euro2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2008 Proszę o podpowiedź.W swojej wędzarce mam tradycyjne palenisko czyli żeliwne drzwiczki na górze jest palenisko a na dole popielnik.Nie mogę dzisiaj uzyskać temperatury powyżej 30 st .Zamknięty jest szyber dużo dymu a temp.raptem 28 st.Gdy zamykam drzwiczki na górze i na dole temperatura spada.Gdy otwieram dolne rośnie ale jest zwrotny cug.Co się dzieje.Pomocy!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Listopada 2008 Rozgrzej wędzarnie i wszystko będzie OKJak nie da się inaczej, to wsadż do wędzarni wiadro z palacym sie węglem drzewnym. złapie cug i będzie Ok Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2008 No właśnie nie mogę jej rozgrzać powyżej 30 st. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zrobił się „korek termiczny” rozgrzej samą komorę i będzie OK.Zrób to tak jak pisałem wyżej, lub palnikiem gazowym lub jakąś grzałką elektryczna.Tym co masz.Do rozgrzewania wędzarni otwieraj tylko dolne drzwiczki.W ostateczności możesz spróbować otworzyć dolne drzwiczki i lekko uchylić drzwi od komory. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2008 Jak otwieram dolne drzwi to dym nimi ucieka.Temperatura ok 30 st.Ale teraz mam pytanie prawidłowo powinno się wędzić przy zamkniętych dwóch drzwiczkach i zamkniętym szybrze.Jak tak robię to temperatura mi spada.Co robić???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Listopada 2008 Otwórz szyber i dolne dżwiczki i grzej do momentu osuszenia wedzarni.Potem po woli przymykaj szyber aż zobaczysz że dym się cofa przez palenisko, jeżeli masz jeszcze za dużą temperaturę to przymykaj drzwiczki dolne.I tak na zmiane do osiągnięcia odpowiedniej temperatury i stopnia zadymienia.Oczywiści ww operacje robisz z pustą wędzarnią.Po tym powinieneś juz mieć żar w palenisku i bardzo mało dymu no i odpowiednią temperature zgodną z danym procesem.To jest moment kiedy wędzonki powinny trafić do wędzarni. Ale wpier powinieneś poznać swoją wędzarnie i trenować na "sucho" bez wędzonek - osuszanie / wygrzewanie wędzarni, podnoszenie i opuszczanie temperatury w wędzarni, osiąganie różnego stopnia zadymienia. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Listopada 2008 Ale ja mam za niską temperature.I tu jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Listopada 2008 Nie wyśle Tobie wyższej temperatury w poście, napisałem, co masz zrobić i zrób to, a potem pisz. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Listopada 2008 A może mały wentylator. pomaga jeżeli ustawimy jego przed paleniskiem . Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Listopada 2008 Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Listopada 2008 Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka.Potwierdzam. Używam jej zawsze, ponieważ dmucha gorącym powietrzem. Można szybko uzyskać żar w palenisku i cug, bez uciążliwego cofania dymu. Należę do pokolenia, które wychowało się w domach z piecami kuchennymi i kaflowymi. Można powiedzieć, że umiejetność palenia wyssałam z mlekiem matki :lol: Teraz przydaje się przy rozpalaniu wędzarni i panowaniu nad temperaturą i dymem. Wyobrażam sobie jednak, że ktoś, kto nie ma żadnych doświadczeń z paleniskami może nie czuć blusa. Dlatego dobra jest rada kol. Toshiby, aby trenować na sucho. Z pomocy technicznych wentylator - jak radzi Dziadek - lub opalarka do starych powłok lakierniczych. Tak przy okazji: opalarką można znakomicie rozpalić węgiel drzewny na grilu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2008 I to samo może dokonać suszarka do włosów :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Listopada 2008 I to samo może dokonać suszarka do włosów :lol: :lol: do normalnych czy przetłuszczających się :question: :question: :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Listopada 2008 Jagra ,do siwych :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Listopada 2008 Ty zacznij sprawdzanie od kontroli komina. Może kawki zaczęły sobie w nim robic gniazdo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka. :grin: Ja już kiedyś pisałem że do rozpalania wędzarni używam małej butli gazowej z takim małym szerokim palnikiem . Mogę od razu do paleniska załadować grube drewno , rozpalanie trwa może z pięć minut wędzarnia ma cug i po kłopocie . A tak nawiasem to nie potrzeba prądu jak do powiedzmy opalarek itp :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1966-temperatura-w-w%C4%99dzarni/#findComment-45965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.