EAnna Opublikowano 23 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Listopada 2023 Jest pewien punkt zaczepienia: Cyt. "Potencjał oksydoredukcyjny (Eh) Potencjał oksydoredukcyjny definiowany jest jako możliwa do zmierzenia wartość zdolności systemu biochemicznego do przyjmowania bądź oddawania elektronów. Istnienie tego zjawiska sprawia, że środowisko występowania mikroorganizmów staje się bardziej selektywne. Pojawiają się różne wartości mV, które determinują występowanie określonych gatunków. Wartości mV w zależności od warunków wahają się od +300 mV do nawet poniżej -400 mV. W środowisku o niskim Eh rozwijają się wyłącznie beztlenowce, natomiast wysokie wartości sprzyjają rozwojowi bakterii tlenowych [1]". * * 1. Brasca M., Morandi S., Lodi R., Tamburini A.: Redox potential to discriminate among species of lactic acid bacteria. J. Appl. Microbiol. 103, 1516−1524, 2007. Żródło: http://e-biotechnologia.pl/artykuly/podstawowe-czynniki-wplywajace-na-wzrost-bakterii-mlekowych-lab/ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/3/#findComment-880271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Listopada 2023 Temat do zamknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/3/#findComment-882726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.