Skocz do zawartości

Golonka Pieczona Niepeklowana według TINKA


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Golonka robione w niedzielę.

Jakim sosikiem polałeś jeszcze te pyszne goloneczki . Mam na myśli ten biały , bo ten w tym kufelku to wiem jaki to jest :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-47706
Udostępnij na innych stronach

Andrzej. Sos który zrobiłem do golonki to sos Tzartiki. Świetnie się sprawdza do pieczonych wyrobów mięsnych.

Skład sosu:

- śmietana - 400 g

- serek do smarowania - 1 szt /inaczej serek kanapkowy/

- świeży ogórek /pokrajany/ - 1/2 /ogórek należy pokroić w drobną kostkę , resztę zrobi blender przy mieszaniu składników,

- koperek - 1/4 pęczka

- czosnek granulowany - 20 g /lubię dużo czosnku/

- sól i pieprz do smaku.

Ten sos podajemy na zimno . Po wymieszaniu wszystkich skladników sosu przenosimy go na ~ 30 minut do lodówki.

Pozdrawiam serdecznie.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-47715
Udostępnij na innych stronach

Jak tak wszyscy sie chwala no to ja tez

Kupilem wczoraj 3 sztuki po 1 kg mniejszych niebylo.

Przepis wedlug TINKA oprucz kapusty i 3 godziny pieczone odkryte 160-170 czesto obracane i polewane piwo, woda ,miod nastepnie 2h pod przykryciem

w czasie pieczenia

upieczona

konsumowana dzis na obiadek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-48175
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja też pokusiłem się aby zrobić taką goloneczkę.Przyznam szczerze,że nie żałuję swej decyzji.A oto co mi wyszło.

Tinek wielkie dzięki za ten przepis.

 

Trochę przypomina mi to danie z kociołka robione zamiast nad ogniskiem to w piekarniku.

Ponieważ gotowałem też w tym samym czasie kiełbasę do żurku to postanowiłem dołożyć to do golonki.

Pychotka.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-49334
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie - przepis wygląda na bardzo ciekawy, tylko jest jedno co mnie przeraża, a mianowicie CZAS pieczenia to w sumie około 6 - 7 godzin :rolleyes: , w związku z tym mam pytanie czy może ktoś modyfikował przepis i najpierw podgotował :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-49467
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie - przepis wygląda na bardzo ciekawy, tylko jest jedno co mnie przeraża, a mianowicie CZAS pieczenia to w sumie około 6 - 7 godzin :rolleyes: , w związku z tym mam pytanie czy może ktoś modyfikował przepis i najpierw podgotował :question:

uciekną najlepsze soki, ja wcześniej zapiekałem same golonki i potem dokładałem kołderkę.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-49468
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Już któryś raz z kolei robię goloneczki. Dzisiaj mały eksperyment w oparciu o doświadczenia mojej teściowej przy gotowaniu kapuśniaku z młodej kapusty. Nie miałem kapusty włoskiej, więc wziąłem zwykłą. Po skrojeniu zalałem ją na ok. 15 min wrzatkiem i okazało się, że goryczka całkowicie znikła. Mimo dodania piwa, kapusta ani sos, po ugotowaniu w materacyku nie wykazują jakichkolwiek posmaków goryczkowych. Można próbować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-58276
Udostępnij na innych stronach

Cenną uwagę wnosisz Maxell - wykorzystam

Ja z kolei już dwa razy robiłem na kapuście kwaszonej. Opinia zjadaczy i moja - latem na słodkiej, zimą na kwaszonej :grin:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-58283
Udostępnij na innych stronach

Golonka - część świnki, za którą przepadam i zjadam w każdej postaci.
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-58471
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Mam dwie wytrybowane i peklowane na mokro przez dwa tygodnie golonki. Tak się zastanawiam czy nie dałoby się ich zrobić według przepisu TINKA? Poprzednie były bardzo smaczne ale nie były peklowane! Co o tym myślicie?
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64613
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam dwie wytrybowane i peklowane na mokro przez dwa tygodnie golonki.

radzio . Ja kiedyś smażyłem peklowane i nie byłem zadowolony . W moim odczuciu peklowane to tylko gotowane .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64622
Udostępnij na innych stronach

Witam.

