mamuśka Opublikowano wczoraj o 18:19 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano wczoraj o 18:19 28 minut temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę Lecimy na około (nie w jednym kawałku). Drzwi od dołu też obij. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano wczoraj o 18:30 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano wczoraj o 18:30 37 minut temu, adamhash napisał(a): Tym razem.nie czekałem aż będzie wysuszona skórka i wyszło super! Zdjęcie pokazuje, że serki zostały upieczone w obecności dymu. Popatrz jak są popękane dym tego nie zrobił tylko temperatura. Jeśli uważasz, że wyszło dobrze to ok. Ja jednak uważam, że masz nad czym pracować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano wczoraj o 18:55 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano wczoraj o 18:55 Godzinę temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę. Czy jest jakiś inny patent? Kawałków będziesz miał 5... 4 z nich zamontuj dookoła 3 na ścianach + 1 na drzwiach(wysokość ,ponad deflektor), 5 ja osobiście ułożyłbym na dnie komory zawsze to łatwiej o czystość i wygarnięcie tłuszczu jeśli kapnie. Popatrz na wędzarki u innych jest na czym się wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Edytowane 14 godzin temu przez SZCZEPAN 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 godzin temu 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji A jak nie jest a może jeszcze + kropelki+ ze przy okazji trzeba coś zrobić na działce , w domu ....i sam sobie odpowiedziałeś 👍 Edytowane 11 godzin temu przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 9 godzin temu 2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): A jak nie jest a może jeszcze + kropelki+ ze przy okazji trzeba coś zrobić na działce , w domu ....i sam sobie odpowiedziałeś 👍 Jeśli mamy wędzarnie stabilna ...czyli w budowie zostały użyte materiały które na to pozwalają to jak w moim przypadku. Mam z Pracowni na wsi do miasta 12 km. Jadąc w centrum po materiał po drodze wstąpię do sklepu i nie ma mnie z 1.5-2 godz. A wędzarnie w tym czasie zostawiam sama. Nie maa problemu żadnego z utrzymaniem temperatury itp. Jeśli buduje się tak grube ściany a jeśli jeszcze z kamienia to możemy tylko biegać w koło wędzarni i pilnować. Ja swojej nie pilnuje . Wiem że mam zajrzeć około dwóch godzin i tyle. Spałem dwa polana i po tym czasie dokładam dwa polana i tyle drewna wystarczy na zamknięcie procesu. Jeśli wędzarnia jest nie stabilna to same problemy z tego wychodzą i bieganie po ogrodzie to dodatkowy problem. W czasie kiedy ja wedze to czy to jadę do miasta czy też pracuje nie zawracam sobie głowy wędzarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 7 godzin temu Godzinę temu, januszfeniks napisał(a): Wiem że mam zajrzeć około dwóch godzin i tyle. Spałem dwa polana i po tym czasie dokładam dwa polana i tyle drewna wystarczy na zamknięcie procesu. Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 😉 🙂 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Ja do budowy wędzarni przymierzałem się trochę . Parę lat . I rozważałem czy nie zrobić bez sklepienia. Ale kluczowe w rozważaniach było coś co &Szczepan określił jako "perfekcyjne" w tym dozór its . Stwierdziłem że to zbyt duże wyzwanie i zrobiłem że stropem duży otwór dymowy + deflektor. Wpływ pewnie miało też doświadczenie znajomego wędził boczki w wędzarni bez stropu poszła temperatura , tłuszcz a w konsekwencji wędzarnia . Ale zgadzam się że jeżeli ktoś jest w stanie , jest pewien że " da radę " sklepienie nie jest potrzebne. Reasumując dla mnie strop tylko względy bezpieczeństwa, wybacza błędy, Technologicznie, ekonomicznie , lepsza bez tylko nie wybacza błędów 🤔 Edytowane 7 godzin temu przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 100% prawdy napisałeś Mariuszu.😚 4 polana i sami chuchamy dla osuszenia. Osobiście wolę swój betonowy strop niż keramzyt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 😉 🙂 Mariusz bo tak jest. I schowaj szabelkę bo ją wystrzępisz 😁. Oczywiście używam grabu lub dębu a żaru który zostaje podpiekam. Najczęściej wystarcza. Jeśli jednak czasem przybranie to dorzucam węgla drzewnego. A co do spalania to udało mi się kilka razy na trzech polanach uwędzić co też sygnalizowali mi klienci że też czasem tyle spalają. Wszystko zależy jak masz wykonana wędzarnie. Szkoda i przykre że wiele nie dociera i budowane są bunkry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 godziny temu 14 minut temu, januszfeniks napisał(a): żaru który zostaje podpiekam Czyli bez dodania drewna, na samym żarze temperatura się podniesie. Normalnie cuda. Jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 24 minuty temu, mamuśka napisał(a): Czyli bez dodania drewna, na samym żarze temperatura się podniesie. Normalnie cuda. Jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Pod koniec 4 godzin wędzenia zaczynam dopiekać na żarze i nie dodaje już żadnego drewna. Co tu dziwnego?! Temperaturę podnoszę dając więcej powietrza. Może prościej .. zapytaj czego nie rozumiesz? Edytowane 4 godziny temu przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, januszfeniks napisał(a): Oczywiście używam grabu lub dębu Również używam dębu lub buka i to dość sporych polan, ale palą się i żarzą max godzinę, chyba że zasypujesz trocinami, to być może i wytrzymają 2 godziny, ale za to masz niską temperaturę ponieważ żarzą się. 2 godziny temu, januszfeniks napisał(a): I schowaj szabelkę bo ją wystrzępisz Nawet nie wyciągnąłem szabelki 😁, ot po prostu wiedziony własnym doświadczeniem poddałem pod wątpliwość czas palenia polan.... ot, zwykła wymiana doświadczeń i tyle. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.