mamuśka Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 19 godzin temu 28 minut temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę Lecimy na około (nie w jednym kawałku). Drzwi od dołu też obij. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 19 godzin temu 37 minut temu, adamhash napisał(a): Tym razem.nie czekałem aż będzie wysuszona skórka i wyszło super! Zdjęcie pokazuje, że serki zostały upieczone w obecności dymu. Popatrz jak są popękane dym tego nie zrobił tylko temperatura. Jeśli uważasz, że wyszło dobrze to ok. Ja jednak uważam, że masz nad czym pracować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 19 godzin temu Godzinę temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę. Czy jest jakiś inny patent? Kawałków będziesz miał 5... 4 z nich zamontuj dookoła 3 na ścianach + 1 na drzwiach(wysokość ,ponad deflektor), 5 ja osobiście ułożyłbym na dnie komory zawsze to łatwiej o czystość i wygarnięcie tłuszczu jeśli kapnie. Popatrz na wędzarki u innych jest na czym się wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Edytowane 7 godzin temu przez SZCZEPAN 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 3 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji A jak nie jest a może jeszcze + kropelki+ ze przy okazji trzeba coś zrobić na działce , w domu ....i sam sobie odpowiedziałeś 👍 Edytowane 3 godziny temu przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): A jak nie jest a może jeszcze + kropelki+ ze przy okazji trzeba coś zrobić na działce , w domu ....i sam sobie odpowiedziałeś 👍 Jeśli mamy wędzarnie stabilna ...czyli w budowie zostały użyte materiały które na to pozwalają to jak w moim przypadku. Mam z Pracowni na wsi do miasta 12 km. Jadąc w centrum po materiał po drodze wstąpię do sklepu i nie ma mnie z 1.5-2 godz. A wędzarnie w tym czasie zostawiam sama. Nie maa problemu żadnego z utrzymaniem temperatury itp. Jeśli buduje się tak grube ściany a jeśli jeszcze z kamienia to możemy tylko biegać w koło wędzarni i pilnować. Ja swojej nie pilnuje . Wiem że mam zajrzeć około dwóch godzin i tyle. Spałem dwa polana i po tym czasie dokładam dwa polana i tyle drewna wystarczy na zamknięcie procesu. Jeśli wędzarnia jest nie stabilna to same problemy z tego wychodzą i bieganie po ogrodzie to dodatkowy problem. W czasie kiedy ja wedze to czy to jadę do miasta czy też pracuje nie zawracam sobie głowy wędzarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 minuty temu Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 3 minuty temu Godzinę temu, januszfeniks napisał(a): Wiem że mam zajrzeć około dwóch godzin i tyle. Spałem dwa polana i po tym czasie dokładam dwa polana i tyle drewna wystarczy na zamknięcie procesu. Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 😉 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 minutę temu Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 minutę temu Ja do budowy wędzarni przymierzałem się trochę . Parę lat . I rozważałem czy nie zrobić bez sklepienia. Ale kluczowe w rozważaniach było coś co &Szczepan określił jako "perfekcyjne" w tym dozór . Stwierdziłem że to zbyt duże wyzwanie i zrobiłem bez. Ale zgadzam się że jeżeli ktoś jest w stanie , jest pewien że " da radę " sklepienie nie jest potrzebne. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.