Wnuczek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 11 Stycznia 2009 To ja też sobie trochę uroję, może szyneczkęGonzo jakieś kłopoty? Masz tylko urojone wędliny. :grin: :grin: :grin: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 11 Stycznia 2009 a tak wyglądała wędzarka Ujastka w akcji. Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Wędzarnia , którą przywiózł ujastek to małe zgrabne urządzenie łatwe w obsłudze. ujastek ! Obiecałam, że napiszę ,że mi się kolor podoba :wink: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 12 Stycznia 2009 kupilem, mam ,uzywalem 4 razy koszt wedzenia Ok obsluga - super chcialem wiecej napisac , ale po copopredni post mowi wszystko - o sprzecie "ladny kolor"Normalnie jak bede kupowal nastepna plazme to poszukam takiego opisu: małe zgrabne urządzenie łatwe w obsłudze. Obiecałam, że napiszę ,że mi się kolor podoba :wink: :grin: wnoszace tak wiele do tematu wedzarni Bradley Toshiba - nie daj sie a reszta swiata jak im sie nie podoba Bradley niech z komentarzami przeniosa sie do tematu Dziadka -o wedzarniach wiejskich Ps czlowieku ! jak Cie na cos nie stac nie krytykuj od razu !zaoszczedz, kup , wyprobuj a potem sie dziel opinia O SLK-500 MB, Corvecie ,F-350tez kazdy by chcial cos powiedziec, najlepiej skrytykowac :devil: czemu? ----- bo mnie nie stac ---- a to znaczy ze jest Beee!!! W JAKIM KIERUNKU TO FORUM IDZIE ?NA 250 POSTOW 12 BYLO O WEDLINACH :shock: RESZTA TO BZDETY HMMM??? ale czy ktos juz o to kiedys nie pytal? znow na Pw dostane opitol? To niech Mirek od razu do mi bana !!! Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Jasiu. Z tym kolorem to żart Gabi bo rzeczywiście prosiłem Ją o TAKI wpis. Na zlocie było tak fajnie. Jestem szczęśliwy, że miałem możliwość zaprezentowania tej wędzarki. Bardzo pomógł mi Papla i właściwie może teraz z doświadczenia opisywać wszystkie fazy wędzenia. Zresztą wszyscy mogą ale On dopilnowywał "ognia" w niej. Dziękuję Ci PAPLA. A wędzonki fajne wyszły. Wszyscy próbowali. :grin: Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Witam. a reszta swiata jak im sie nie podoba Bradley niech z komentarzami przeniosa sie do tematu Dziadka -o wedzarniach wiejskich W JAKIM KIERUNKU TO FORUM IDZIE ? NA 250 POSTOW 12 BYLO O WEDLINACH RESZTA TO BZDETY Po pierwsze to nie widzę nigdzie krytyki Bradleya (no może korespondencja z USA marcinct-a, ale On jest tam na miejscu i może zetknął się z innymi wędzarkami - oprócz beczkowej :rolleyes: - i ma porównanie) a po drugie to dlaczego "reszta świata" ma iść inną drogą - bo ta Jasiowi się nie podoba :question: . Więcej luzu, człowiek czasami sam od siebie ma ochotę odpocząć. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Więcej luzu, człowiek czasami sam od siebie ma ochotę odpocząć.No ,właśnie Jasiu odpocznij. W JAKIM KIERUNKU TO FORUM IDZIE ? NA 250 POSTOW 12 BYLO O WEDLINACH RESZTA TO BZDETYProponuję zrobić przegląd swoich "mądrych" postów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Jasiu, mimo że wiele razy się z Tobą nie zgadzałem i nie pajaliśmy do siebie „wielka miłością” to tym razem zgadzam się z Twoim postem w 200%. Pisałem już wcześniej, forum osiąga masę krytyczna i tak naprawdę już prawie wszystko zostało napisane. Teraz to można albo odsyłać „nowego” linkiem do czegoś już wcześniej opisanego, lub też wyśmiać go że nie chce mu się czytać. Lub Bla bla (HYDE-PARK) i tam do woli jechać posty o wszystkim, ale nie o wędlinach. Proponuje założyć osobny dział – zaznaczam dział, a nie temat! I tam można by się dzielić nowinkami i różnego rodzaju usprawnieniami / automatyzowaniem itd. itd. wędzarni i wszystkim co z mięsem ma wspólnego - przy czym nie chodzi tu o nowinki typu E... i tym podobną chemię - taki temat już jest i nie ma sensu dublować. „Stary beton” jak to nazwał jeden z Kolegów (+ te osoby, którym to nie odpowiada), może ten cały temat omijać wielkim kręgiem, a najlepiej jak by go od razu dodał do IGNOROWANYCH i nie zaśmiecał ich krytycznymi wypocinami pisanymi tylko po to żeby skrytykować dla samego skrytykowania, coś czego nie rozumie i nie ma. