Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, szrekPL napisał(a):

od dłuższego czasu już szukam jakiegoś amerykańca do zamykania puszek ale póki co lipa...

Napisz na pw I podaj nr tel. do siebie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964503
Udostępnij na innych stronach

Taki gar posiadam ale myślałem że oprócz grzania wody w niskiej temp w SV chodzi także o cyrkulacje  wody,. Autoklawu  raczej nie kupię chociaż nie mówię nigdy, z tego co patrzyłem i czytam wystarczy szybkowar.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964505
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, szrekPL napisał(a):

tego co patrzyłem i czytam wystarczy szybkowar.

Większość osób tak robi bo taniej tylko jak porównasz produkty z autoklawu i szybkowara to jest różnica. Ponadto w szybkowarze nie uzyskasz wymaganej temp. potrzebnej do uzyskania odpowiedniej bakteriostatyki. Można szybkowar przerobić bo tak też użytkownicy robią.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964508
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

 Ponadto w szybkowarze nie uzyskasz wymaganej temp. potrzebnej do uzyskania odpowiedniej bakteriostatyki.

To bardzo cenna uwaga, oglądałem autoklawy produkcji ukraińskiej chyba ale póki co trochę odległy temat 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964522
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Panowie od dłuższego czasu już szukam jakiegoś amerykańca do zamykania puszek ale póki co lipa...

☺️

Co konkretnie Cię interesuje i jakim budżecie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964530
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, bilu72 napisał(a):

Co konkretnie Cię interesuje i jakim budżecie?

A jestem zainteresowany zamykarką jak pewnie zauważyłeś, całkowicie sprawną bez dodatkowych inwestycji z mojej strony oraz przerabiania dorabiania itd bo poprostu się na tym nie znam, ot wyjmuje z pudełka ustawiam i zaczynam zabawę. Co do ceny tu są różne ale generalnie od chyba 1500 PLN w górę. Wracając do zamykarki to nie mam upatrzonego modelu i firmy tu bardziej polegam na opiniach użytkowników i na tym co mi zostanie polecone jako,, ta jest na warunki domowe wystarczająca/dobra nawet z zapasem "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964535
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Szybko i tanio to możesz kupić gar do pasteryzacj  załatwi ci sprawę  "dużego" SV : https://allegro.pl/oferta/garnak-do-pasteryzacji-sencor-spp-2100wh-27l-1800w-13536885938?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI15313J26iQMVlZqDBx3HXgUjEAQYByABEgKGi_D_BwE

Taki gar załatwia nie tylko SV możesz w nim pasteryzować słoiki i blachy zanim kupisz bądź nie nową zabawkę pod nazwą autoklaw🤔.

Daje radę. Próbowałem. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964540
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Ponadto w szybkowarze nie uzyskasz wymaganej temp. potrzebnej do uzyskania odpowiedniej bakteriostatyki.

Do ryb wystarczy. Wszystkie konserwy rybne (zgodnie z recepturami branżowymi) sterylizujemy w 116 C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964542
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Muski napisał(a):

Lidl - pasteryzator 27l -polecam

No takiego używam. Wersja z wyświetlaczem cyfrowym.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964547
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

A jestem zainteresowany zamykarką jak pewnie zauważyłeś, całkowicie sprawną bez dodatkowych inwestycji z mojej strony oraz przerabiania dorabiania itd bo poprostu się na tym nie znam, ot wyjmuje z pudełka ustawiam i zaczynam zabawę. Co do ceny tu są różne ale generalnie od chyba 1500 PLN w górę. Wracając do zamykarki to nie mam upatrzonego modelu i firmy tu bardziej polegam na opiniach użytkowników i na tym co mi zostanie polecone jako,, ta jest na warunki domowe wystarczająca/dobra nawet z zapasem "

Iwes Way mam wstępnie zarezerwowane . All Americana mogę skomletować ale cena będzie oscylować w granicach 2000-2300 zł

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964554
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, bilu72 napisał(a):

Iwes Way mam wstępnie zarezerwowane . All Americana mogę skomletować ale cena będzie oscylować w granicach 2000-2300 zł

Widzę że zajmujesz się tym tematem więc zapytam, którą polecasz która jest mniej skomplikowana i którą ewentualnie później łatwiej regenerować. Zakup planuje na spokojnie po nowym roku także jest jeszcze chwila. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964556
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, Todek napisał(a):

Wersja z wyświetlaczem cyfrowym.

Ja zostałem obdarowany takim 25l z wyświetlaczem, kilka razy już użyłem i jest super teraz zostałem uświadomiony że można też jako SV:facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964558
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

można też jako SV

Od kilku lat parzę wędzonki tylko w SV , mam 2 gary jeden lidlowski 27 a drugi 40 l / ten większy służy zwykle do parzenia kiełbas,  lub jak wędzonek jest 

dziwnie sporo. No i oczywiście wszystkie przetwory pasteryzowane =SUPER

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964600
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Muski napisał(a):

No i oczywiście wszystkie przetwory pasteryzowane =SUPER

No to mam w takim razie kilka pytań odnośnie tych garów:

