WAS Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2023 Wywaliło mi po roku konserwy . Konserwy zrobiłem z zamrożonego mięsa. Myślę , że był to błąd. Można robić czy nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Listopada 2023 Upatrywałbym raczej przyczyny w obróbce termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2023 Wjakich opakowaniach -słoje czy puszki. Sterylizacja czy pasteryzacja. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAS Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2023 Było zrobione w autoklawie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAS Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2023 puszki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAS Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Listopada 2023 Mam takie po 5 lat i więcej . Nic im nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Listopada 2023 Jaka temperatura wewnątrz autoklawu i jaki czas sterylizacji. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAS Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Listopada 2023 Białoruski autoklaw którym robiłem już wiele razy. Napełnione ciśnienie 1 atmosfera nagżane do 3 atmosfer około115 C 1,5 godz. zmniejszam grzanie na palniku i 60 min. Potem gaszę i zostawiam do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Listopada 2023 Jaka temperatura panowała podczas właściwej sterylizacji tj. w czasie tych 60minut i ostatnie pytanie gdzie te konserwy przez rok były trzymane. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAS Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Listopada 2023 ciemne miejsce . temperatura nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Listopada 2023 Nie wiesz jaka temp była podczas sterylizacji . Jak byś wiedział jakie ciśnienie było w czasie właściwej sterylizacji tj. 60 min , to można by było orientacyjnie obliczyć temp. właściwej sterylizacji. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2023 W wyrobach skutecznie autoklawowanych mogą jedynie przetrwać bakterie termofilne, których wzrost obserwuje się już w temperaturze 40-70°C i z tego względu pełne konserwy sterylizowane nie należy przechowywać w temperaturze przekraczającej 40°C. Warunkiem niezbędnym dla utrzymania wysokiej jakości i jałowości mikrobiologicznej pełnych konserw sterylizowanych, poza odpowiednim sterowaniem obróbką sterylizacyjna, jest również sterowanie procesem chłodzenia po jej zakończeniu. Najlepszym rozwiązaniem na tym etapie jest szybkie schłodzenie konserw po obróbce do temperatury poniżej 30°C, co umożliwia zachowanie dużej trwałości w czasie późniejszego przechowywania konserw w temperaturze sięgającej nawet 25°C przez okres do 4 lat. Wyjątkiem są konserwy „trzy-czwarte”, które najczęściej sterylizuje się w temperaturze poniżej minimum botulinowego (temperatura autoklawowania nie przekracza 110°C) do uzyskania wartości F0=0,6-1,5 minut. Odrębną grupę konserw sterylizowanych stanowią tzw. konserwy tropikalne, poddawane obróbce do osiągnięcia wartości sterylizacyjnej na poziomie F0=12-13 minut. Warunki takie inaktywują przetrwalniki bakterii termofilnych, co daje możliwość przechowywania tych konserw bez zmian jakościowych nawet przez 1 rok w temperaturze sięgającej 40°C. Ograniczenie temperaturowe wynika tylko z faktu, że w wyższych temperaturach przechowywania następuje fizykochemiczna, abiotyczna degradacja wsadu tych konserw. 1 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Listopada 2023 5 godzin temu, DZIADEK napisał(a): Wjakich opakowaniach -słoje czy puszki. Sterylizacja czy pasteryzacja. 5 godzin temu, WAS napisał(a): puszki Czy prawidłowo były zamknięte puszki? Skoro, nie które "wytrzymują" 5-lat a inne psuja się po roku? Ponadto, prawidłowo powinny wskazywać przyrządy pomiarowe: termometr ( jeśli taki się znajduje ) i manometr. Czy czujka termometru była zatopiona w wodzie pod czas pracy autoklawu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAS Opublikowano 16 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Listopada 2023 W czasie sterylizacji 60 min była 3 do 3,4 atmosfery Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-877955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Listopada 2023 Mniej więcej wynika z tego że temperatura przekraczała nieznacznie 115 st