Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 344
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

kupilem, mam ,uzywalem 4 razy

koszt wedzenia Ok

obsluga - super

chcialem wiecej napisac , ale po co

popredni post mowi wszystko - o sprzecie

"ladny kolor"

Normalnie jak bede kupowal nastepna plazme to poszukam takiego opisu:

 

małe zgrabne urządzenie łatwe w obsłudze.

 

Obiecałam, że napiszę ,że mi się kolor podoba :wink: :grin:

 

wnoszace tak wiele do tematu wedzarni Bradley

Toshiba - nie daj sie

a reszta swiata jak im sie nie podoba Bradley niech z komentarzami przeniosa sie

do tematu Dziadka -o wedzarniach wiejskich

 

Ps czlowieku ! jak Cie na cos nie stac nie krytykuj od razu !

zaoszczedz, kup , wyprobuj a potem sie dziel opinia

 

O SLK-500 MB, Corvecie ,F-350

tez kazdy by chcial cos powiedziec, najlepiej skrytykowac :devil:

 

czemu? ----- bo mnie nie stac ---- a to znaczy ze jest Beee!!!

 

 

 

 

W JAKIM KIERUNKU TO FORUM IDZIE ?

NA 250 POSTOW 12 BYLO O WEDLINACH :shock:

RESZTA TO BZDETY

 

HMMM??? ale czy ktos juz o to kiedys nie pytal?

 

 

znow na Pw dostane opitol?

 

To niech Mirek od razu do mi bana !!!

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51820
Udostępnij na innych stronach

Jasiu. Z tym kolorem to żart Gabi bo rzeczywiście prosiłem Ją o TAKI wpis. Na zlocie było tak fajnie. Jestem szczęśliwy, że miałem możliwość zaprezentowania tej wędzarki. Bardzo pomógł mi Papla i właściwie może teraz z doświadczenia opisywać wszystkie fazy wędzenia. Zresztą wszyscy mogą ale On dopilnowywał "ognia" w niej. Dziękuję Ci PAPLA. A wędzonki fajne wyszły. Wszyscy próbowali. :grin:
andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51821
Udostępnij na innych stronach

Witam.

a reszta swiata jak im sie nie podoba Bradley niech z komentarzami przeniosa sie

do tematu Dziadka -o wedzarniach wiejskich W JAKIM KIERUNKU TO FORUM IDZIE ?

 

NA 250 POSTOW 12 BYLO O WEDLINACH

RESZTA TO BZDETY

Po pierwsze to nie widzę nigdzie krytyki Bradleya (no może korespondencja z USA marcinct-a, ale On jest tam na miejscu i może zetknął się z innymi wędzarkami - oprócz beczkowej :rolleyes: - i ma porównanie) a po drugie to dlaczego "reszta świata" ma iść inną drogą - bo ta Jasiowi się nie podoba :question: .

Więcej luzu, człowiek czasami sam od siebie ma ochotę odpocząć.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51823
Udostępnij na innych stronach

Więcej luzu, człowiek czasami sam od siebie ma ochotę odpocząć.

No ,właśnie Jasiu odpocznij.

W JAKIM KIERUNKU TO FORUM IDZIE ?

NA 250 POSTOW 12 BYLO O WEDLINACH

RESZTA TO BZDETY

Proponuję zrobić przegląd swoich "mądrych" postów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51824
Udostępnij na innych stronach

Jasiu, mimo że wiele razy się z Tobą nie zgadzałem i nie pajaliśmy do siebie „wielka miłością” to tym razem zgadzam się z Twoim postem w 200%.

 

Pisałem już wcześniej, forum osiąga masę krytyczna i tak naprawdę już prawie wszystko zostało napisane.

Teraz to można albo odsyłać „nowego” linkiem do czegoś już wcześniej opisanego, lub też wyśmiać go że nie chce mu się czytać.

Lub

Bla bla (HYDE-PARK) i tam do woli jechać posty o wszystkim, ale nie o wędlinach.

 

Proponuje założyć osobny dział – zaznaczam dział, a nie temat!

I tam można by się dzielić nowinkami i różnego rodzaju usprawnieniami / automatyzowaniem itd. itd. wędzarni i wszystkim co z mięsem ma wspólnego - przy czym nie chodzi tu o nowinki typu E... i tym podobną chemię - taki temat już jest i nie ma sensu dublować.

