Muski Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2023 Zawsze jest pytanie , w jakiej temperaturze i ile czasu... Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2023 2 godziny temu, Muski napisał(a): Zawsze jest pytanie , w jakiej temperaturze i ile czasu... Myślę że to dobry temat. Możemy się wymienić "naszymi" czasami i temperatura mi parzenia. Ja cały czas eksperymentuję. Ponieważ jeżeli chodzi o żywność jestem bardzo ostrożny. Dla przykładu szynka i karczek to u mnie 58*C i czas 8.5 godziny. Mięso waga 1-1,2 kg. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2023 Jestem jak najbardziej za bo w tym temacie jestem całkowicie zielony ale quadro555 jak się ma temp 58* do tradycyjnego parzenia lub podpiekania do 68*,nie jest twarde? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lipca 2023 1 godzinę temu, gruby7074 napisał(a): Jestem jak najbardziej za bo w tym temacie jestem całkowicie zielony ale quadro555 jak się ma temp 58* do tradycyjnego parzenia lub podpiekania do 68*,nie jest twarde? @gruby7074 Tu piszemy o metodzie sous vide. Długie parzenie w niskiej temperaturze pozwala uzyskać soczyste i miękkie mięso. Szynka parzona tradycyjnie jest w moim odczuciu bardziej "sucha i sztywna". Do metody sous vide potrzebujesz precyzyjnego urządzenia które będzie utrzymywało stałą temperaturę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lipca 2023 12 godzin temu, quadro555 napisał(a): Myślę że to dobry temat. Możemy się wymienić "naszymi" czasami i temperatura mi parzenia. Ja cały czas eksperymentuję. Ponieważ jeżeli chodzi o żywność jestem bardzo ostrożny. Dla przykładu szynka i karczek to u mnie 58*C i czas 8.5 godziny. Mięso waga 1-1,2 kg. A jak postępujesz po skończonym parzeniu ? Chłodzisz w zimnej wodzie czy zostawiasz do ostudzenia i dopiero do lodówki ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lipca 2023 Godzinę temu, fikaz napisał(a): Chłodzisz w zimnej wodzie To jest podstawa !!! Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi