Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz o możliwości wędzenie na zimno Bradeley-em.

Orginalna strona: http://www.foodsmoker.co.uk/equipment/bradleycold.htm

 

Żeby wędzić na zimno w Bradley-u to trzeba odłączyć dymogenerator od komory wędzarniczej i wytwarzać dym np. w pudełku kartonowym który podamy wężem o średnicy 10 cm do komory.

Całość zestawu pokazana jest na zdjęciu poniżej.

 

 

 

 

Trzeba obrócić w kartonowe pudełko do góry dnem, tak, że otwarta strona jest na ziemi. Wystarczy wyciąć dziurki w pudełku i połączyć części. Część dymogeneratora gdzie zachodzi „palenie” brykietu jest bardzo gorąca więc otwór w pudełku trzeba zrobić wystarczająco duży, aby nie dotykał kartonu.

 

 

 

 

Teraz wkładamy miseczkę z wodą do pudełka (dopóki nie kupiłem bradley-a to nie wiedziałem o co chodzi z tą miseczką napełnioną wodą a to po prostu gasi spalony brykiet jak następny go wypchnie po 20 minutach żarzenia go) łączymy rurą z komora wędzarnicza i gotowe.

 

 

 

 

Temperatura wewnątrz wędzarki jest temperaturą otoczenia bo dym się schładza przez przejście przez rurę. Ja kupiłem za 20 zł rurę spiro.

 

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-49318
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 344
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

załącze korespondencję jak przyszła na mojego maila może się komuś przyda.

 

Szanowny Panie!

Zauważyłem dzisiaj stronę z wędzarkami Bradley-a i idąc dalej tym tropem

dotarłem do Pana .Interesuję się wędzeniem od 2/3 lat korzystam z

prymitywnej wędzarni zrobionej z beczki i paleniska z ok.1,5 m kanałem.W

zasadzie na jakośc wyrobów nie narzekam,ale podobnie jak Pan robię

niewielkie ilości surowca jednorazowo 5-6kg.Natomiast największe kłopoty

są z "rozruchem"wędzarni bo jest zbudowana na działce odległej o ok.80km

od miejsca zamieszkania,bo trzeba ją za każdym razem"uzbrajać"

ruszt,pokrywa pręty wewnętrzne są chowane przed złodziejami,zakażdym

razem trzeba beczkę czyścić z pajęczyn i pająków,a w kanale podczas

dłuższej przerwy meldują się ślimaki i mrówki.Zdarzało mi się wędzić w

zimie z przodu żar,z tyłu mróz -20st.,w lecie gorąco z obu stron,a

jeszcze śnieg lub deszcz.Jak Pan widzi mam powody by szukać czegoś

wygodniejszego.Jeśli Pan pozwoli chciałbym zadac kilka pytań dotyczących

wędzarki Bradley-a,której Pan używa.Firma na swojej stronie podaje

przepisy na jakieś wynalazki nie pisząc nic na temat tradycyjnych

wędzonek jak:szynki kiełbasy,polędwice boczki itp-jak ocenia Pan z

praktyki skuteczność tej wędzarki w przygotowywaniu tych wyrobów i ich

smaku,czy brykiety nie wpływają ujemnie na smak w porównaniu z

np:olchą,czy zmieniają się czasy wędzenia w porównaniu z tradycyjnym

/udział elektroniki,większa dokładność temperatury/ czy komora ma swoje

ogrzewanie-napisał Pan że wystarczy generator dymu podłączony do innego

pojemnika,firma mi jeszcze nie odpisała więc nie znam kosztów zakupu

urządzenia.

Serdecznie pozdrawiam i liczę na odpowiedz Dariusz ..............

 

 

 