 

„Stary beton” jak to nazwał jeden z Kolegów (+ te osoby, którym to nie odpowiada), może ten cały temat omijać wielkim kręgiem, a najlepiej jak by go od razu dodał do IGNOROWANYCH i nie zaśmiecał ich krytycznymi wypocinami pisanymi tylko po to żeby skrytykować dla samego skrytykowania, coś czego nie rozumie i nie ma.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51828
Udostępnij na innych stronach

JASIU:

po pierwsze: takie teksty jak w Twoim ostatnim poście powinieneś kierować przez pw do konkretnej osoby - proponuję lekturę Regulaminu,

po drugie: zwróć uwagę na zawarte w zdaniu Gabi emotikony, wtedy wszystko będzie jasne.

 

TOSHIBA:

Kompletnie nie widzę sensu zakładania takiego działu. Ciekawe jak widzisz kwestię rozgraniczania co jest "nowinką", a co nie. Czy szyber w wędzarni to już powinien być w nowym dziale, czy jeszcze w starym. Czy wentylator wspomagający ciąg to już nowinka, czy jeszcze nie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51833
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jak widzisz kwestię rozgraniczania co jest "nowinką", a co nie

Jeżeli szyber ma „napęd ręczny” czyli tak jak to było ‘kiedyś” to w tradycyjnych tematach, a jeżeli już to tego szybru podłączy się siłownik i dalej automatykę to w nowościach / nowinkach.

 

Wentylator wspomagający cug w kominie nie jest tradycyjną częścią wędzarni więc też powinien być w nowinkach.

 

Przecież „podział” pomysłów jest prosty TRADYCYJNE <> NOWINKI/NOWATORSKIE itd. inne niż tradycyjne, nie wiem jak bym to mógł inaczej Tobie określić. Trudno mi się z Tobą dyskutuje, bo nie wiem jakie masz doświadczenie w tym temacie, odnalazłem tylko jeden Twój post na temat parzenia szynkowara/szynki z 2005 roku, w pozostałych postach nie ma nic na temat Twoich osiągnięć/wiedzy wędzarniczo/mięsnej.

 

Nie jest to z mojej strony żaden docinek w Twoim kierunku i nie chciał bym abyś to tak odebrał, ale trudno dyskutować i wyjaśniać komuś coś jak nie zna się jego zasobu/poziomu wiedzy (i nie chodzi mi o wiedzę z zakresu informatyki, bo tej z całą pewnością masz nawet w nadmiarze :lol: ).

 

 

Określenie – „nowinki techniczne” nie odnoszą się tylko i wyłącznie do nowych –TERAZ- wymyślonych rzeczy. (te które już są gdzie indziej, to albo przenieść lub pozostawić tam gdzie są żeby nie robić bałaganu), a nowe tematy umieszczać już w nowym dziale – opisane już wcześniej pomysły można opisać jeszcze raz lub umieścić linki.

 

Powinny się tam znaleźć wszystkie usprawnienia wędzarni / w tym wędzarnie automatyczne/ i pozostałych procesów obróbki mięsa i przetworów, które działają automatycznie lub półautomatycznie.

 

 

Kompletnie nie widzę sensu zakładania takiego działu

Po to żeby nie drażnić „stary beton” jak to określił Kolega Dziadek grupę osób, ktorej sie to nie podoba i spokojnie dyskutować nad usprawnieniami/automatyzacją itd. – krótko mówiąc JAK SOBIE UŁATWIĆ PRACĘ.

 

Teraz to aż strach pisać o czymkolwiek, bo albo polecą uszczypliwe uwagi typu – kolekcjoner sprzętu – albo że ktoś atmosa buduje, albo nierdzewne świecidełka...., lub też od razu że plastiki chce robić.

 

Nie wiem czy to zawiść, czy dyletanctwo, czy chęć dowalenia komus od tak sobie. [...]

 

[ Komentarz dodany przez: vtec: Pon Sty 12, 2009 12:16 pm ]

skasowałem uwagi polityczne

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51835
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, no właśnie to wcale nie jest taki prosty podział, przecież cała technologia na przestrzeni lat ewoluowała.

Inne pytanie: czy napęd elektryczny do maszynki ręcznej to już "nowinka" czy rozwiązanie tradycyjne? A może sama maszynka już jest "usprawnieniem" bo kiedyś tego nie znano i rozdrabniano mięso ręcznie??

 

Moim zakładanie nowych działów niczego nie zmieni.

