Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Zawsze jest pytanie , w jakiej temperaturze i ile czasu...

Myślę że to dobry temat. Możemy się wymienić "naszymi" czasami i temperatura mi parzenia. Ja cały czas eksperymentuję. Ponieważ jeżeli chodzi o żywność jestem bardzo ostrożny. 

Dla przykładu szynka i karczek to u mnie 58*C i czas 8.5 godziny. Mięso waga 1-1,2 kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843142
Udostępnij na innych stronach

Jestem jak najbardziej za bo w tym temacie jestem całkowicie zielony ale quadro555 jak się ma temp 58* do tradycyjnego parzenia lub podpiekania do 68*,nie jest twarde?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843151
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, gruby7074 napisał(a):

Jestem jak najbardziej za bo w tym temacie jestem całkowicie zielony ale quadro555 jak się ma temp 58* do tradycyjnego parzenia lub podpiekania do 68*,nie jest twarde?

@gruby7074

Tu piszemy o metodzie sous vide. 

Długie parzenie w niskiej temperaturze pozwala uzyskać soczyste i miękkie mięso. 

Szynka parzona tradycyjnie jest w moim odczuciu bardziej "sucha i sztywna".

Do metody sous vide potrzebujesz precyzyjnego urządzenia które będzie utrzymywało stałą temperaturę.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843168
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Myślę że to dobry temat. Możemy się wymienić "naszymi" czasami i temperatura mi parzenia. Ja cały czas eksperymentuję. Ponieważ jeżeli chodzi o żywność jestem bardzo ostrożny. 

Dla przykładu szynka i karczek to u mnie 58*C i czas 8.5 godziny. Mięso waga 1-1,2 kg.

A jak postępujesz po skończonym parzeniu ? Chłodzisz w zimnej wodzie czy zostawiasz do ostudzenia  i dopiero do lodówki ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843206
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, fikaz napisał(a):

Chłodzisz w zimnej wodzie

To jest podstawa !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19972-nasze-do%C5%9Bwiadczenia-czas%C3%B3w-i-temperatur-sv/#findComment-843224
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.