rozumie że znalazł Pan mnie na naszej stronie więc czytał Pan mój krótki opis. Oczywiście odpiszę na wszystkie Pana pytania z przyjemnością. Serdecznie zapraszam do dołączenia do naszego forum. Nie robiłem wyrobów według przepisów z tej stronki ponieważ tam opisane jest nie wędzenie tylko bardziej potrawy z grila z dodatkiem zapachu wędzenia a mnie to na razie nie interesuje. Trzymam się przepisów tradycyjnych bo mnie chodzi o prawdziwe wędzonki a nie grill. Skuteczność jest 100%. Czasy niestety są nie skrócone ponieważ masa szynki musi mieć czas na przyjecie "dymu". Brykiety nie wpływają ujemnie na smak i zapach bo jest to CZYSTE drewno prasowane z dużą siła bez żadnych dodatków klejących.  Rodzaj drewna może Pan wybrać. Ja wędzę przeważnie właśnie olchą aczkolwiek kupiłem różne rodzaje brykietów na próbę. Komora ma swoje ogrzewanie. Grzałka ma 500W. Używam jej tylko do osuszania wyrobów. Natomiast palnik (dymogenerator) ma 120W i wystarcza absolutnie do utrzymania temperatury w przedziale 40-50 st. C w czasie wędzenia. Niższych temperatur nie da sie uzyskać w warunkach letnich. Ne wędziłem w zimie ale myślę, ze niewiele to zmieni w temperaturze bo wędzarka jest izolowana. Nie mówię o ekstremalnych temperaturach typu minus 20 st. C. Tak że wędzenie zimnym dymem tylko sposobem jaki podałem niżej na naszej stronie. Jezeli Pan kupi sam dymogenerator to może Pan wędzić z powodzeniem kłopot tylko będzie tylko z bardzo ważna fazą osuszania wyrobów ale ja rozwiązałbym go pewnie w ten sposób że na 1 godzinę włączyłbym nadmuch ciepłego powietrza za pomocą np. farelka. Ja tylko popełniłem błąd z wielkością bardleja. Pomimo że wędzę niewielkie ilości to powinienem kupić 6 półkowego. Różnica w cenie zakupu jest niewielka. U Pana ma to mniejsze znaczenie jeżeli chce Pan kupić sam palnik. Proszę tylko zwrócić uwagę że palnik jest prawdopodobnie większy (nie widziałem go w stanie naturalnym). Mamy rabat 10% na zakup, który załatwił nasz szef w tej firmie. Jeżeli ma Pan jeszcze jakieś pytania to chętnie pomogę.

z poważaniem andrzej .................

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-50438
Udostępnij na innych stronach

ujastek,

Jeśli można, ja też mam pytanie:

Czy grzałka rozpalajaca brykiety też ma układ regulacyjny? Na czym polaga ta regulacja /jeśli jest/: - czy grzałka jest okresowo włączana i czas decyduje o temperaturze?

Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-50552
Udostępnij na innych stronach

sokoz oczywiście nie odpowiem Ci precyzyjnie bo nie znam technologii ani budowy wewnętrznej. Żadnych schematów nie otrzymałem przy zakupie ale powiem co uważam z obserwacji.

Wartość grzewcza grzałki jest niska 120 Wat wiec tyle co żarówka więc według mnie nie ma potrzeby mierzenia temperatury grzania bo nie przegrzeje się i nie ma potrzeby wyłączania. No może mieć jakiś czujnik przed przepaleniem ale wątpię. Wartość 120 Wat jest pewnie dobrana doświadczalnie, że nie jest ani za duża ani za mała. A więc wniosek jest prosty czas i tylko czas reguluje tempo spalania. Spalaniem zresztą bym tego nie nazwał tylko raczej prażeniem. Co 20 minut z zegarkiem w ręku mechanizm przesuwa brykiet wypychając stary wyprażony przez nowy brykiet. Jeżeli będzie taka wola kolegów to mogę przywieść to ustrojstwo na zlot regionalny do jaworzynki bo to tylko za 2 tygodnie.

 

pozdrawiam serdecznie

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-50559
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję! Odpowiedziałeś nie bacząc na późną porę, doceniam!

Tak podejrzewałem: skoro wszędzie wyraźnie mówią o jednym brykiecie na 20 min, to znaczy, że szybkość spalania brykietu jest stała. Moc tej małej grzałki jest dobrana do konstrukcji półki i zapewnia jej taką temperaturę, by tylko rozżarzyć brykiet, nie wiecej.

Jeszcze raz dzięki!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-50582
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cały czas korzystam z prostej wędzarni którą sam zrobiłem

w bardzo prosty sposób i przede wszystkim tani, produkty uwędzone

w niej są smaczne jeśli chodzi o wędliny jak i ryby.

Przecież nie czarujmy się ile osób jest skłonnych dokonać zakupu

wędzarni Bradley za kwotę 10000 złotych

 

 

 

Trzeba dymić w tym roku jeszcze ostrzej pozdrawiam

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51304
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Cały czas korzystam z prostej wędzarni którą sam zrobiłem

w bardzo prosty sposób i przede wszystkim tani, produkty uwędzone

w niej są smaczne jeśli chodzi o wędliny jak i ryby.

Przecież nie czarujmy się ile osób jest skłonnych dokonać zakupu

wędzarni Bradley za kwotę 10000 złotych

 

Ale ta wędzarnia kosztuje, około 1700 zł :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51307
Udostępnij na innych stronach

Przecież nie czarujmy się ile osób jest skłonnych dokonać zakupu

wędzarni Bradley za kwotę 10000 złotych

 

Ale ta wędzarnia kosztuje, około 1700 zł :smile:

 

 

właśnie zastanów się ile kosztuje wybudowanie wędzarni stacjonarnej takiej jakie widzimy na naszej stronie opcja "full wypas". Myślę, że znacznie więcej i do auta jej nie zabierzesz.

 

Mam paru znajomych którzy w domach wybudowali sobie piękne sauny i jak sie ich pytałem czy korzystali to najczęściej odpowiadają, że owszem parę razy po wybudowaniu domu. Czas przygotowania, nagrzania itd. nie skłania do częstego korzystania. Ja zainstalowałem sobie saunę infrared która jest gotowa po 5 minutach po naciśnięciu 1 (słownie: jednego) przycisku i jest wykorzystywana kilka razy w tygodniu przez domowników ze względu na wielką łatwość obsługi. Kosztowało mnie taniej niż wybudowanie nieużywanej sauny. Dokładnie tak jest wędzarką bradlejem. Naciskam jeden przycisk i jest po 5 minutach gotowa do wędzenia. Nie suszę drewna. Nie składuję. Nie nagrzewam wędzarni przez godzinę.... I te wszystkie czynności które zabierają masę czasu a efekt końcowy: uwędzona 1 (słownie: jedna) rybka. No nawet niech 5 rybek. Nie chciało by mi się.

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51401
Udostępnij na innych stronach

Poprzednie posty, odnośnie ceny urządzeń potwierdzają, z jaką "uwagą" czytane są niektóre informacje na forum. :D

Test zdał egzamin. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51403
Udostępnij na innych stronach

Takie posty potwierdzają też, że wiele osób czyta/pekluje/wędzi w pośpiechu bo ma ciągły deficyt czasu. To może nawet nie wynika z lenistwa czy słabej motywacji, ale właśnie z nieustannego zaganiania. Wtedy takie patenty, jak wędzarnia Bradley'a, mimo swojej ceny, mają sens. Ujastek to trafnie opisał. Także Dziadek w swoich poradnikach daje odczuć, że często na pewne czynności brakuje czasu i wtedy trzeba umiejętnie odejść od żelaznych reguł i pewne sprawy uprościć - w tym wypadku zautomatyzować.

Można oczywiście dyskutować nad jakością wędzenia w półautomatycznej skrzynce i w wędzarni murowanej z paleniskiem, tak samo jak można dyskutować nad jakością sauny na podczerwień w porównaniu z tradycyjną sauną suchą (fińską), ale to już w innym wątku. :wink:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51417
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do praktyków:

Wędzarnia Bradley'a pozwala na uzyskanie temperatury w komorze aż do 200 st.

Czy takie wysokie temp są potrzebne w wędzarni? Kiedy może pojawić sie konieczność wygrzania wyrobów w temp bliskiej 200 st?

Widziałem termostat dedykowany do wędzarni - miał zakres do 90 st.

Przymierzam sie do zastosowania grzałki i termostatu w małej balkonowej wędzarni i chciałbym rozsądnie wybrać ten "termowyłącznik", a mają zakresy - do 90, 120, 150 i wiecej.

Sądzę, że taki do 120 stopni byłby najlepszy, czy tak?

 

http://www.allegro.pl/item518514402_termostat_uniwersalny_z_sonda_35_35c_0_90c.html

http://www.allegro.pl/item512800007_regulator_temperatury_0_150_c_jumo.html

http://www.allegro.pl/item523146825_regulator_temperatury.html

http://thermoplus.nazwa.pl/typo3/uploads/tx_allegro/karta_katalogowa-Seria-R11_01.pdf

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51429
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś ma zamiar wykonywać wędlinki pieczone to wręcz wskazane.

