mamuśka Opublikowano Poniedziałek o 18:19 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano Poniedziałek o 18:19 28 minut temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę Lecimy na około (nie w jednym kawałku). Drzwi od dołu też obij. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Poniedziałek o 18:30 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano Poniedziałek o 18:30 37 minut temu, adamhash napisał(a): Tym razem.nie czekałem aż będzie wysuszona skórka i wyszło super! Zdjęcie pokazuje, że serki zostały upieczone w obecności dymu. Popatrz jak są popękane dym tego nie zrobił tylko temperatura. Jeśli uważasz, że wyszło dobrze to ok. Ja jednak uważam, że masz nad czym pracować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Poniedziałek o 18:55 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano Poniedziałek o 18:55 Godzinę temu, adamhash napisał(a): Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę. Czy jest jakiś inny patent? Kawałków będziesz miał 5... 4 z nich zamontuj dookoła 3 na ścianach + 1 na drzwiach(wysokość ,ponad deflektor), 5 ja osobiście ułożyłbym na dnie komory zawsze to łatwiej o czystość i wygarnięcie tłuszczu jeśli kapnie. Popatrz na wędzarki u innych jest na czym się wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano wczoraj o 06:48 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano wczoraj o 06:48 (edytowane) Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Edytowane wczoraj o 06:49 przez SZCZEPAN 2 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1049989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 22 godziny temu 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%. Wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) 3 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji A jak nie jest a może jeszcze + kropelki+ ze przy okazji trzeba coś zrobić na działce , w domu ....i sam sobie odpowiedziałeś 👍 Edytowane 22 godziny temu przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 godzin temu 2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): A jak nie jest a może jeszcze + kropelki+ ze przy okazji trzeba coś zrobić na działce , w domu ....i sam sobie odpowiedziałeś 👍 Jeśli mamy wędzarnie stabilna ...czyli w budowie zostały użyte materiały które na to pozwalają to jak w moim przypadku. Mam z Pracowni na wsi do miasta 12 km. Jadąc w centrum po materiał po drodze wstąpię do sklepu i nie ma mnie z 1.5-2 godz. A wędzarnie w tym czasie zostawiam sama. Nie maa problemu żadnego z utrzymaniem temperatury itp. Jeśli buduje się tak grube ściany a jeśli jeszcze z kamienia to możemy tylko biegać w koło wędzarni i pilnować. Ja swojej nie pilnuje . Wiem że mam zajrzeć około dwóch godzin i tyle. Spałem dwa polana i po tym czasie dokładam dwa polana i tyle drewna wystarczy na zamknięcie procesu. Jeśli wędzarnia jest nie stabilna to same problemy z tego wychodzą i bieganie po ogrodzie to dodatkowy problem. W czasie kiedy ja wedze to czy to jadę do miasta czy też pracuje nie zawracam sobie głowy wędzarnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 godzin temu Godzinę temu, januszfeniks napisał(a): Wiem że mam zajrzeć około dwóch godzin i tyle. Spałem dwa polana i po tym czasie dokładam dwa polana i tyle drewna wystarczy na zamknięcie procesu. Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 😉 🙂 1 1 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Ja do budowy wędzarni przymierzałem się trochę . Parę lat . I rozważałem czy nie zrobić bez sklepienia. Ale kluczowe w rozważaniach było coś co &Szczepan określił jako "perfekcyjne" w tym dozór its . Stwierdziłem że to zbyt duże wyzwanie i zrobiłem że stropem duży otwór dymowy + deflektor. Wpływ pewnie miało też doświadczenie znajomego wędził boczki w wędzarni bez stropu poszła temperatura , tłuszcz a w konsekwencji wędzarnia . Ale zgadzam się że jeżeli ktoś jest w stanie , jest pewien że " da radę " sklepienie nie jest potrzebne. Reasumując dla mnie strop tylko względy bezpieczeństwa, wybacza błędy, Technologicznie, ekonomicznie , lepsza bez tylko nie wybacza błędów 🤔 Edytowane 17 godzin temu przez Maciekzbrzegu 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 15 godzin temu 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 100% prawdy napisałeś Mariuszu.