andrzejmysłowic Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Golonka robione w niedzielę. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-47705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam Golonka robione w niedzielę. Jakim sosikiem polałeś jeszcze te pyszne goloneczki . Mam na myśli ten biały , bo ten w tym kufelku to wiem jaki to jest :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-47706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Andrzej. Sos który zrobiłem do golonki to sos Tzartiki. Świetnie się sprawdza do pieczonych wyrobów mięsnych.Skład sosu:- śmietana - 400 g- serek do smarowania - 1 szt /inaczej serek kanapkowy/- świeży ogórek /pokrajany/ - 1/2 /ogórek należy pokroić w drobną kostkę , resztę zrobi blender przy mieszaniu składników,- koperek - 1/4 pęczka- czosnek granulowany - 20 g /lubię dużo czosnku/- sól i pieprz do smaku. Ten sos podajemy na zimno . Po wymieszaniu wszystkich skladników sosu przenosimy go na ~ 30 minut do lodówki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-47715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Andrzeju ale widzę ,że też zrobiłeś "na Obamę" moje też były takie " opalone " :wink: :grin: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-47718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Jak tak wszyscy sie chwala no to ja tez Kupilem wczoraj 3 sztuki po 1 kg mniejszych niebylo. Przepis wedlug TINKA oprucz kapusty i 3 godziny pieczone odkryte 160-170 czesto obracane i polewane piwo, woda ,miod nastepnie 2h pod przykryciem w czasie pieczenia upieczona konsumowana dzis na obiadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-48175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 6 Grudnia 2008 GRATULACJE Na tym ostatnim zdjęciu, aż obiektyw zaparował :grin: (chyba z głodu) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-48186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Ja też pokusiłem się aby zrobić taką goloneczkę.Przyznam szczerze,że nie żałuję swej decyzji.A oto co mi wyszło. Tinek wielkie dzięki za ten przepis. Trochę przypomina mi to danie z kociołka robione zamiast nad ogniskiem to w piekarniku. Ponieważ gotowałem też w tym samym czasie kiełbasę do żurku to postanowiłem dołożyć to do golonki. Pychotka. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-49334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam serdecznie - przepis wygląda na bardzo ciekawy, tylko jest jedno co mnie przeraża, a mianowicie CZAS pieczenia to w sumie około 6 - 7 godzin :rolleyes: , w związku z tym mam pytanie czy może ktoś modyfikował przepis i najpierw podgotował :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-49467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam serdecznie - przepis wygląda na bardzo ciekawy, tylko jest jedno co mnie przeraża, a mianowicie CZAS pieczenia to w sumie około 6 - 7 godzin :rolleyes: , w związku z tym mam pytanie czy może ktoś modyfikował przepis i najpierw podgotował :question: uciekną najlepsze soki, ja wcześniej zapiekałem same golonki i potem dokładałem kołderkę. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-49468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 26 Lutego 2009 Już któryś raz z kolei robię goloneczki. Dzisiaj mały eksperyment w oparciu o doświadczenia mojej teściowej przy gotowaniu kapuśniaku z młodej kapusty. Nie miałem kapusty włoskiej, więc wziąłem zwykłą. Po skrojeniu zalałem ją na ok. 15 min wrzatkiem i okazało się, że goryczka całkowicie znikła. Mimo dodania piwa, kapusta ani sos, po ugotowaniu w materacyku nie wykazują jakichkolwiek posmaków goryczkowych. Można próbować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-58276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Lutego 2009 Cenną uwagę wnosisz Maxell - wykorzystamJa z kolei już dwa razy robiłem na kapuście kwaszonej. Opinia zjadaczy i moja - latem na słodkiej, zimą na kwaszonej :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-58283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Lutego 2009 Golonka - część świnki, za którą przepadam i zjadam w każdej postaci. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-58471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Mam dwie wytrybowane i peklowane na mokro przez dwa tygodnie golonki. Tak się zastanawiam czy nie dałoby się ich zrobić według przepisu TINKA? Poprzednie były bardzo smaczne ale nie były peklowane! Co o tym myślicie? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Witam Mam dwie wytrybowane i peklowane na mokro przez dwa tygodnie golonki. radzio . Ja kiedyś smażyłem peklowane i nie byłem zadowolony . W moim odczuciu peklowane to tylko gotowane . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Witam.A ja robię gulasz z peklowanego mięska i smakuje wszystkim.Radzio spróbuj, najwyżej święta spędzisz "przy golonkach" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 radzio, peklowanych mięs, wyrobów nie pieczemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 radzio, peklowanych mięs, wyrobów nie pieczemy. Do określonej temperatury np.100*C chyba można :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ale w przepisie Tinka jest 160-170 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Graniczną temperaturą powyżej, której wydzielają się nitrozaminy jest 120-130°C. Z drugiej strony, kto nie jadł kiełbasy z ogniska, pieczonej na patyku, albo grilowanej ?Nie ma w tej chwili przepisów, które zakazują piec, grilować kiełbasy, mięsa wcześniej peklowane. O ich szkodliwości wiedzą nieliczni, w tym My własnie. Odrobinę trucizny nie zaszkodzi, tak "homeopatycznie" :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Oprócz problemu, który poruszył Pedro (pieczenie peklowanych mięs) może się okazać, że golonki będą za słone, nie wiem na ile % soli Radzio peklował, bo jeśli surowe wyszły na ponad 2% soli i uwzględniając ubytek na pieczeniu to mogą być słonawe, ale ja bym mimo wszystko spróbował, miodzik złagodzi sól P.S.Na te święta nic nie szykuję (oprócz śledzi na piątek i sobotę) idę na wesele :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Radziu. Porządnie wymoczyć golonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam, w sobotę na "altankowo-grilowe" imieniny mojej połowy podałam golonkę wg przepisu TINKA. Ryzyko było duże, bo jeszcze nigdy, podkreślam nigdy nie wyszła mi przyzwoita golonka (nie piszę nawet dobra golonka!)Przepis ciut zmodyfikowałam, bo już mam te przeróbki chyba w genach. Zrobiłam na kiszonej kapuście, bez ziemniaków - reszta bez zmian.Uwaga wątpiący, niedowiarki i pozostali znający moje poprzednie golonkowe wyczyny. Golonka wg przepisu TINKA wyszła rewelacyjnie. Wszystko zostało zjedzone. Nawet pies kości zeżarł. Solenizant, który w życiu golonki do ust nie wziął , rąbał że aż miło - jeszcze paluszki oblizywał.TINEK - dzięuję Ci za przepis. W oczach moich , wiernej konsumentki świńskich golonek urosłeś do rozmiarów Pałacu Kultury Jednym słowem jesteś WIELKI !!!!! Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-66441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Cieszę się bardzo, że golonki smakowały,nie pamiętam, czy już o tym pisałem, ale ja też po wpisach koleżanek i kolegów zrobiłem golonki na kiszonej kapuście, wszyscy golonkożercy stwierdzili, by zimą robić na kiszonej a latem na słodkiej, kapustka kwaszona była bardzo dobra Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-66546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam W ostatni weekend byłem na Litwie i jak zawsze jadłem w barze Juozo. http://www.hbh.lt/?en=start Naprawdę super jedzenie. Polecam każdemu kto będzie w tamtych okolicach. A tak wygląda porcja golonki (mała wg. informacji kelnerki) + 0,5l piwa nie filtrowanego (pycha) :!: :lol: i przysmaki do piwa Pozdrawiam i udanego zlotu robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-77801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 A tak wygląda porcja golonki (mała wg. informacji kelnerki) + 0,5l piwa nie filtrowanego (pycha) Proszę nie o tej porze. Bo mi ślinianki zaczęły nadmiernie pracować :smile: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-77802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.