Pieczone to można zrobić w piekarniku.A do wędzarni 90 stopni to według mnie wystarczy.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51439
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś ma zamiar wykonywać wędlinki pieczone

Tak! Ale w przepisach na wędlinki pieczone spotkałem temp 80 st. To daleko jeszcze do 200. Wiec coraz bardziej wątpię w przydatność takiej wysokiej temperatury.

Dziękuję za podpowiedzi!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51442
Udostępnij na innych stronach

Pieczone to można zrobić w piekarniku.A do wędzarni 90 stopni to według mnie wystarczy

Szczególnie jak z tą wędzarką jesteśmy nad jeziorkiem i do najbliższego piekarnika mamy 50 km :grin: .

Pieczenie odbywa się w temp. 160-250 °C - myślę, że producent starał się sprostać wymaganiom każdego użytkownika.

Ponadto do 200 °C to wartość graniczna - np. przy dzisiejszych temp. zewnętrznych może być potrzebna do uzyskania pożądanej temp. wędzenia.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51443
Udostępnij na innych stronach

Panowie, nie wiem czy Wy nie chcecie zrozumieć opisu wędzarni, czy nie chcecie?????

To, że ona może grzać do 200 sC to nie znaczy, że musi w każdym procesie grzać do takiej temperatury! PRZECIEZ Wasze wędzarnie murowane, drewniane itd. też mogą pracować w wysokich temperaturach, a czy to oznacza, że dajecie całą mocą przy każdym procesie?

Jak dla mnie to trochę szukacie dziury w całym i na siłę próbujecie zdyskredytować tą wędzarnie, może jeszcze ktoś napisze, że zawiasy chodzą za głośnio i się nie nadaje do wędzenia?•.

Policzcie UCZCIWIE wszelkie koszta poniesione przy budowie Waszych wędzarni, nie zapomnijcie o czasie, który tez kosztuje, bo mogliście np. wykonać jakąś prace zarobkową w tym czasie (rencistów i emerytów uprasza się o nie pisanie w tym miejscu kosztów = 0 PLN, bo też by mogli coś zrobić i zarobić w tym czasie.

Gdyby w ten sposób patrzeć, to powinni wszyscy hodować świnie, mieć swoje pole, krosna itd. i samemu robić sobie buty, hodować zwierzęta, uprawiać zboża (w tym warzywa, owoce itd.) tkać sukna i szyć samemu ubrania, robić samemu buty itd., itd. itd. PRZECIEŻ TO WYJDZIE TANIEJ!!!!!!!!!!!!!!

Znalazłem gdzie indziej wątek, że można poszukać sobie jakieś tulejki, coś tam oszlifować samemu trochę polutować/pospawać i samemu mieć gotowy produkt o 40 – 50 % taniej. Owszem, ale nie każdy ma w domu walające się tulejki, pod zlewem małą tokarkę, w szafie spawarkę i palnik plazmowy i wielki warsztat w piwnicy, a w garażu małą hale magazynowo produkcyjną. Wielu z nas mieszka w „m3” w mieście i nie jest to standardowe wyposażenie mieszkań. Jak się policzy wyjazdy do zakładów usługowych (czas, benzynę, eksploatacje pojazdu itd.) to zbierze się trochę kasy + czas = prawie te 40 % (niby czyjegoś zarobku i ZDZIERSTWA).

Niech każdy ma prawo sam ocenić czy zrobi coś sam, ma do tego środki, warunki. Umiejętności i czas, czy też po prostu zamówi i ma gotowe – i tu trzeba pamiętać, że na nowe produkty ma się gwarancje, a na własnej produkcji to samemu się naprawia.

Po przemyśleniu za i przeciw podejmuje się samemu decyzje.

Mnie się podoba ta wędzarnia i gdybym się dogadał, co do ceny (rabatu WD wtedy jeszcze nie było) to też bym ją kupił, zamiast samemu robić, dorabiać i przerabiać (po uczciwym podliczeniu WSZYSTKICH kosztów „zarobiłem” 12% - na tą chwilę stwierdzam, że się nie opłacało.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51445
Udostępnij na innych stronach

Toshiba- Idąc tropem Twojego rozumowania to w ogóle nie opłaca się robić wędlin dla siebie przecież możesz kupić w sklepie z gwarancją że są bardzo smaczne. Policz ile w tym czasie byś zarobił nie ponosząc żadnych kosztów. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51446
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, robienie wędlin w ogóle się nie opłaca - jeżeli chodzi TYLKO o stronę finansową.