😚 4 polana i sami chuchamy dla osuszenia. Osobiście wolę swój betonowy strop niż keramzyt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 15 godzin temu 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 😉 🙂 Mariusz bo tak jest. I schowaj szabelkę bo ją wystrzępisz 😁. Oczywiście używam grabu lub dębu a żaru który zostaje podpiekam. Najczęściej wystarcza. Jeśli jednak czasem przybranie to dorzucam węgla drzewnego. A co do spalania to udało mi się kilka razy na trzech polanach uwędzić co też sygnalizowali mi klienci że też czasem tyle spalają. Wszystko zależy jak masz wykonana wędzarnie. Szkoda i przykre że wiele nie dociera i budowane są bunkry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 14 godzin temu 14 minut temu, januszfeniks napisał(a): żaru który zostaje podpiekam Czyli bez dodania drewna, na samym żarze temperatura się podniesie. Normalnie cuda. Jeszcze o czymś takim nie słyszałam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 24 minuty temu, mamuśka napisał(a): Czyli bez dodania drewna, na samym żarze temperatura się podniesie. Normalnie cuda. Jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Pod koniec 4 godzin wędzenia zaczynam dopiekać na żarze i nie dodaje już żadnego drewna. Co tu dziwnego?! Temperaturę podnoszę dając więcej powietrza. Może prościej .. zapytaj czego nie rozumiesz? Edytowane 14 godzin temu przez januszfeniks 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 12 godzin temu 2 godziny temu, januszfeniks napisał(a): Oczywiście używam grabu lub dębu Również używam dębu lub buka i to dość sporych polan, ale palą się i żarzą max godzinę, chyba że zasypujesz trocinami, to być może i wytrzymają 2 godziny, ale za to masz niską temperaturę ponieważ żarzą się. 2 godziny temu, januszfeniks napisał(a): I schowaj szabelkę bo ją wystrzępisz Nawet nie wyciągnąłem szabelki 😁, ot po prostu wiedziony własnym doświadczeniem poddałem pod wątpliwość czas palenia polan.... ot, zwykła wymiana doświadczeń i tyle. 3 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 3 godziny temu 8 godzin temu, MariuszB napisał(a): Również używam dębu lub buka i to dość sporych polan, ale palą się i żarzą max godzinę, chyba że zasypujesz trocinami, to być może i wytrzymają 2 godziny, ale za to masz niską temperaturę ponieważ żarzą się. Nawet nie wyciągnąłem szabelki 😁, ot po prostu wiedziony własnym doświadczeniem poddałem pod wątpliwość czas palenia polan.... ot, zwykła wymiana doświadczeń i tyle. A moje doświadczenie wie co piszę bo robił to już wielokrotnie. Będę wiosna w Polsce to daleko do mnie nie masz. Sam się przekonasz. 😁. I mam temperaturę a i czas palenia takich dwóch polan to 1.5 -2 godz. Wszystko zależy od wykonania wędzarni że się powtórzę. Cały czas o tym piszę i jakoś nikt nie słucha. Myślę że to będzie najlepszy pomysł z odwiedzinami. Nie sposób się licytować co jakiś czas. 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 3 godziny temu 11 godzin temu, mamuśka napisał(a): 100% prawdy napisałeś Mariuszu.😚 4 polana i sami chuchamy dla osuszenia. Osobiście wolę swój betonowy strop niż keramzyt. Jeśli macie zimne ściany murowane z cegieł itp do tego strop gruby z betonu to nie dziwię się że tyle drewna Wam idzie. Stąd macie takie doświadczenia i sądzicie na swoich miarach inne konstrukcje. 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 2 godziny temu OK. może i tak jest, a że jestem ciekaw więc kiedyś umówimy się jak będziesz wędził, i skoro nie mam do ciebie daleko to chętnie podjadę, choćby z samej ciekawości.... no i w celu potwierdzenia twojej tezy odnośnie czasu palenia i temperatury. Pozdrowionka 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 minut temu Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 7 minut temu W dniu 25.09.2023 o 18:44, Pacan Wojciech napisał(a): Coraz więcej złotych myśli i rad na forum , wykonawstwo zmierza w dobrym kierunku czyli amatorszczyzna zwycięża Panie Pacan Wojciech, proszę o wyjaśnienie, jakie warunki musi spełniać wędzarnia, aby mogła pracować prawidłowo oraz jakie czynniki atmosferyczne należy brać pod uwagę podczas jej użytkowania. Proszę również wskazać, jakie elementy konstrukcyjne i techniczne powinna posiadać wędzarnia, aby możliwe było precyzyjne sterowanie procesem wędzenia i uzyskiwanie powtarzalnych, oczekiwanych efektów. P.S Oczywiście biorę pod uwagę Pańską nieocenioną fachowość i ogromne doświadczenie w wędzeniu. Chętnie dowiem się czegoś nowego, bo przecież człowiek uczy się całe życie — zwłaszcza, gdy ma okazję słuchać takich autorytetów. Pozdrawiam. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19736-budowa-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-1050185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.