1. Czy wędliny do parzenia metoda SV w tym urządzeniu powinienem zafoliować przed obróbką termiczna. 

2. Jaki jest czas parzenia i temp wody dla poszczególnych wyrobów typu kiełbasy, parówki, mięsa (szynki , balerony, boczki, polędwice itd) a może jest gdzieś na forum jakaś tabela odnośnie tego tematu. Jeśli jest to będę szukał jak nie znajdę dopytam. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964603
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Czy wędliny do parzenia metoda SV w tym urządzeniu powinienem zafoliować przed obróbką termiczna

Tak - po uwędzeniu schładzam - pakuję do worków odsysam powietrze - zgrzewam . i tak zawakumowane wkładam do gara /nie uciskać a zostawiać wręcz miejsca na wodę/ , zalewam wodą i parzę zwykle 58-9 st ok 5-7 godzin. ostatnio spore /ok 1kg /piersi z indyka parzyłem w 62 st 4,5 godziny 

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964606
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Widzę że zajmujesz się tym tematem więc zapytam, którą polecasz która jest mniej skomplikowana i którą ewentualnie później łatwiej regenerować. Zakup planuje na spokojnie po nowym roku także jest jeszcze chwila. 

Zamykarki Iwes-Way,National,AllAmerican,Dixe,Worcester t bardzo proste konstrukcje,jeżeli chodzi o części zamienne to do Iwesa są dostępne ale przesyłka z Canady jest dość droga.Teoretycznie nie ma co się w nich zepsuć.Chyba że Ci upadnie i pęknie jakiś element to wtedy będzie problem z pospawaniem a tak poza tym jeżeli robisz puszki hobbistycznie to docisk i rolki powinny Ci wystarczyć na bardzo długo.All Americana ,Dixy i Wocestera w przyszłości można rozbudować o napęd elektryczny lub kupić All Americana z oryginalnym napędem a takiego może będę miał do sprzedania jeżeli silnik wystartuje po wymianie kondensatora.To jest nieco inny model niż ten z tematu

 

IMG_20241101_161402_356.jpg

IMG_20241101_161408_919.jpg

IMG_20241101_161424_637.jpg

IMG_20241101_161417_718.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964655
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, bilu72 napisał(a):

Zamykarki Iwes-Way,National,AllAmerican

 

A jak się ma sprawa talerzyków bo czytałem że oryginał niekoniecznie pasuje do naszych puszek i trzeba coś dotoczyć/przetoczyć oraz czy w zestawie są tuleje dystansyjne i talerzyki do różnych rozmiarów/wielkości puszek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964657
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, szrekPL napisał(a):

. Jaki jest czas parzenia i temp wody dla poszczególnych wyrobów typu kiełbasy

Z kiełbas to tylko szynkową parzę w woreczkach. Oczywiście nie jest to sous vide tylko tradycyjne parzenie 80*C, czas to 10 minut na każdy centymetr średnicy. Dzięki cyrkulatorowi mam ustawioną temperaturę w punkt. Zapewnia to większą powtarzalność 😁

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964662
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, quadro555 napisał(a):

Z kiełbas to tylko szynkową parzę w woreczkach. Oczywiście nie jest to sous vide tylko tradycyjne parzenie 80*C, czas to 10 minut na każdy centymetr średnicy. Dzięki cyrkulatorowi mam ustawioną temperaturę w punkt. Zapewnia to większą powtarzalność 😁

 

 

Robię całkiem podobnie ze wszystkimi wyrobami w tym warniku który dostałem tyle że nie wkładam w worki i wbijam sondę czyli parze do temp.:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964664
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, szrekPL napisał(a):

A jak się ma sprawa talerzyków bo czytałem że oryginał niekoniecznie pasuje do naszych puszek i trzeba coś dotoczyć/przetoczyć oraz czy w zestawie są tuleje dystansyjne i talerzyki do różnych rozmiarów/wielkości puszek

Jeżeli ustawisz duży docisk lub źle ustawisz rolki to puszki ciężko schodzą,w zestawie zazwyczaj jest 3-4 talerzyków ale i tak max.wykorzystasz 2-wie.Tulejki można zastąpić zwykłymi podkładkami jeżeli kupisz zamykarkę bez dystansów,natomiast orginalny gramofon musi być przytoczony pod nasze puszki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964668
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, bilu72 napisał(a):

Jeżeli ustawisz duży docisk lub źle ustawisz rolki to puszki ciężko schodzą,w zestawie zazwyczaj jest 3-4 talerzyków ale i tak max.wykorzystasz 2-wie.Tulejki można zastąpić zwykłymi podkładkami jeżeli kupisz zamykarkę bez dystansów,natomiast orginalny gramofon musi być przytoczony pod nasze puszki.

Okej, czy jeśli zdecyduję się na zakup to otrzymam gotowca, nie będę musiał przetaczać tylko ustawić szczelinę i sprawdzić szczelność, ten All bardzo mi się podoba i pewnie się dogadamy jeśli jeszcze będziesz posiadał. Prawdopodobnie masz rację co do wykorzystania talerzy, najpewniej będę robił puchy 300ml oraz 850ml ponieważ chcę je wysyłać studentom i znacznie ułatwiło by mi to pakowanie i transport.

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964671
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, quadro555 napisał(a):

Nie mam warnika 😪

 

A ja cyrkulatora:D ale teraz się zastanawiam czy chcę go mieć skoro podobny efekt uzyskam w tym warniku/pasteryzatorze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/24/#findComment-964674
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.