Pisałem że każdy powinien sam wybierać co robi sam, a co kupuje, a Ty jak zwykle musisz mnie zaatakować i dopisać jakąś skrajną opinię na podstawie jakiegoś zdania wyciągniętego z kontekstu, ale do tego się przyzwyczaiłem i pozdrawiam Cię cieplutko :lol: :cool: :tongue: :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51448
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie chcecie zrozumieć @Toshiba. Wzyscy macie świetą rację. Z finansowego punktu widzenia może i wychodzi drożej. Ale domowy wyrób jest to HOBBY i musi kosztować i ja się na to godzę. Powiem więcej- mogę z chęcią przepłacać!

Dziś np.kupowałem mięsko na roladę boczkową Dziadka i karczek na mielonkę. Wybór wędlin był ogromny, mogłem po kawałeczku kupić wszystkiego ale nie, wolę się pomęczyć, zdemolować kuchnię. Ale wiem, że to jest MOJE.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51451
Udostępnij na innych stronach

No to kup sobie w markecie. SMACZNEGO :tongue: :tongue: :tongue:

Rozumiem że mieszkasz w domu który SAM wybudowałeś z cegieł które SAM wypaliłeś z gliny którą SAM wykopałeś.

W domu stoją meble które SAM zrobiłeś z drewna które SAM pociąłeś, z drzewa które SAM ściąłeś i z lasu który SAM zasadziłeś.

Itd. itd. itd.

Trudno prowadzi się dyskusje z „wędlinowymi fundalistami”.

Czy chcesz mi powiedzieć że WSZYSTKO robisz SAM??????

 

Nie wiem czy zauważyliście że od „pewnego czasu” w obiegu są pieniądze (to takie metalowe krążki i zadrukowane papierki) i za towary/usługi płaci się nimi.

 

Ja kupuje narzędzia pracy (czasami je wykonuje sam) ale zawsze trzeba zachować umiar i rozsądek w podejmowaniu decyzji, wędliny robie sam, pomimo „że się nie opłaca” i nigdzie w moich postach nie zachęcałem do ich zakupu w markecie więc uprasza się Kolegów o dokładniejsze czytanie postów zanim napiszą uszczypliwego posta.

 

 

Chyba nie chcecie zrozumieć @Toshiba

Oni zrozumieli post, ale jak to fajnie w nowym roku komuś dogryść, ot tak sobie żeby się lepiej poczuć.

 

 

 

Jak zuważyłem co niektóży skrytykują WSZYSTKO co nowe, pytanie tylko dlaczego :question: :question: :question: :question:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51455
Udostępnij na innych stronach

Gdyby w ten sposób patrzeć, to powinni wszyscy hodować świnie, mieć swoje pole, krosna itd. i samemu robić sobie buty, hodować zwierzęta, uprawiać zboża (w tym warzywa, owoce itd.) tkać sukna i szyć samemu ubrania, robić samemu buty itd., itd. itd.

nie raz myślałem, jak to fajnie byłoby zostać Amiszem .....

............ tylko dostępu do neta szkoda :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51466
Udostępnij na innych stronach

Toshiba napisał

Trudno prowadzi się dyskusje z „wędlinowymi fundalistami”.

Trudno rzeczywiście , ponieważ wszyscy jesteśmy fundamentalistami -raczej tradycjonalistami , starym betonem który nie chce jeść nowoczesnych wędlin a tylko te co sam zrobi . Chcesz czy nie chcesz ale do tej grupy również należysz . Nie jestem przeciwnikiem nowoczesności lecz przeciwnie korzystam z niej całą gębą w rozsądnych granicach i co możliwe to sam dorabiam .Mój znajomy miał masarnię i dobrze mu szło ale zachciało się jemu nowoczesności .Więc zmieniał maszyny na nowe itd aż przeinwestował. Ratować chciał się, więc zmienił technologa na nowoczesnego .Skutek taki że wędlin było więcej ale nikt nie chciał ich kupować i nastąpił krach. Toshiba nawet nie pomyślałem o złośliwościach, nie czując żadnej winy serdecznie Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/3/#findComment-51468
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.