Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Karolu za pochwałę. 😚

 

Drugi raz w życiu robiłam Pavlovą.

Fajny, ciekawy deser, ale ta słodycz od bezy nas powaliła:facepalm:

 

Pora stanąć w szranki z ciastem francuskim. Sklepowe mi coś nie pasuje, to spróbuję sama je zrobić od początku.

Może ktoś robił ciasto francuskie od początku i ma jakieś wskazówki, to ja jestem na nie chętna.😚

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/3/#findComment-1028266
Udostępnij na innych stronach

Ja do pavlowej daje na bitą śmietanę owoce typu borówki czy truskawki by przełamać słodycz.

A ja  dziś dla odmiany zrobiłam ciasto cytrynowe z cukinią i borówkami .image.thumb.jpg.2d8c41c09eef6370cffc0593fd6f6e07.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/3/#findComment-1028272
Udostępnij na innych stronach

Przepis zaczerpnięty z internetu  ( tu jest oryginalny przepis na którym sie wzorowałam  https://www.youtube.com/watch?v=Anw3FAcgOA8  )

 

300 g tartej cukinii  ( dałam z 350 g)

200 ml oleju

200-220 g cukru ( dałam 210 g i było dobrze słodkie mimo dodatku jeszcze borówek) 

15 ml soku z cytryny ( dałam trochę więcej)

skórka otarta z 2 cytryn

1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

ekstrakt waniliowy

3 duże jajka

450 g mąki 

Forma 13x30 cm

 

 

Z tym ,że ja dodałam jeszcze borówki  i piekłam w sumie godzinę i 20 minut i Ponadto okazało się ,że  nie miałam sody więc dałam chyba z 5 łyżeczek  proszku do pieczenia . Cukinii nie obierałam

 

 

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/3/#findComment-1028348
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo Olgo za przepis.😚

Ukłony za wskazówkę o cukrze.

Jak będę robić to ciasto, to zrobię próbę palcem, ile cukru dla nas. Tak myślę o wyjściu z progu 170 g cukru, jak coś to dosypię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19826-s%C5%82odko%C5%9Bci-mamu%C5%9Bki/page/3/#findComment-1028354
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.