To od nas samych, od poziomu dyskusji zależy jaka będzie atmosfera na forum. Może czasami warto dwa razy przemyśleć co się napisało przed wciśnięciem przycisku "Wyślij"?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51841
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to proste.

Maszynka ręczna (do mielenia lub do mieszania) – tradycja (praca ręczna, osobiste dozorowanie i wpływanie na proces itd..)

Maszynka elektryczna – nowość (pracuje silnik i praktycznie możemy tylko patrzeć, zaprzęganie silników tam gdzie przedtem kręciło się ręcznie (tyczy się również przerabianie maszynek do mielenia ręcznych na elektryczne), wszelkiego rodzaju automatyka, wentylatory zamiast kominów z ręcznymi szybrami, generatory dymu – zamiast paleniska, termostaty zamiast ręcznej regulacji szybrami, itd…)

 

Krótko mówiąc, przykładowy tytuł działu:

Technika w procesie wytwarzania wędlin sposobem domowym

 

 

Swoją drogą jestem ciekaw kto „wlepi nam banana” za to pisanie nie w temacie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51843
Udostępnij na innych stronach

Dyskusja ostra to po prostu -z betonu weszliśmy w fanatyzm . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51847
Udostępnij na innych stronach

Ja dałbym - mechanizacja w procesie produkcji wędlin domowych.

Ale do rzeczy. Coś mi sie widzi, że obecna dyskusja, w wiekszości przypadków, odbiega od tematyki dot. wędzarni Bradley'a.

Jestem w nielichej kropce, jak tutaj zaprowadzic porządek?

Najfajniejsze jest to, że osoby, które piszą jakiś denerwujący innych post, same chcą poddać sie karze i z góry ja sobie określają. :lol: (To do Jasia) :wink:

Vtec już wielokrotnie pisał, by nikogo na forum nie obrażać, zwłaszcza wtedy, gdy nie przeczytało się dokładnie jego postów. Jest regulamin, jest PW, poczta i telefony.

Szkoda mi pracy kilku osób, które sporo tutaj wniosły, gdyż temat wart jest usunięcia w całości i rozpoczęcia go od nowa, z zachowaniem informacji dot. jedynie merytorycznego wątku. Jak Państwo widzą uporządkowanie postów?

Ze swej strony mogę powiedzieć, że urządzenie oglądałem, obserwowałem proces przygotowania i wędzenia, a także próbowałem wyrobów. Jest to bardzo fajna rzecz i dzieki Ci Andrzeju za jej przywiezienie i pokonanie trudności z tym związanych.

Mięso było wędzone "pastylkami" z mieszanki trocin różnych drzew (w tym hikory - rodzina orzechowate) dlatego zarówno smak, jak i zapach wędzonek był specyficzny. Kolor wędzonek, zarówno zewnetrzny, jak i wewnętrzny, mimo iz były peklowane solą bez dodatku azotanów, bardzo ładny. Podsumowanie - jeśli kogoś stać, z czystym sumieniem polecem i na pewno nie będzie zawiedziony. Oczywiście radzę poczytać sobie uwagi Ujastka dot. m.in. wielkości komory.

Teraz musze pędzić do następnego tematu, gdzie pastwią się, zupełnie niesłusznie, nad wędzarenkami Grzegorza. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51850
Udostępnij na innych stronach

Jak Państwo widzą uporządkowanie postów?

Usunąć wszystko :cool: poza postami tylko i wyłącznie związanymi z opism wędzarni (Autora) i pozlotowe opisy naocznych Świadków - czyli pozostawić posty zwiazane bezpośrednio z tematem :cool:

 

Przemyśleć sprawę działu technicznego :cool:

 

PS

Po decyzji ten post też usunąć :!:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51852
Udostępnij na innych stronach

Ta je... Przyjąłem. :tongue: Chyba najlepsze wyjście.

Poczekamy jeszcze troszke, na pomysły innych.

A Jasiu jak chce bana, to go dostanie. Głupio odmówić. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51854
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja bym proponował przenieść wszystko od postu sokoza (Wysłany: Czw Sty 08, 2009 11:42 am ) , w którym pyta o zasadność stosowania termostatu do 200*C w budowanej domowym sposobem wędzarki.Zostawił bym post ze zdjęciami Bradleya z Jaworzynki.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51856
Udostępnij na innych stronach

Szanowni zadymiacze , oczywiscie nie krytykuje tej wedzarki opisalem jedynie wrazenia jakie odnioslem ogladajac ja i widzac jak pracuje .

