Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesiu, jak ma być

3 godziny temu, jadziolek napisał(a):

naprawdę ostrą

to może właśnie bez umiaru 😂

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847370
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

to może właśnie bez umiaru

Grześ słusznie prawi. Karolina i jolakia to naprawdę diabelskie wynalazki . Wędlina ma również smakować a nie tylko palić  jak ma palić to zrób roztwór 6-8 habanero lub jalapenio  / 1 litr wody - zagotować i pogotować pod przykryciem ok 15 min, ostudzić odcedzić  a następnie schłodzić roztwór w lodówce. Z roztworu zrobić 10% peklosolankę. Mięso nastrzyknąć wielootworową igłą dość gęsto i zapeklować 14 dni w roztworze biorąc o,45l/kg mięsa. By nie stracić mocy piekielnych wędlinę podpiec  lub obsypać pieprzem caenne i sparzyć SV.   

Cytując klasyka "Będzie Pan Zadowolony" 

 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847377
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Muski napisał(a):

Grześ słusznie prawi. Karolina i jolakia to naprawdę diabelskie wynalazki . Wędlina ma również smakować a nie tylko palić  jak ma palić to zrób roztwór 6-8 habanero lub jalapenio  / 1 litr wody - zagotować i pogotować pod przykryciem ok 15 min, ostudzić odcedzić  a następnie schłodzić roztwór w lodówce. Z roztworu zrobić 10% peklosolankę. Mięso nastrzyknąć wielootworową igłą dość gęsto i zapeklować 14 dni w roztworze biorąc o,45l/kg mięsa. By nie stracić mocy piekielnych wędlinę podpiec  lub obsypać pieprzem caenne i sparzyć SV.   

Cytując klasyka "Będzie Pan Zadowolony" 

 

Dziękuję, będę próbował 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847380
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, jadziolek napisał(a):

Tylko dodać ją do solanki, czy jakoś inaczej to ugryźć?

Przed wędzeniem podczas ociekania jak już trochę ociekanie a jeszcze będzie lekko wilgotna. Załóż grube  rękawiczki jak będziesz nacierał i naprawdę ilość papryki znikoma (te dwie dziewczynki mają ogień pikielny w sobie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847391
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, Muski napisał(a):

Cytując klasyka "Będzie Pan Zadowolony" 

Można też tak jak Waldek prawi, wtedy ogień będzie w całym przekroju wędliny dodatkow wyrób będzie lekko zabarwiony w przekroju .

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847393
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

ogień będzie w całym przekroju wędliny

Tylko, kto to zje?

Szkoda wędliny. ona nie bedzie sie liczyć w tym zestawie :facepalm:

Można także uszkodzić sobie "odpływ" osobistej kanalizacji :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847407
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, jadziolek napisał(a):

jak zrobić naprawdę ostrą wędzonkę

 

42 minuty temu, EAnna napisał(a):

Tylko, kto to zje?

👏

Toteż napisałem , że ma być smak wędliny . Jak SiB prosi o przepis🤣 - niech ma ale wędlina będzie ostra / można pokroić jak dojrzewkę na bibułkę/ i na pewno będzie zjadliwa , jeszcze pomidor lub ogórek . Trzeba spróbować 🙃 najlepiej na 1 kg karkówki, by doświadczyć smaku. Będzie naprawdę ostre.

Nie rób dużej ilości . Ja lubię pikantne , ale zbyt ostre zabija delikatny smak wędliny. 

 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847416
Udostępnij na innych stronach

I uważaj aby nie doszło do samozapłonu na wydechu :devil:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20053-w%C4%99dzonka-na-ostro/#findComment-847423
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.