Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mi wystarcza.

Mój wilczek, Waldka i Tomka robiły na poprzednim Napoleonowie.

Jak kiedyś sprawdzałam sitka to nie była tylko kwestia otworu na klin blokujący, tylko grubość samego sitka i jego wielkość.

To tak na szybko, bo mam ciśnienie.

Młody się rozchorował. Złapał krztuśca i mycoplazmę. Tyle w telewizji trąbią a badania prywatne nie na NFZ. Tak państwowo leczą że prywatnie prześwietlenie, zmiana w lewym płucu. Państwowy antybiotyk tydzień, a na mycoplazmę musi być na dwa tygodnie.

Poszły się święta i sylwester dymać.😡

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977431
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

głowica na stałe, wtedy wyjmowana tuleja ze środka wraz ze ślimakiem, reszta do mycia gąbką (trochę upierdliwe jak sądzę choć nie miałem kontaktu więc tylko moje dywagacje)

Nie mam z tym problemu, ale zdejmowany na pewno lepszy. Przy ilości 20-50 kg 12ka w zupełności wystarczy. W linku do sitek - dostaniesz WSZYSTKIE, ot musisz podać wymiary fizyczne fabrycznego sitka. Wyzwaniem nie jest mielenie mięsa na kiełbasy. Wyzwaniem jest mielenie pasztetów , lub dużej ilości III na klej na sitku 2mm. To jak kabanosy w nadziewarce.  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977433
Udostępnij na innych stronach

Cóż, każdy kupuje tam gdzie mu wygodniej, tam gdzie mają to co nie mają inni, i tam gdzie mają taniej 😉 

 

Na tę stronę zajrzałem w 1 kolejności lecz odesłali mnie do Niemieckich sklepów na terenie byłego DDR`u.... cytat: Panie, może jeszcze mają ze starych zapasów 😞 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977434
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

Nie mam z tym problemu, ale zdejmowany na pewno lepszy. Przy ilości 20-50 kg 12ka w zupełności wystarczy. W linku do sitek - dostaniesz WSZYSTKIE, ot musisz podać wymiary fizyczne fabrycznego sitka. Wyzwaniem nie jest mielenie mięsa na kiełbasy. Wyzwaniem jest mielenie pasztetów , lub dużej ilości III na klej na sitku 2mm. To jak kabanosy w nadziewarce.  

Okej dziękuję za podpowiedź, też nie widzę problemu z myciem ale zdejmowany chyba bardziej mnie przekonuję, zobaczę co znajdę, Dorota dała link ze Szronami, tak przy okazji właśnie na pasztecie poległ zelmerek :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977435
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, MariuszB napisał(a):

Cóż, każdy kupuje tam gdzie mu wygodniej, tam gdzie mają to co nie mają inni, i tam gdzie mają taniej 😉 

 

Na tę stronę zajrzałem w 1 kolejności lecz odesłali mnie do Niemieckich sklepów na terenie byłego DDR`u.... cytat: Panie, może jeszcze mają ze starych zapasów 😞 

Ja nie mam jeszcze doświadczenia w tych zakupach i bardzo chętnie łykam wszystkie info na temat...;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977436
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

Tak państwowo leczą że prywatnie prześwietlenie,

No bywa....ja też z tzw łapanki wylądowałem w szpitalu  w środę już wypuścili.....ale badań za to dużo zrobiono. Ot życie. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977437
Udostępnij na innych stronach

 

48 minut temu, szrekPL napisał(a):

O tym myślałam pierwotnie ale w szronie mi odradzili.

Włącznik przekręcany, szybciej się psuje i dużo droższy w wymianie.

I coś było z mocowaniem gardzieli do napędu, ale już nie pamiętam.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977461
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, mamuśka napisał(a):

 

O tym myślałam pierwotnie ale w szronie mi odradzili.

Włącznik przekręcany, szybciej się psuje i dużo droższy w wymianie.

I coś było z mocowaniem gardzieli do napędu, ale już nie pamiętam.