A ja robię gulasz z peklowanego mięska i smakuje wszystkim.Radzio spróbuj, najwyżej święta spędzisz "przy golonkach" :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64623
Udostępnij na innych stronach

radzio, peklowanych mięs, wyrobów nie pieczemy.

Do określonej temperatury np.100*C chyba można :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64628
Udostępnij na innych stronach

Graniczną temperaturą powyżej, której wydzielają się nitrozaminy jest 120-130°C. Z drugiej strony, kto nie jadł kiełbasy z ogniska, pieczonej na patyku, albo grilowanej ?

Nie ma w tej chwili przepisów, które zakazują piec, grilować kiełbasy, mięsa wcześniej peklowane. O ich szkodliwości wiedzą nieliczni, w tym My własnie. Odrobinę trucizny nie zaszkodzi, tak "homeopatycznie" :wink: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64638
Udostępnij na innych stronach

Oprócz problemu, który poruszył Pedro (pieczenie peklowanych mięs) może się okazać, że golonki będą za słone, nie wiem na ile % soli Radzio peklował, bo jeśli surowe wyszły na ponad 2% soli i uwzględniając ubytek na pieczeniu to mogą być słonawe, ale ja bym mimo wszystko spróbował, miodzik złagodzi sól

 

P.S.

Na te święta nic nie szykuję (oprócz śledzi na piątek i sobotę) idę na wesele :grin:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-64657
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam, w sobotę na "altankowo-grilowe" imieniny mojej połowy podałam golonkę wg przepisu TINKA. Ryzyko było duże, bo jeszcze nigdy, podkreślam nigdy nie wyszła mi przyzwoita golonka (nie piszę nawet dobra golonka!)

Przepis ciut zmodyfikowałam, bo już mam te przeróbki chyba w genach. Zrobiłam na kiszonej kapuście, bez ziemniaków - reszta bez zmian.

Uwaga wątpiący, niedowiarki i pozostali znający moje poprzednie golonkowe wyczyny. Golonka wg przepisu TINKA wyszła rewelacyjnie. Wszystko zostało zjedzone. Nawet pies kości zeżarł. Solenizant, który w życiu golonki do ust nie wziął , rąbał że aż miło - jeszcze paluszki oblizywał.

TINEK - dzięuję Ci za przepis. W oczach moich , wiernej konsumentki świńskich golonek urosłeś do rozmiarów Pałacu Kultury :) Jednym słowem jesteś WIELKI !!!!!

W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-66441
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się bardzo, że golonki smakowały,

nie pamiętam, czy już o tym pisałem, ale ja też po wpisach koleżanek i kolegów zrobiłem golonki na kiszonej kapuście, wszyscy golonkożercy stwierdzili, by zimą robić na kiszonej a latem na słodkiej, kapustka kwaszona była bardzo dobra

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-66546
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam

W ostatni weekend byłem na Litwie i jak zawsze jadłem w barze Juozo.

http://www.hbh.lt/?en=start

 

Naprawdę super jedzenie.

Polecam każdemu kto będzie w tamtych okolicach.

 

A tak wygląda porcja golonki (mała wg. informacji kelnerki) + 0,5l piwa nie filtrowanego (pycha) :!:

:lol:

 

 

i przysmaki do piwa

 

 

Pozdrawiam i udanego zlotu

robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-77801
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda porcja golonki (mała wg. informacji kelnerki) + 0,5l piwa nie filtrowanego (pycha)

Proszę nie o tej porze. Bo mi ślinianki zaczęły nadmiernie pracować :smile:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1980-golonka-pieczona-niepeklowana-wed%C5%82ug-tinka/page/4/#findComment-77802
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.