotu wyłącznie w procesie tzw. marynowania, czyli skruszania mięsa w środowisku wina i przypraw. Robi sie to w warunkach lodówkowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-834023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Maja 2023 przy dojrzewaniu np antrykotu na steki? I jak ją uzyskać? Zwykle bez nawilżacza a raczej z dużym pojemnikiem na sól by odbierała wilgoć . Dojrzewanie wędlin to inna bajka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-834029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Maja 2023 Wołowinę można sezonować w warunkach domowych metodą mokrą w workach próżniowych z wykorzystaniem zamykarki. Więcej w materiałach umieszczonych na forum. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19853-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-1-zabiegi-technologiczne-poprawiaj%C4%85ce-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/?do=findComment&comment=832598 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19723-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-2-metody-poubojowego-dojrzewania-mi%C4%99sa/?do=findComment&comment=822080 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-834033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.