Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

2 szybkie pytania bo jutro wędzenie a wpadłem w kłopoty:

 

- po peklowaniu szynki małe kawałki na małej powierzchni dostały sino-szarawego koloru. Mięso nie śmierdzi. Wydaje mi się ze po przewracaniu musiałem w jakiś dzień nie dopilnować i coś zostało poza tafle pekli.

Szynki zapakowane w worki. Z jednej odciąłem a z drugiej nie.

Co to, dlaczego i jaki moze być skutek?

 

- mam wierzbę pocięta 2 lata temu. Czy do wygrzania wędzarni i zrobienie dobrego żaru się nada czy lepiej nie ryzykować i jechać od początku olchą?

 

Będę wdzieczny za szybka podpowiedz bo mam lekka panike ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/
Udostępnij na innych stronach

No to na szybko. :)

1. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19757-wieprzowina-w-solance-zmienia-kolor/?hl=utlenienie&do=findComment&comment=824647

2.Tak

3.Następnym razem użyj wyszukiwarki, a gdy już opisujesz problem to dołącz fotki ;)

Nara :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824904
Udostępnij na innych stronach

Jeśli pod tą powierzchnią jak natniesz nożem jest różowe mięso to po prostu mięso miało kontakt z powietrzem i jest ok.

Do powstania żaru możesz użyć, tak aby nie powstawał już dym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824905
Udostępnij na innych stronach

No to na szybko. :)

1. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19757-wieprzowina-w-solance-zmienia-kolor/?hl=utlenienie&do=findComment&comment=824647

2.Tak

3.Następnym razem użyj wyszukiwarki, a gdy już opisujesz problem to dołącz fotki ;)

Nara :D

Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p

[Dodano: 01 kwi 2023 - 19:02]

Jeśli pod tą powierzchnią jak natniesz nożem jest różowe mięso to po prostu mięso miało kontakt z powietrzem i jest ok.

Do powstania żaru możesz użyć, tak aby nie powstawał już dym.

Dziękuje! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824907
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p

No to wpadłeś chłopie.

Kto raz tu wchodzi - zostaje na stałe ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824920
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno techniczne pytanie (ostatnio wyszło ale wole podpytać się doświadczonych) po peklowaniu:

1 partia ok 13dni

2 partia 7dni

Dziś ok 20 zapakowałem wszystko i powiesiłem na kiju do osuszania. Planuje rozpoczęcie grzania ok 8 i start wędzenia 9-10.

 

Czy z waszego doświadczenia robię błąd czy wszystko ok i może być? Czy suszenie 10-12h w temp ok 15-17 stopni to nie za długo?

[Dodano: 01 kwi 2023 - 19:56]

 

Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p

No to wpadłeś chłopie.

Kto raz tu wchodzi - zostaje na stałe ;)

Chłop zawsze ciągnie do wilgoci i ciepła…. ????????????????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824921
Udostępnij na innych stronach

Możesz osuszyć mięso ręcznikami papierowymi lub jakimiś lnianymi,kuchennymi .Jeśli masz ciepło w domu to możesz po wstępnym osuszeniu [ręcznikiem ] włożyć spowrotem do lodówki a nad ranem wyjąć ,zeby złapały temp. pokojowej

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824928
Udostępnij na innych stronach

Osuszyć ręcznikiem papierowym to w mojej opinii mogę żeby dobrze pakować mięso w worek. Z różnych źródeł jak zrozumiałem to materiał przed rozpoczęciem wędzenia powinien być „tempy” w bezpośrednim dotyku.

 

Ostatnio miałem efekt albo przez złe osuszenie lub przez zbyt mokre drewno ze schab który chciałem przysmażyć wyszedł jak węgiel :D (ale w smaku i tak było super)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824934
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluje na sucho w workach więc mięso nie jest bardzo mokre Po wyjęciu z worka osuszam dobrze wspomnianymi wyżej ręcznikami kuchennymi i pakuje na kratki do lodówki .Rano po ociepleniu mięsa osuszam je w wędzarni i wędze tylko do koloru [nie na czas]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824936
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś ok 20 zapakowałem wszystko i powiesiłem na kiju do osuszania.

 

To nie jest osuszanie  - ten etap to ociekanie i powinieneś robić to krócej albo w nizszej temperaturze.  Natomiast osuszanie to pierwszy etap wędzenia i przeprowadzamy   go w wędzarni  .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-824937
Udostępnij na innych stronach

Zdaje raport. Wszystko wyszło ok.
Niestety przy rozpoczęciu parzenia termometr jako rzecz martwa, odmówił posłuszeństwa. ;)
Parzone na oko ale smakuje wiec git.

Rozpalanie wierzba robiłem ostatni raz ;) dym śmierdzi i długo się utrzymywał wiec przeszedłem dosłownie po 10min na olchę.
Dziwny kolor z zewnątrz wyszedł jak dla mnie (taki blady, mała czerwieni widać) ale nie mam pojęcia w sumie dlaczego. Może za niską temperaturę trzymałem.

Jeszcze raz dziękuje za wczorajsze uspokojenie mojego ducha ;)

post-114273-0-65850600-1680452548_thumb.jpeg

Edytowane przez Linf
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825128
Udostępnij na innych stronach

Kolor czego? . Miesa jest oki , wedzonki jest oki. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825132
Udostępnij na innych stronach

Kolor czego? . Miesa oki , wedzonki oki. 

akurat edytowałem wpis żeby zrozumieć moją wypowiedź bo nie dokładna i napisałeś  :laugh: 

Z zewnątrz wędzonki. 5h dymiłem w temp ok 20-25C a później przez ok 1,5h podniosłem do 50-50C bo już by mi czasu nie starczyło na dłużej ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825134
Udostępnij na innych stronach

Po co dymiłeś w tak niskich temp??

Jeśli nie potrzebujesz przechowywać wędzonek przez dłuższy czas ,lub zamierzasz je przechowywać np w zamrażarce to wystarczy wędzić do zamierzonego koloru .Ja wędze tylko by złapały trochę dymu i trochę koloru ,bo takie akurat lubimy 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19773-potrzebna-szybka-podpowiedz/#findComment-825558
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.