 

Owszem pewnie ze mozna w niej wedzic tak samo jak ferrari mozna jezdzic po polskich drogach .

 

Wedlug mnie jest malutka (troche wieksza z 6 siatkami kosztuje ponad 600 stow), ciezkawo powiesic w niej 5kg kielbasy , boczek , i ze 2 poledwiczki)

 

Wynik wedzenia (losos ) byl ladny to trzeba przyznac , ale nie wmiem jak wypadnie w niej poledwica surowo wedzona- moze Ujastek napisz jak wychodzi w niej wedzenie dymem do

50 stopni C .

 

Najwazniejsza rzecz to cena bradleya - bo za prawie 700 stow to ja mam bilet w dwie strony do Polski , a moja wedzarka to koszt 50usd i tez ladnie uwedze a do tego to najwazniejsze czyli (to z lat dziecinstwa przeniesione do usa)- palenie ognia , dokladanie drzewa ten zapach dymu no i ubrania przesiakniete tym dymem - to wszystko mi przypomina Polske .

 

Kazdy kupuje, lub krytykuje co chce i to nie chodzi ze _NIE STAC KOGOS- ale zeby kupic ferrari trzeba najpierw miec piekny dom z duzym garazem , a nie postawic je pod blokiem i patrzec czy nie zarysuja , no i jezdzic nim tylko w niedziele bo benzyna droga no i te duze dziury w polskich drogach.(och ilu znam Polakow co szpanuje BMW a mieszkaja po 5 w malym mieszkanku , jedza najtansze zarcie i zapieprzaja po 14 godzin na budowie zeby miec na ubezpieczenie tego BMW i inne oplaty zwiazane z tym autem - no ale liczy sie szpan , bryka lepsza niz ma sasiad - tylko tu nikt nie ptrzy kto czym jezdzi ani tymbardziej kto w czym wedzi)

 

Czuj dym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51867
Udostępnij na innych stronach

najwazniejsze czyli (to z lat dziecinstwa przeniesione do usa)- palenie ognia , dokladanie drzewa ten zapach dymu no i ubrania przesiakniete tym dymem - to wszystko mi przypomina Polske .

 

nie kazdy mieszka na wsi, ma swoj wedzarnik, i przy wedzeniu moze sobie dymic ile mu sie podoba.

Kazdy kupuje, lub krytykuje co chce i to nie chodzi ze _NIE STAC KOGOS- ale zeby kupic ferrari trzeba najpierw miec piekny dom z duzym garazem , a nie postawic je pod blokiem i patrzec czy nie zarysuja , no i jezdzic nim tylko w niedziele bo benzyna droga no i te duze dziury w polskich drogach.(och ilu znam Polakow co szpanuje BMW a mieszkaja po 5 w malym mieszkanku , jedza najtansze zarcie i zapieprzaja po 14 godzin na budowie zeby miec na ubezpieczenie tego BMW i inne oplaty zwiazane z tym autem - no ale liczy sie szpan , bryka lepsza niz ma sasiad - tylko tu nikt nie ptrzy kto czym jezdzi ani tymbardziej kto w czym wedzi)

 

a komu to przeszkadza jak sobie sasiad kupi nowy samochod? jak nie kradnie to dlaczego nie moze kupic? Zawsze musi sie znalezc jakis madrala ktory probuje pouczac innych co jest dobre a co zle. Jeden lubi nowe BMW, drugi przepije a trzeci jedzie sobie na urlop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51950
Udostępnij na innych stronach

Widziałem wędzarkę w działaniu. Po skosztowaniu wyrobów przeżyłem i nawet więcej smakowało mi. Wędzarka wg mnie ma dwie wady - pierwsza za wysoka najniższa temperatura wędzenia 45* trochę za wysoka na wędzenie zimnym dymem.Druga wada o wiele większa to to, że nie jest moja.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51953
Udostępnij na innych stronach

Szanowni zadymiacze , oczywiscie nie krytykuje tej wedzarki opisalem jedynie wrazenia jakie odnioslem ogladajac ja i widzac jak pracuje .

cieszę się że miałeś możliwość wędzenia w niej bo z poprzednich postów tego nie odczułem że mówisz z doświadczenia. Taka opinia jest dla mnie cenna i szanują ją chociaż jest negatywna.

