mamuśka Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 16 godzin temu 28 minut temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę Lecimy na około (nie w jednym kawałku). Drzwi od dołu też obij. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 godzin temu 37 minut temu, adamhash napisał(a): Tym razem.nie czekałem aż będzie wysuszona skórka i wyszło super! Zdjęcie pokazuje, że serki zostały upieczone w obecności dymu. Popatrz jak są popękane dym tego nie zrobił tylko temperatura. Jeśli uważasz, że wyszło dobrze to ok. Ja jednak uważam, że masz nad czym pracować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 godzin temu Godzinę temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę. Czy jest jakiś inny patent? Kawałków będziesz miał 5... 4 z nich zamontuj dookoła 3 na ścianach + 1 na drzwiach(wysokość ,ponad deflektor), 5 ja osobiście ułożyłbym na dnie komory zawsze to łatwiej o czystość i wygarnięcie tłuszczu jeśli kapnie. Popatrz na wędzarki u innych jest na czym się wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Edytowane 4 godziny temu przez SZCZEPAN 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 3 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji A jak nie jest a może jeszcze + kropelki+ ze przy okazji trzeba coś zrobić na działce , w domu ....i sam sobie odpowiedziałeś 👍 Edytowane 1 godzinę temu przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.