Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam!

Droga koleżanko Elu

Mam takie pytanko odnośnie tych zwierzątek.

Jak długo trzeba hodować aby warchlaki osiągnęły masę około 20-25 kg. :question:

Z góry dziękuję za odpowiedź :wink:

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46246
Udostępnij na innych stronach

Witam drogi kolego spec202

Moje grylki urodziły się 15 lipca i w tej chwili je bijemy.Maja taką wagę 20-25 kg. Wszystko zależy czy miot był duzy i były "konkretne", a także od sposobu żywienia.Zimą napewno będą rosły dłużej.

Pozdrawiam :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46247
Udostępnij na innych stronach

Witam drogi kolego spec202

Moje grylki urodziły się 15 lipca i w tej chwili je bijemy.Maja taką wagę 20-25 kg. Wszystko zależy czy miot był duzy i były "konkretne", a także od sposobu żywienia.Zimą napewno będą rosły dłużej.

Pozdrawiam :lol:

ja przy kupnie nie spytałem o wiek, ale były wielkości YORKA, mam je dokładnie od 15.10.2008r. i myślę że do świąt wielkanocnych trzeba będzie potrzymać,

 

dzisiaj spróbuje zrobić dokładniejszy pomiar

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46264
Udostępnij na innych stronach

W domu to ja trzymam męża :lol: .Swinki raczej niekoniecznie,choć bardzo kocham wszystkie zwierzaki.

Dziś u nas rzeź brrrr,wieczorem będą zdjęcia.

Famful, ja także myślę,że Twoje "Yorki" maja spokojnie czas do Wielkanocy. :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46275
Udostępnij na innych stronach

A co myślisz na temat żywienia chlebem, zamiast otręków

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46276
Udostępnij na innych stronach

Moje też dostają chleb,zalewany wodą bądz serwatką.Sądzę ,że na dłuższą metę będą poprostu chude.Otręby są chyba bardziej kaloryczne.chleb-który też bardzo lubią nie może być podstawą.Ale to oczywiście moje zdanie i moje obserwacje.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46280
Udostępnij na innych stronach

w takim razie dodatkowo wprowadzę do ich żywienia otręby pszenne i może trochę śrutu kukurydzianej lub innej

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46283
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moje też dostają chleb,zalewany wodą bądz serwatką.Sądzę ,że na dłuższą metę będą poprostu chude.Otręby są chyba bardziej kaloryczne.

Świnek w chwili obecnej nie hoduję ale domowe zwierzęta hodowało się dawno temu . Żaden chleb nie dorówna otrębom . Najważniejsze witaminy i minerały są w łupince ziarna i jak najbliżej tej łupinki . Chlebem to się karmiło z czystej przyzwoitości do chleba , bo nie wolno chleba wyrzucać na śmieci . Pomimo że ja pieczywa nie jem ale zbieram i daję sąsiadowi do karmienia kurek .

Mąka ma dużo węglowodanów i brzuszki świnką ładnie obrastają tłuszczykiem tak jak człowiekowi . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46286
Udostępnij na innych stronach

Ładna sztuka, ma troche tłuszczyku; jak myślę o wyrobach, to ślinka mi cieknie.

Szkoda Elu, że nie mieszkam w Twoich okolicach, niewątpliwie molestowałabym Cię o sprzedaż jednej sztuki. Jednak jazda przez cały kraj po 20kg mięska (choćby najlepszego) jest nieopłacalna. (Chyba, że prowadzisz sprzedaż wysyłkową :question: )

Zazdroszczę Ci tej świnki.

Jakie wyroby planujesz zrobić?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46455
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ednak jazda przez cały kraj po 20kg mięska (choćby najlepszego) jest nieopłacalna.

Przy tak chłodnej pogodzie kurierem dało by radę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46459
Udostępnij na innych stronach

Mnie zastanawia jeden fakt: dlaczego, przy uboju świnek wietnamskich nie stosuje się usunięcia szczeciny za pomocą wody lub opalania?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46460
Udostępnij na innych stronach

zastanawia jeden fakt: dlaczego, przy uboju świnek wietnamskich nie stosuje się usunięcia szczeciny za pomocą wody lub opalania

A czy w ogóle ich skórę się konsumuje?

W Wietnamie chyba tak. Tam wszystko jedzą. Kol. Ligawa opowiadał mi, że nie może nabyć żołądków lub kątnic wieprzowych, ze względu na ich zaporową cenę. Przyczyną jest ogromny popyt ze strony populacji azjatyckiej mieszkającej w Kanadzie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46463
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadając na kolejne pytania :lol: sprzedaży wysyłkowej nie planujemy,ale niewątpliwie jest to dobry pretekst żeby się poznać bliżej. Serdecznie zapraszam,drzwi u nas zawsze otwarte.

Tym razem będzie świnka porcjowana i tylko szyneczki upiekę reszta idzie na sobotę, na urodziny dziedzica-czyli naszego czterolatka.

Jeśli chodzi o tradycyjne usuwanie szczeciny-to wyjaśniam.Jest to dość ciężko, bo one dość małe i nie ma się gdzie rozpędzić.Polewanie wrzątkiem powoduje, iż skóra dość delikatna, przy stosowaniu skrobaka się "rozłazi" Robiliśmy tak z poprzednimi,ale to bardzo pracochłonne.A wyniki po skórowaniu, o wiele lepsze.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46464
Udostępnij na innych stronach

Polewanie wrzątkiem powoduje, iż skóra dość delikatna, przy stosowaniu skrobaka się "rozłazi"

Powinna być w zakresie 60-65 C lub do 60 C. Zalecana przy oparzaniu trzody.

W ten sposób zrobiliście zaparzenie, skutkujące nie możliwością usunięcia szczeciny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46465
Udostępnij na innych stronach

Powinna być w zakresie 60-65 C lub do 60 C. Zalecana przy oparzaniu trzody.

Sposób oparzania dyktuje temperaturę wody duże znaczenie ma również wiek trzody, jak również warunki pogodowe . Przy polewaniu temperatura wody jest znacznie wyższa a przy maciorach to naprawdę wysoka . .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46492
Udostępnij na innych stronach

Elu dzięki za fotoreportarz ze sprawiania świnek, będzie pomocny jak sie zajme moimi.

 

Mam jeszcze pytanko ile wyszło mięsa na czysto po rozebraniu?

Pozdrawiam

Famful

 

"życie jest jak impreza, nie pamiętasz początku, w najlepszym momencie kończy ci się kasa, a na koniec zgon"

____________________

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1977-%C5%9Bwinki-wietnamskie/page/2/#findComment-46500
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.