No i już wystarczy skoro producent odradza..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977462
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Warto zaglądać do sklepów które prowadzą Chińczycy,

 

Ja na Chińczyków nie narzekam, jak kupiłem na Allegro termometr   do akwarium i przyszedł po terminie to chińczyk żeby nie mieć negatywa zwrócił mi część pieniędzy. Poza tym mam TV  z całego świata od chińczyka i nie narzekam;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977509
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Oj tam nie umiesz docenić dodatkowego bonusa 😷😉. Po pierwszym płukaniu kątnice niech sobie poleżą z godzinkę w wodzie. Następnie odlewasz i zalewasz nową wodą do której dodaj kwas L-askorbinowy - witamina C i skórki z pomarańczy. Kwas L-a możesz zastąpić plasterkami cytryny. Tak wypłukane kątnice lub jelita wł. nabiorą aromatu cytrusowego, który nie będzie wyczuwalny po wędzeniu.

Teraz sobie przypomniałem że czytałem o tym przy okazji przygotowania jelit do wędlin dojrzewających a przynajmniej tak mi się wydaje, pisałeś o tym ale zupełnie zapomniałem, po wędzeniu specyficzny zapach się ulotnił całkowicie a smak i soczystość baleronu niweluje te początkowe niedogodności. Teraz pytanie: czy ma znaczenie ilość L-a dodanej do wody w której będę moczył kątnice albo jelito woł. oczywiście mam na myśli np łyżeczka od herbaty i skórka z 1 pomarańczy(sparzonej ??)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977544
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

- głowica na stałe, wtedy wyjmowana tuleja ze środka wraz ze ślimakiem, reszta do mycia gąbką

NIE!!!

Wybierz model z demontowalną do mycia głowicą.

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977548
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, EAnna napisał(a):

NIE!!!

Wybierz model z demontowalną do mycia głowicą.

Taki właśnie bardziej do mnie przemawia a jak jeszcze byłby ze stali szlachetniej do mycia w zmywarce to już pełnia szczęścia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977550
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Posiadam ten model, zdejmowana gardziel, bieg wsteczny i sitka pasują z 10.

Inwest znam kupowałem już u nich, robię parówki, parówkową i mortadele no i oczywiście pasztety pasztetowe czy 750W da radę? Oczywiście w ilościach domowych nie przemysłowych.

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977554
Udostępnij na innych stronach

Zwróć jeszcze uwagę na sitka.

W niektórych modelach stosuje się takie z tulejką.

Szukaj wilka z sitkami płaskimi.

Niektóre są z dwoma wycięciami do osadzenia w gardzieli z dwoma bolcami.

Wycięcie takie można dorobić we własnym zakresie.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977556
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, EAnna napisał(a):

Zwróć jeszcze uwagę na sitka.

W niektórych modelach stosuje się takie z tulejką.

Szukaj wilka z sitkami płaskimi.

Niektóre są z dwoma wycięciami do osadzenia w gardzieli z dwoma bolcami.

Wycięcie takie można dorobić we własnym zakresie.

 

Tak tak widziałem, te z tulejką to chyba do wersji Unger, wolałbym sitka których nie muszę przerabiać chociaż to nie problem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977557
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, szrekPL napisał(a):

czy 750W da radę

Robię parówki, mortadelę po około 5 kg. jednorazowo i spokojnie daje radę zmrożone mięso dwukrotnie mielone. Śląska, tatrzańska, podhalańska czy kujawska po 20 kg i nawet się nie zagrzeje. Tych sitek do których podałem link nie trzeba przerabiać to drugie wycięcie w niczym nie  przeszkadza. Zresztą kilka osób na tym forum posiada TC12I to może się wypowiedzą.

Edytowane przez L.Przemek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977558
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, L.Przemek napisał(a):

Robię parówki, mortadelę po około 5 kg. jednorazowo i spokojnie daje radę zmrożone mięso dwukrotnie mielone. Śląska, tatrzańska, podhalańska czy kujawska po 20 kg i nawet się nie zagrzeje.

O widzisz to bardzo podobnie się bawimy dziękuję bardzo za podpowiedź, Mamuśka wspominała jeszcze o włączniku ,serwis odradzał kręcony (inna firma) na rzecz wciskanego dla mnie bez różnicy ale skoro się może popsuć to może poszukać tego modelu z wciskanym...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/31/#findComment-977561
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.