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 12 Stycznia 2009 JASIU: po pierwsze: takie teksty jak w Twoim ostatnim poście powinieneś kierować przez pw do konkretnej osoby - proponuję lekturę Regulaminu, po drugie: zwróć uwagę na zawarte w zdaniu Gabi emotikony, wtedy wszystko będzie jasne. TOSHIBA: Kompletnie nie widzę sensu zakładania takiego działu. Ciekawe jak widzisz kwestię rozgraniczania co jest "nowinką", a co nie. Czy szyber w wędzarni to już powinien być w nowym dziale, czy jeszcze w starym. Czy wentylator wspomagający ciąg to już nowinka, czy jeszcze nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Ciekawe jak widzisz kwestię rozgraniczania co jest "nowinką", a co nieJeżeli szyber ma „napęd ręczny” czyli tak jak to było ‘kiedyś” to w tradycyjnych tematach, a jeżeli już to tego szybru podłączy się siłownik i dalej automatykę to w nowościach / nowinkach. Wentylator wspomagający cug w kominie nie jest tradycyjną częścią wędzarni więc też powinien być w nowinkach. Przecież „podział” pomysłów jest prosty TRADYCYJNE <> NOWINKI/NOWATORSKIE itd. inne niż tradycyjne, nie wiem jak bym to mógł inaczej Tobie określić. Trudno mi się z Tobą dyskutuje, bo nie wiem jakie masz doświadczenie w tym temacie, odnalazłem tylko jeden Twój post na temat parzenia szynkowara/szynki z 2005 roku, w pozostałych postach nie ma nic na temat Twoich osiągnięć/wiedzy wędzarniczo/mięsnej. Nie jest to z mojej strony żaden docinek w Twoim kierunku i nie chciał bym abyś to tak odebrał, ale trudno dyskutować i wyjaśniać komuś coś jak nie zna się jego zasobu/poziomu wiedzy (i nie chodzi mi o wiedzę z zakresu informatyki, bo tej z całą pewnością masz nawet w nadmiarze :lol: ). Określenie – „nowinki techniczne” nie odnoszą się tylko i wyłącznie do nowych –TERAZ- wymyślonych rzeczy. (te które już są gdzie indziej, to albo przenieść lub pozostawić tam gdzie są żeby nie robić bałaganu), a nowe tematy umieszczać już w nowym dziale – opisane już wcześniej pomysły można opisać jeszcze raz lub umieścić linki. Powinny się tam znaleźć wszystkie usprawnienia wędzarni / w tym wędzarnie automatyczne/ i pozostałych procesów obróbki mięsa i przetworów, które działają automatycznie lub półautomatycznie. Kompletnie nie widzę sensu zakładania takiego działuPo to żeby nie drażnić „stary beton” jak to określił Kolega Dziadek grupę osób, ktorej sie to nie podoba i spokojnie dyskutować nad usprawnieniami/automatyzacją itd. – krótko mówiąc JAK SOBIE UŁATWIĆ PRACĘ. Teraz to aż strach pisać o czymkolwiek, bo albo polecą uszczypliwe uwagi typu – kolekcjoner sprzętu – albo że ktoś atmosa buduje, albo nierdzewne świecidełka...., lub też od razu że plastiki chce robić. Nie wiem czy to zawiść, czy dyletanctwo, czy chęć dowalenia komus od tak sobie. [...] [ Komentarz dodany przez: vtec: Pon Sty 12, 2009 12:16 pm ] skasowałem uwagi polityczne Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 12 Stycznia 2009 TOSHIBA, no właśnie to wcale nie jest taki prosty podział, przecież cała technologia na przestrzeni lat ewoluowała. Inne pytanie: czy napęd elektryczny do maszynki ręcznej to już "nowinka" czy rozwiązanie tradycyjne? A może sama maszynka już jest "usprawnieniem" bo kiedyś tego nie znano i rozdrabniano mięso ręcznie?? Moim zakładanie nowych działów niczego nie zmieni. To od nas samych, od poziomu dyskusji zależy jaka będzie atmosfera na forum. Może