Linf Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Witam, 2 szybkie pytania bo jutro wędzenie a wpadłem w kłopoty: - po peklowaniu szynki małe kawałki na małej powierzchni dostały sino-szarawego koloru. Mięso nie śmierdzi. Wydaje mi się ze po przewracaniu musiałem w jakiś dzień nie dopilnować i coś zostało poza tafle pekli.Szynki zapakowane w worki. Z jednej odciąłem a z drugiej nie.Co to, dlaczego i jaki moze być skutek? - mam wierzbę pocięta 2 lata temu. Czy do wygrzania wędzarni i zrobienie dobrego żaru się nada czy lepiej nie ryzykować i jechać od początku olchą? Będę wdzieczny za szybka podpowiedz bo mam lekka panike ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) No to na szybko. 1. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19757-wieprzowina-w-solance-zmienia-kolor/?hl=utlenienie&do=findComment&comment=8246472.Tak3.Następnym razem użyj wyszukiwarki, a gdy już opisujesz problem to dołącz fotki Nara Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Jeśli pod tą powierzchnią jak natniesz nożem jest różowe mięso to po prostu mięso miało kontakt z powietrzem i jest ok.Do powstania żaru możesz użyć, tak aby nie powstawał już dym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linf Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 No to na szybko. 1. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19757-wieprzowina-w-solance-zmienia-kolor/?hl=utlenienie&do=findComment&comment=8246472.Tak3.Następnym razem użyj wyszukiwarki, a gdy już opisujesz problem to dołącz fotki Nara Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p[Dodano: 01 kwi 2023 - 19:02]Jeśli pod tą powierzchnią jak natniesz nożem jest różowe mięso to po prostu mięso miało kontakt z powietrzem i jest ok.Do powstania żaru możesz użyć, tak aby nie powstawał już dym.Dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p No to wpadłeś chłopie.Kto raz tu wchodzi - zostaje na stałe Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linf Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Jeszcze jedno techniczne pytanie (ostatnio wyszło ale wole podpytać się doświadczonych) po peklowaniu:1 partia ok 13dni2 partia 7dniDziś ok 20 zapakowałem wszystko i powiesiłem na kiju do osuszania. Planuje rozpoczęcie grzania ok 8 i start wędzenia 9-10. Czy z waszego doświadczenia robię błąd czy wszystko ok i może być? Czy suszenie 10-12h w temp ok 15-17 stopni to nie za długo?[Dodano: 01 kwi 2023 - 19:56] Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :pNo to wpadłeś chłopie.Kto raz tu wchodzi - zostaje na stałe Chłop zawsze ciągnie do wilgoci i ciepła…. ???????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Możesz osuszyć mięso ręcznikami papierowymi lub jakimiś lnianymi,kuchennymi .Jeśli masz ciepło w domu to możesz po wstępnym osuszeniu [ręcznikiem ] włożyć spowrotem do lodówki a nad ranem wyjąć ,zeby złapały temp. pokojowej Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linf Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Osuszyć ręcznikiem papierowym to w mojej opinii mogę żeby dobrze pakować mięso w worek. Z różnych źródeł jak zrozumiałem to materiał przed rozpoczęciem wędzenia powinien być „tempy” w bezpośrednim dotyku. Ostatnio miałem efekt albo przez złe osuszenie lub przez zbyt mokre drewno ze schab który chciałem przysmażyć wyszedł jak węgiel (ale w smaku i tak było super) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Ja pekluje na sucho w workach więc mięso nie jest bardzo mokre Po wyjęciu z worka osuszam dobrze wspomnianymi wyżej ręcznikami kuchennymi i pakuje na kratki do lodówki .Rano po ociepleniu mięsa osuszam je w wędzarni i wędze tylko do koloru [nie na czas] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Dziś ok 20 zapakowałem wszystko i powiesiłem na kiju do osuszania. To nie jest osuszanie - ten etap to ociekanie i powinieneś robić to krócej albo w nizszej temperaturze. Natomiast osuszanie to pierwszy etap wędzenia i przeprowadzamy go w wędzarni . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linf Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Ok. Dziękuje za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linf Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Zdaje raport. Wszystko wyszło ok.Niestety przy rozpoczęciu parzenia termometr jako rzecz martwa, odmówił posłuszeństwa. Parzone na oko ale smakuje wiec git.Rozpalanie wierzba robiłem ostatni raz dym śmierdzi i długo się utrzymywał wiec przeszedłem dosłownie po 10min na olchę.Dziwny kolor z zewnątrz wyszedł jak dla mnie (taki blady, mała czerwieni widać) ale nie mam pojęcia w sumie dlaczego. Może za niską temperaturę trzymałem.Jeszcze raz dziękuje za wczorajsze uspokojenie mojego ducha Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez Linf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Kolor czego? . Miesa jest oki , wedzonki jest oki. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linf Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Kolor czego? . Miesa oki , wedzonki oki. akurat edytowałem wpis żeby zrozumieć moją wypowiedź bo nie dokładna i napisałeś Z zewnątrz wędzonki. 5h dymiłem w temp ok 20-25C a później przez ok 1,5h podniosłem do 50-50C bo już by mi czasu nie starczyło na dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Po co dymiłeś w tak niskich temp??Jeśli nie potrzebujesz przechowywać wędzonek przez dłuższy czas ,lub zamierzasz je przechowywać np w zamrażarce to wystarczy wędzić do zamierzonego koloru .Ja wędze tylko by złapały trochę dymu i trochę koloru ,bo takie akurat lubimy Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.