 

Owszem pewnie ze mozna w niej wedzic tak samo jak ferrari mozna jezdzic po polskich drogach .

spróbuj przyjąć, że są tacy ludzie na świecie, którzy lubią jeździć ferrari nawet po złych drogach i myślę, że nie można im mieć tego za złe.

 

Wedlug mnie jest malutka (troche wieksza z 6 siatkami kosztuje ponad 600 stow), ciezkawo powiesic w niej 5kg kielbasy , boczek , i ze 2 poledwiczki)

Niewielki rozmiar to dla mnie to zaleta. Aczkolwiek tak jak pisałem teraz chyba kupię tą większą i dla mnie będzie wtedy super wielkość. Nie robię ilości handlowych tylko na potrzeby 4 osobowej rodziny czyli dla siebie. Już przy tej wielkości część wyrobów muszę mrozić.

 

Wynik wedzenia (losos ) byl ladny to trzeba przyznac , ale nie wmiem jak wypadnie w niej poledwica surowo wedzona- moze Ujastek napisz jak wychodzi w niej wedzenie dymem do

50 stopni C

.

 

widzę, że nie czytałeś całego forum. Więc przeczytaj sposób na zimne wędzenie. podam link strony oryginalnej po angielsku.

 

http://www.foodsmoker.co.uk/equipment/bradleycold.htm

 

mam nadzieję, że znasz angielski bo widziałem wielu polaków co siedzą kilkanaście lat za granicą i nie znają języka angielskiego. Jeżeli wolisz po polsku to na stronie 4 jest mały opis. Przepraszam Cię z góry za maleńką złośliwość ale Twoja wypowiedź o polakach mnie troszkę sprowokowała.

 

Najwazniejsza rzecz to cena bradleya - bo za prawie 700 stow to ja mam bilet w dwie strony do Polski , a moja wedzarka to koszt 50usd i tez ladnie uwedze a do tego to najwazniejsze czyli (to z lat dziecinstwa przeniesione do usa)- palenie ognia , dokladanie drzewa ten zapach dymu no i ubrania przesiakniete tym dymem - to wszystko mi przypomina Polske .

Mnie na przesiąknięciu dymem ubrania nie zależy a nawet by mnie żona za to pewnie zabiła. Mieszkam w Polsce wiec nic sobie nie muszę przypominać a w Stanach byłem 3 tygodnie temu. Podobało mi się. Fakt. Żal mi moich kolegów których nawet odwiedziłem bo też strasznie tęsknią ale wybrali taki sposób na życie i ja ich nie osądzam.

 

Kazdy kupuje, lub krytykuje co chce i to nie chodzi ze _NIE STAC KOGOS- ale zeby kupic ferrari trzeba najpierw miec piekny dom z duzym garazem , a nie postawic je pod blokiem i patrzec czy nie zarysuja , no i jezdzic nim tylko w niedziele bo benzyna droga no i te duze dziury w polskich drogach.(och ilu znam Polakow co szpanuje BMW a mieszkaja po 5 w malym mieszkanku , jedza najtansze zarcie i zapieprzaja po 14 godzin na budowie zeby miec na ubezpieczenie tego BMW i inne oplaty zwiazane z tym autem - no ale liczy sie szpan , bryka lepsza niz ma sasiad - tylko tu nikt nie ptrzy kto czym jezdzi ani tymbardziej kto w czym wedzi)

Głupio mi mówić co mam. Ale to wszystko co opisałeś mam albo mogę sobie na to pozwolić. Fakt zapieprzam 20 godzin na dobę. I nawet jak śpię to pracuje. Dlatego tak mi bliski jest ten świat Braci Wędzarniczej bo przenoszę się w inną czasoprzestrzeń.

 

PS. a z tym nie patrzeniem w Stanach czym kto jeździ jak mieszka to troszkę przesadziłeś. Bo jakoś dziwnie moi znajomi mieszkają w dobrych dzielnicach w których jeżdżą podobnie drogimi autami wiec fakt nikt nie zadzrosci, domy to rezydencje a dzieci chodzą do dobrych szkół.

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51964
Udostępnij na innych stronach

A oto wędzonki z wędzarni ujastka .

Obrazek

Smak i kolorek bardzo dobry. Była jeszcze rybka , ale szybko została skonsumowana :tongue:

I takie posty powinny zostać w tym temacie.

 

Posty w stylu ten ma, tamten nie ma, a ja mam a on nie, a ja jestem piękny a on brzydki, a ja jestem skromny a on nie - żenada.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51966
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.