Maxell Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2023 Witam serdecznie. Od dawna czytam forum, mam jakieś małe doświadczenie w temacie ale zauważyłem, że im więcej staram się pochłonąć wiedzy i przelać to na doświadczenie tym mam większy mętlik w głowie. Dlatego chciałem przedstawić mój problem, w celu uzyskania pomocy, wytłumaczenia i wskazania moich błędów. Ostatnio podczas próby wędzenia kiełbasy polskiej (przepis z 16, książki po ojcu) zimnym dymem około 20 st.C do 30 st.C po około 4 godzinach zauważyłem rosę na wyrobach, oraz na ściankach wędzarni. Opał był suchy, tak drewno tak i zrębki. Wędzarnia jest blaszana, palenisko blaszane połączone stalowa rurą 1.5 m całość, wędzarnia wpięta w przewód kominowy garażu. To wszystko stoi w garażu gdzie temperatura pomieszczenia podczas wędzenia była około 10 st.C. Kiełbasy osuszałem około 40 min tak żeby osłonka zrobiła się pergaminowa i sucha w dotyku. Wędzarnie osuszałem ponad dwie godziny, głównie żeby uzyskać sam żar do osuszenia wędlin a zarazem rozgrzanie komina, żeby poprawić cyrkulacje, swobodny przepływ dymu. Nie wiem w którym miejscu popełniam błąd, i ciężko mi go odnaleźć. Czy wina jest podłączenie wędzarni do komina? Ale wydaje mi się że "cug" ma dobry dym nie zalega, nie wytwarzam go nadmiernie. Brak ocieplenia wędzarni? Ciepły dym w kontakcie z zimna blacha która jest wychładzana przez otoczenie powoduje kompensacje pary? Proszę o pomoc bo sam już nie wiem gdzie szukać błędów i pomocy. Z poważaniem Piotr Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) 47 minut temu, Maxell napisał(a): Ciepły dym w kontakcie z zimna blacha która jest wychładzana przez otoczenie powoduje kompensacje pary? Moim zdaniem to jest powodem. Albo dociepl komorę albo zmień ją na drewnianą, skróć tą rurę do minimum bo i tak nie możesz wędzić na zimno i problem zniknie.20-30C to nie jest na zimno.Może 20 C można uznać ,ale 30 C to już na ciepło Edytowane 28 Listopada 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2023 43 minuty temu, Maxell napisał(a): . Brak ocieplenia wędzarni? Ciepły dym w kontakcie z zimna blacha która jest wychładzana przez otoczenie powoduje kompensacje pary? 44 minuty temu, Maxell napisał(a): To wszystko stoi w garażu gdzie temperatura pomieszczenia podczas wędzenia była około 10 st.C Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr35 Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2023 Myślę że 30C to nadal jest zimne wędzenie nie następuje ścięcie białka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr35 Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2023 Chociaż 30C to miałem jak nie przy pilnowałem paleniska. A tak to trzymałem 20C których raczej staram się nie przekraczać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) 27 minut temu, Piotr35 napisał(a): Myślę że 30C to nadal jest zimne wędzenie nie następuje ścięcie białka. Do 22C jest to zimne wędzenie powyżej ciepłe. Denaturacjacja białek mięśniowych w zależności od surowca zaczyna się od 34C kończy na ok. 77C. Edytowane 28 Listopada 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr35 Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Listopada 2023 Cenna wiedza. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Listopada 2023 12 godzin temu, Maxell napisał(a): palenisko blaszane połączone stalowa rurą 1.5 m całość 12 godzin temu, Maxell napisał(a): Kiełbasy osuszałem około 40 min tak żeby osłonka zrobiła się pergaminowa i sucha w dotyku. Wędzarnie osuszałem ponad dwie godziny, głównie żeby uzyskać sam żar do osuszenia wędlin a zarazem rozgrzanie komina, Mam wędzarnię z blachy, stoi na zewnątrz , palenisko bezpośrednie, nigdy nie ma takiego problemu. Jak wygląda palenisko i jak usytuowana jest rura? Problemem jest chyba też osuszenie, kiełbaska była za zimna. 1 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Listopada 2023 W jakich warunkach wedziłeś. ? Mieszkam w górach ( na warunkach Polskich😁) . Niekiedy dosłownie w chmurach , deszcz nie pada ale jak by padał. To przypomina bardzo wilgotną mgłę. Może też miałeś wodę ? w palenisku. Tak z boku trudno jednoznacznie stwierdzic Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) Poczytaj też o określaniu tzw. punktu rosy. Załączam tabelkę z przykładem. Źródło internet Edytowane 29 Listopada 2023 przez tomibass 1 Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr35 Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Listopada 2023 11 godzin temu, pis67 napisał(a): Mam wędzarnię z blachy, stoi na zewnątrz , palenisko bezpośrednie, nigdy nie ma takiego problemu. Jak wygląda palenisko i jak usytuowana jest rura? Problemem jest chyba też osuszenie, kiełbaska była za zimna. Palenisko to skrzynka metalowa otwierana z dziurkami do regulacji ilości dostarczane go powietrza. Jeżeli pytasz o rurę z paleniska do wędzarni, zwykła czarna blacha wsywana w skrzynię paleniska i wędzarni. A co osuszania to raczej jestem pewny, że kiełbasa była sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr35 Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Listopada 2023 Mam można powiedzieć bardzo podobna. Różnica tylko ze wpięta w przewód kominowy i rura z czarnej blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20349-kolega-piotr35-ma-problem-z-wilgotnosci%C4%85-powierzchni-kie%C5%82basy-polsiej-prosi-o-pomoc/#findComment-882554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.