czasami warto dwa razy przemyśleć co się napisało przed wciśnięciem przycisku "Wyślij"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Dla mnie to proste.Maszynka ręczna (do mielenia lub do mieszania) – tradycja (praca ręczna, osobiste dozorowanie i wpływanie na proces itd..)Maszynka elektryczna – nowość (pracuje silnik i praktycznie możemy tylko patrzeć, zaprzęganie silników tam gdzie przedtem kręciło się ręcznie (tyczy się również przerabianie maszynek do mielenia ręcznych na elektryczne), wszelkiego rodzaju automatyka, wentylatory zamiast kominów z ręcznymi szybrami, generatory dymu – zamiast paleniska, termostaty zamiast ręcznej regulacji szybrami, itd…) Krótko mówiąc, przykładowy tytuł działu:Technika w procesie wytwarzania wędlin sposobem domowym Swoją drogą jestem ciekaw kto „wlepi nam banana” za to pisanie nie w temacie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Dyskusja ostra to po prostu -z betonu weszliśmy w fanatyzm . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 12 Stycznia 2009 To nie jest dyskusja to jet piep...nie Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Ja dałbym - mechanizacja w procesie produkcji wędlin domowych. Ale do rzeczy. Coś mi sie widzi, że obecna dyskusja, w wiekszości przypadków, odbiega od tematyki dot. wędzarni Bradley'a. Jestem w nielichej kropce, jak tutaj zaprowadzic porządek? Najfajniejsze jest to, że osoby, które piszą jakiś denerwujący innych post, same chcą poddać sie karze i z góry ja sobie określają. :lol: (To do Jasia) :wink: Vtec już wielokrotnie pisał, by nikogo na forum nie obrażać, zwłaszcza wtedy, gdy nie przeczytało się dokładnie jego postów. Jest regulamin, jest PW, poczta i telefony. Szkoda mi pracy kilku osób, które sporo tutaj wniosły, gdyż temat wart jest usunięcia w całości i rozpoczęcia go od nowa, z zachowaniem informacji dot. jedynie merytorycznego wątku. Jak Państwo widzą uporządkowanie postów? Ze swej strony mogę powiedzieć, że urządzenie oglądałem, obserwowałem proces przygotowania i wędzenia, a także próbowałem wyrobów. Jest to bardzo fajna rzecz i dzieki Ci Andrzeju za jej przywiezienie i pokonanie trudności z tym związanych. Mięso było wędzone "pastylkami" z mieszanki trocin różnych drzew (w tym hikory - rodzina orzechowate) dlatego zarówno smak, jak i zapach wędzonek był specyficzny. Kolor wędzonek, zarówno zewnetrzny, jak i wewnętrzny, mimo iz były peklowane solą bez dodatku azotanów, bardzo ładny. Podsumowanie - jeśli kogoś stać, z czystym sumieniem polecem i na pewno nie będzie zawiedziony. Oczywiście radzę poczytać sobie uwagi Ujastka dot. m.in. wielkości komory. Teraz musze pędzić do następnego tematu, gdzie pastwią się, zupełnie niesłusznie, nad wędzarenkami Grzegorza. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Jak Państwo widzą uporządkowanie postów?Usunąć wszystko poza postami tylko i wyłącznie związanymi z opism wędzarni (Autora) i pozlotowe opisy naocznych Świadków - czyli pozostawić posty zwiazane bezpośrednio z tematem Przemyśleć sprawę działu technicznego PS Po decyzji ten post też usunąć :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Ta je... Przyjąłem. :tongue: Chyba najlepsze wyjście.Poczekamy jeszcze troszke, na pomysły innych.A Jasiu jak chce bana, to go dostanie. Głupio odmówić. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Witam.Ja bym proponował przenieść wszystko od postu sokoza (Wysłany: Czw Sty 08, 2009 11:42 am ) , w którym pyta o zasadność stosowania termostatu do 200*C w budowanej domowym sposobem wędzarki.Zostawił bym post ze zdjęciami Bradleya z Jaworzynki. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Szanowni zadymiacze , oczywiscie nie krytykuje tej wedzarki opisalem jedynie wrazenia jakie odnioslem ogladajac ja i widzac jak pracuje . Owszem pewnie ze mozna w niej wedzic tak samo jak ferrari mozna jezdzic po polskich drogach . Wedlug mnie jest malutka (troche wieksza z 6 siatkami kosztuje ponad 600 stow), ciezkawo powiesic w niej 5kg kielbasy , boczek , i ze 2 poledwiczki) Wynik wedzenia (losos ) byl ladny to trzeba przyznac , ale nie wmiem jak wypadnie w niej poledwica surowo wedzona- moze Ujastek napisz jak wychodzi w niej wedzenie dymem do50 stopni C . Najwazniejsza rzecz to cena bradleya - bo za prawie 700 stow to ja mam bilet w dwie strony do Polski , a moja wedzarka to koszt 50usd i tez ladnie uwedze a do tego to najwazniejsze czyli (to z lat dziecinstwa przeniesione do usa)- palenie ognia , dokladanie drzewa ten zapach dymu no i ubrania przesiakniete tym dymem - to wszystko mi przypomina Polske . Kazdy kupuje, lub krytykuje co chce i to nie chodzi ze _NIE STAC KOGOS- ale zeby kupic ferrari trzeba najpierw miec piekny dom z duzym garazem , a nie postawic je pod blokiem i patrzec czy nie zarysuja , no i jezdzic nim tylko w niedziele bo benzyna droga no i te duze dziury w polskich drogach.(och ilu znam Polakow co szpanuje BMW a mieszkaja po 5 w malym mieszkanku , jedza najtansze zarcie i zapieprzaja po 14 godzin na budowie zeby miec na ubezpieczenie tego BMW i inne oplaty zwiazane z tym autem - no ale liczy sie szpan , bryka lepsza niz ma sasiad - tylko tu nikt nie ptrzy kto czym jezdzi ani tymbardziej kto w czym wedzi) Czuj dym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 12 Stycznia 2009 najwazniejsze czyli (to z lat dziecinstwa przeniesione do usa)- palenie ognia , dokladanie drzewa ten zapach dymu no i ubrania przesiakniete tym dymem - to wszystko mi przypomina Polske . nie kazdy mieszka na wsi, ma swoj wedzarnik, i przy wedzeniu moze sobie dymic ile mu sie podoba. Kazdy kupuje, lub krytykuje co chce i to nie chodzi ze _NIE STAC KOGOS- ale zeby kupic ferrari trzeba najpierw miec piekny dom z duzym garazem , a nie postawic je pod blokiem i patrzec czy nie zarysuja , no i jezdzic nim tylko w niedziele bo benzyna droga no i te duze dziury w polskich drogach.(och ilu znam Polakow co szpanuje BMW a mieszkaja po 5 w malym mieszkanku , jedza najtansze zarcie i zapieprzaja po 14 godzin na budowie zeby miec na ubezpieczenie tego BMW i inne oplaty zwiazane z tym autem - no ale liczy sie szpan , bryka lepsza niz ma sasiad - tylko tu nikt nie ptrzy kto czym jezdzi ani tymbardziej kto w czym wedzi) a komu to przeszkadza jak sobie sasiad kupi nowy samochod? jak nie kradnie to dlaczego nie moze kupic? Zawsze musi sie znalezc jakis madrala ktory probuje pouczac innych co jest dobre a co zle. Jeden lubi nowe BMW, drugi przepije a trzeci jedzie sobie na urlop Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Widziałem wędzarkę w działaniu. Po skosztowaniu wyrobów przeżyłem i nawet więcej smakowało mi. Wędzarka wg mnie ma dwie wady - pierwsza za wysoka najniższa temperatura wędzenia 45* trochę za wysoka na wędzenie zimnym dymem.Druga wada o wiele większa to to, że nie jest moja. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Szanowni zadymiacze , oczywiscie nie krytykuje tej wedzarki opisalem jedynie wrazenia jakie odnioslem ogladajac ja i widzac jak pracuje . cieszę się że miałeś możliwość wędzenia w niej bo z poprzednich postów tego nie odczułem że mówisz z doświadczenia. Taka opinia jest dla mnie cenna i szanują ją chociaż jest negatywna. Owszem pewnie ze mozna w niej wedzic tak samo jak ferrari mozna jezdzic po polskich drogach . spróbuj przyjąć, że są tacy ludzie na świecie, którzy lubią jeździć ferrari nawet po złych drogach i myślę, że nie można im mieć tego za złe. Wedlug mnie jest malutka (troche wieksza z 6 siatkami kosztuje ponad 