C. Myślę że najbardziej prawdopodobną przyczyną mogą być mikro nieszczelności w zamkniętych konserwach.. Ja robię konserwy w słojach zakręcanych przykrywkami klik. Mój autoklaw jest tak oprzyrządowany że mam podgląd na temperaturę wody ,na aktualną temperaturę panującą w czasie sterylizacji w konserwie, jak również podgląd na ciśnienie aktualnie panujące w autoklawie. Sterylizację przeprowadzam w temperaturze 121-122 st c do temperatury wewnątrz konserwy 117st C. Następnie konserwy są chłodzone zimną wodą , poprzez wstawienie autoklawu do dużego naczynia z zimną wodą .W początkowym okresie temperatura w konserwie wzrasta o 2-3st C do temperatury 119-120 st C .Robię również z dodatkiem mrożonego mięsa do 50 %. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Listopada 2023 Witam,aby uzyskać temp.121'C w białoruskim autoklawie tak jak opisujesz (domyślam się nie ma tam termometru) musisz mieć ciśnienie wewnątrz 3,8-3,9bar biorąc pod uwagę dokładność manometru+-. O wsadzie konserwy praktycznie nic nie wiemy jakie dodatki były, mam na myśli warzywa,a to ma duży wpływ, mięso zamrożone to tak w ostateczności należy używać,no i jaką zamykarką zostały zamknięte puszki,czy jest powtarzalność szczelności,jeżeli to jest ta do przodu i do tyłu to zawsze mogą być niespodzianki z zamknięciem,no i rzecz ważna nie mylić wieczek od puszek dużych z małymi ,no i czystość jeszcze raz czystość przy produkcji priorytetowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) 20 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a): Witam aby uzyskać temp.121'C w białoruskim autoklawie tak jak opisujesz (domyślam się nie ma tam termometru) musisz mieć ciśnienie wewnątrz 3,8-3,9bar biorąc pod uwagę dokładność manometru+- Aby uzyskać temperaturę 121st C wystarczy podgrzewać wodę do ciśnienia 1,1 Bar w autoklawie. Konserwy zanurzone całkowicie w wodzie, czujka termometru mierząca temperaturę również zanurzona w wodzie. Edytowane 17 Listopada 2023 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zarówno termometr jak i manometr to obowiązkowe wyposażenie autoklawu. Wnioskowanie o temperaturze panującej w autoklawie na podstawie ciśnienia podczas sterylizacji może być obarczone bardzo dużym błędem. W autoklawie wypełnionym wodą w różnym stopniu przy tym samym ciśnieniu będą panować różne temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAS Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Listopada 2023 taką mam zamykarkę https://kolba.pl/product/34363,zamykarka-do-puszek-wek-maszyna-realhunter Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Listopada 2023 6 godzin temu, Resal napisał(a): Zarówno termometr jak i manometr to obowiązkowe wyposażenie autoklawu. Na podstawie tych dwóch urządzeń pomiarowych, możemy orientacyjnie sprawdzić dokładność ich wskazań,szczególnie termomanometru . Termometry mają przeważnie tolerancję +- 1-2 st C., gorzej z termomanometrem, ich dokładnośc wacha się od 0,1 do 4 % . Temperatura wody 121,1st C w autoklawie bez wpompowanego powietrza to ok 1,1 Bar . Gdy mamy takie wartośći to jest pewność że nasze przyrządy mieszczą się w dokladności wskazań .Inną sprawą są wskazania termomanometru przy wpompowanym powietrzu w celu wytworzenia nadciśnienia w autoklawie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Listopada 2023 51 minut temu, DZIADEK napisał(a): Temperatura wody 121,1st C w autoklawie bez wpompowanego powietrza to ok 1,1 Bar . Aby ta zależność obowiązywała autoklaw musi być również odpowietrzony (przestrzeń nad lustrem wody nie może zawierać powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Listopada 2023 10 godzin temu, DZIADEK napisał(a): Aby uzyskać temperaturę 121st C wystarczy podgrzewać wodę do ciśnienia 1,1 Bar w autoklawie. Konserwy zanurzone całkowicie w wodzie, czujka termometru mierząca temperaturę również zanurzona w wodzie. Witam,i tak będzie przy wcześniejszym odpowietrzeniu autoklawu.Kolega zapewne robi wg instrukcji białoruskiej,czyli pompuje powietrze 1-1,5bar i jedynym pomiarem temperatury jest manometr, gdyż termometru nie ma,uzyskanie temp.121'C jest przy 3,8 bar tak bynajmniej ruskie piszą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20303-konserwy-z-zamro%C5%BConego-mi%C4%99sa/#findComment-878423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.