Skocz do zawartości

Kolega Piotr35 ma problem z wilgotnoscią powierzchni kiełbasy polsiej. Prosi o pomoc.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od dawna czytam forum, mam jakieś małe doświadczenie w temacie ale zauważyłem, że im więcej staram się pochłonąć wiedzy i przelać to na doświadczenie tym mam większy mętlik w głowie. Dlatego chciałem przedstawić mój problem, w celu uzyskania pomocy, wytłumaczenia i wskazania moich błędów. Ostatnio podczas próby wędzenia kiełbasy polskiej (przepis z 16, książki po ojcu) zimnym dymem około 20 st.C do 30 st.C po około 4 godzinach zauważyłem rosę na wyrobach, oraz na ściankach wędzarni. Opał był suchy, tak drewno tak i zrębki. Wędzarnia jest blaszana, palenisko blaszane połączone stalowa rurą 1.5 m całość, wędzarnia wpięta w przewód kominowy garażu. To wszystko stoi w garażu gdzie temperatura pomieszczenia podczas wędzenia była około 10 st.C. Kiełbasy osuszałem około 40 min tak żeby osłonka zrobiła się pergaminowa i sucha w dotyku. Wędzarnie osuszałem ponad dwie godziny, głównie żeby uzyskać sam żar do osuszenia wędlin a zarazem rozgrzanie komina, żeby poprawić cyrkulacje, swobodny przepływ dymu. Nie wiem w którym miejscu popełniam błąd, i ciężko mi go odnaleźć. Czy wina jest podłączenie wędzarni do komina? Ale wydaje mi się że "cug" ma dobry dym nie zalega, nie wytwarzam go nadmiernie. Brak ocieplenia wędzarni? Ciepły dym w kontakcie z zimna blacha która jest wychładzana przez otoczenie powoduje kompensacje pary? Proszę o pomoc bo sam już nie wiem gdzie szukać błędów i pomocy.

Z poważaniem Piotr

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

47 minut temu, Maxell napisał(a):

Ciepły dym w kontakcie z zimna blacha która jest wychładzana przez otoczenie powoduje kompensacje pary?

Moim zdaniem to jest powodem. Albo dociepl komorę  albo zmień ją na drewnianą, skróć tą rurę do minimum bo i tak nie możesz wędzić na zimno i problem zniknie.20-30C to nie jest na zimno.Może 20 C można uznać ,ale 30 C to już na ciepło

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

43 minuty temu, Maxell napisał(a):

. Brak ocieplenia wędzarni? Ciepły dym w kontakcie z zimna blacha która jest wychładzana przez otoczenie powoduje kompensacje pary?

:thumbsup:

44 minuty temu, Maxell napisał(a):

To wszystko stoi w garażu gdzie temperatura pomieszczenia podczas wędzenia była około 10 st.C

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Chociaż 30C to miałem jak nie przy pilnowałem paleniska. A tak to trzymałem 20C których raczej staram się nie przekraczać. 

27 minut temu, Piotr35 napisał(a):

Myślę że 30C to nadal jest zimne wędzenie nie następuje ścięcie białka. 

Do 22C jest to zimne wędzenie powyżej ciepłe. Denaturacjacja białek mięśniowych w zależności od surowca zaczyna się od 34C kończy na ok. 77C.

Edytowane przez Grzewlod
12 godzin temu, Maxell napisał(a):

palenisko blaszane połączone stalowa rurą 1.5 m całość

 

12 godzin temu, Maxell napisał(a):

Kiełbasy osuszałem około 40 min tak żeby osłonka zrobiła się pergaminowa i sucha w dotyku. Wędzarnie osuszałem ponad dwie godziny, głównie żeby uzyskać sam żar do osuszenia wędlin a zarazem rozgrzanie komina,

 

 

Mam wędzarnię z blachy, stoi na zewnątrz , palenisko bezpośrednie, nigdy nie ma takiego problemu. Jak wygląda palenisko i jak usytuowana jest rura? Problemem jest chyba też osuszenie, kiełbaska była za zimna. :cool:

  • Upvote 1
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

W jakich warunkach wedziłeś. ? Mieszkam w górach ( na warunkach Polskich😁) . Niekiedy dosłownie w chmurach , deszcz nie pada ale jak by padał. To przypomina bardzo wilgotną mgłę. Może też miałeś wodę ? w palenisku. Tak z boku trudno jednoznacznie stwierdzic

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Poczytaj też o określaniu tzw. punktu rosy. Załączam tabelkę z przykładem. Źródło internet;)

 Punkt-rosy.thumb.png.09a0aed9377e87d8a1b97ce42dc65a8f.png

Edytowane przez tomibass
  • Like 1

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

11 godzin temu, pis67 napisał(a):

 

 

 

Mam wędzarnię z blachy, stoi na zewnątrz , palenisko bezpośrednie, nigdy nie ma takiego problemu. Jak wygląda palenisko i jak usytuowana jest rura? Problemem jest chyba też osuszenie, kiełbaska była za zimna. :cool:

Palenisko to skrzynka metalowa otwierana z dziurkami do regulacji ilości dostarczane go powietrza. Jeżeli pytasz o rurę z paleniska do wędzarni, zwykła czarna blacha wsywana w skrzynię paleniska i wędzarni. A co osuszania to raczej jestem pewny, że kiełbasa była sucha. 

Mam można powiedzieć bardzo podobna. Różnica tylko ze wpięta w przewód kominowy i rura z czarnej blachy. 

Screenshot_20231129_212927_pl.allegro.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.