600 stow), ciezkawo powiesic w niej 5kg kielbasy , boczek , i ze 2 poledwiczki) Niewielki rozmiar to dla mnie to zaleta. Aczkolwiek tak jak pisałem teraz chyba kupię tą większą i dla mnie będzie wtedy super wielkość. Nie robię ilości handlowych tylko na potrzeby 4 osobowej rodziny czyli dla siebie. Już przy tej wielkości część wyrobów muszę mrozić. Wynik wedzenia (losos ) byl ladny to trzeba przyznac , ale nie wmiem jak wypadnie w niej poledwica surowo wedzona- moze Ujastek napisz jak wychodzi w niej wedzenie dymem do 50 stopni C . widzę, że nie czytałeś całego forum. Więc przeczytaj sposób na zimne wędzenie. podam link strony oryginalnej po angielsku. http://www.foodsmoker.co.uk/equipment/bradleycold.htm mam nadzieję, że znasz angielski bo widziałem wielu polaków co siedzą kilkanaście lat za granicą i nie znają języka angielskiego. Jeżeli wolisz po polsku to na stronie 4 jest mały opis. Przepraszam Cię z góry za maleńką złośliwość ale Twoja wypowiedź o polakach mnie troszkę sprowokowała. Najwazniejsza rzecz to cena bradleya - bo za prawie 700 stow to ja mam bilet w dwie strony do Polski , a moja wedzarka to koszt 50usd i tez ladnie uwedze a do tego to najwazniejsze czyli (to z lat dziecinstwa przeniesione do usa)- palenie ognia , dokladanie drzewa ten zapach dymu no i ubrania przesiakniete tym dymem - to wszystko mi przypomina Polske . Mnie na przesiąknięciu dymem ubrania nie zależy a nawet by mnie żona za to pewnie zabiła. Mieszkam w Polsce wiec nic sobie nie muszę przypominać a w Stanach byłem 3 tygodnie temu. Podobało mi się. Fakt. Żal mi moich kolegów których nawet odwiedziłem bo też strasznie tęsknią ale wybrali taki sposób na życie i ja ich nie osądzam. Kazdy kupuje, lub krytykuje co chce i to nie chodzi ze _NIE STAC KOGOS- ale zeby kupic ferrari trzeba najpierw miec piekny dom z duzym garazem , a nie postawic je pod blokiem i patrzec czy nie zarysuja , no i jezdzic nim tylko w niedziele bo benzyna droga no i te duze dziury w polskich drogach.(och ilu znam Polakow co szpanuje BMW a mieszkaja po 5 w malym mieszkanku , jedza najtansze zarcie i zapieprzaja po 14 godzin na budowie zeby miec na ubezpieczenie tego BMW i inne oplaty zwiazane z tym autem - no ale liczy sie szpan , bryka lepsza niz ma sasiad - tylko tu nikt nie ptrzy kto czym jezdzi ani tymbardziej kto w czym wedzi) Głupio mi mówić co mam. Ale to wszystko co opisałeś mam albo mogę sobie na to pozwolić. Fakt zapieprzam 20 godzin na dobę. I nawet jak śpię to pracuje. Dlatego tak mi bliski jest ten świat Braci Wędzarniczej bo przenoszę się w inną czasoprzestrzeń. PS. a z tym nie patrzeniem w Stanach czym kto jeździ jak mieszka to troszkę przesadziłeś. Bo jakoś dziwnie moi znajomi mieszkają w dobrych dzielnicach w których jeżdżą podobnie drogimi autami wiec fakt nikt nie zadzrosci, domy to rezydencje a dzieci chodzą do dobrych szkół. Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 12 Stycznia 2009 A oto wędzonki z wędzarni ujastka . Smak i kolorek bardzo dobry. Była jeszcze rybka , ale szybko została skonsumowana :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 12 Stycznia 2009 A oto wędzonki z wędzarni ujastka . Obrazek Smak i kolorek bardzo dobry. Była jeszcze rybka , ale szybko została skonsumowana :tongue:I takie posty powinny zostać w tym temacie. Posty w stylu ten ma, tamten nie ma, a ja mam a on nie, a ja jestem piękny a on brzydki, a ja jestem skromny a on nie - żenada. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 12 Stycznia 2009 I takie posty powinny zostać w tym temacie.Gonzo starałam się :blush: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2035-w%C4%99dzarnie-firmy-bradley-z-usa/page/7/#findComment-51967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.