L.Przemek Opublikowano 21 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Mam go od około pięciu lat do tej pory bezawaryjny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 21 Grudnia 2024 18 minut temu, L.Przemek napisał(a): to drugie wycięcie w niczym nie przeszkadza. To oczywiste. Przeszkadza drugi bolec jeżeli nie mamy sitek z dwoma wycięciami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Znalazłem takie cudeńko, proszę oceńcie czy warto zaprzątać głowę... https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/elektryczna-maszynka-do-mielenia-miesa-22-450-480-kg-godz-1-2-kw-fwfc450 https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/elektryczna-maszynka-do-mielenia-miesa-22-220-kg-godz-1-1-kw-fwh22 oraz taki zestaw https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/elektryczny-mikser-do-miesa-22-28-litrow-25-kg-1-2-kw-wlacznie-z-maszynka-do-mielenia-miesa-450-480-kg-godz-fmfc25-fwfc450 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 22 Grudnia 2024 W tym zestawie mikser do mięsa ręczny. 😬 To jak ja bym miała ręcznie kręcić korbą, to wolę mięso na stół i wyrobić ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Teraz, mamuśka napisał(a): W tym zestawie mikser do mięsa ręczny. 😬 To jak ja bym miała ręcznie kręcić korbą, to wolę mięso na stół i wyrobić ręcznie. Nieee...podłączony do silnika...jest możliwość ręcznie ale z tego co czytałem to lepiej rękami wyrabiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Jeśli kwota zakupu 2,6 tys. dotyczy zestawu to kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 22 Grudnia 2024 (edytowane) 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Jeśli kwota zakupu 2,6 tys. dotyczy zestawu to kupuj Zestaw z vat 3150pln Sam wilk 2272 pln Edytowane 22 Grudnia 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 22 Grudnia 2024 (edytowane) 7 minut temu, szrekPL napisał(a): Zestaw z vat 3150pln Jeśli sprzęt nie jest zrobiony z gów..litu tylko z dobrych materiałów za tą cenę warto. Edytowane 22 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 22 Grudnia 2024 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Jeśli sprzęt nie jest zrobiony z gów..litu tylko z dobrych materiałów to za tą cenę warto. Mikser duży, nie wiem czy taki mi jest potrzebny, nie miałem kontaktu z mikserem wiem tylko z tego co czytam że ilość wsadu zależy od rozdrobnienia, mnie bardziej chyba potrzeby taki w który mogę wrzucić 10kg mięsa. Firmy wogóle nie znam tyle co w necie popatrzyłem, może ktoś ma doświadczenie i się podzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Witam ładna ta kiełbaska krucha mógłbyś podać recepture Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 22 Grudnia 2024 7 minut temu, amarek napisał(a): Witam ładna ta kiełbaska krucha mógłbyś podać recepture Posiłkowałem się przepisem od sajmon0609 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Kiełbasa krucha z galaretką os sajmon0609 lekko zmodyfikowana SUROWIEC: Szynka/schab kl.I 3 kg Boczek 1,5 kg Łopatka 0,5 kg PRZYPRAWY na kg surowca peklosól 16 g pieprz czarny grubo mielony 3 g czosnek świeży 7 g czosnek niedźwiedzi 1 g woda 200 ml rosół 800 ml na 5 kg = 140ml/kg jelita wieprzowe 30/32 Wykonanie: Dzień wcześniej stawiamy rosół ze skorek i gotujemy około 2 godzin ,po ostygnięciu ściągamy wierzchnia warstwę tłuszczu w temperaturze pokojowej zrobiła się dość szytwna galaretka więc nie dodawałem żelatyny. Mięso tniemy na kawałki i peklujemy 24h Mielenie zelmerek szynka/schab szarpak boczek 8 łopatka 2,5 Podgrzewam rosół do 82 stopni . Do Boczku i łopatki dodajemy przyprawy oraz ok 200ml wody i lekko wyrabiamy do połączenia się tych dwóch mięs, następnie dodajemy szynkę/schab i wlewamy gorący rosół,mieszamy(bez wyrabiania) krótko około 2 minut ,napełniamy jelita, krótko osadzałem( w oryginale było bez, pewnie przez to część rosołu spłynęła w dół, niewielka) wędzimy do koloru który nas satysfakcjonuje i dopiekamy do 68 stopni w środku.Zaraz po wyjęciu z wędzarni kiełbasę chłodzimy w zimnej wodzie około 10 minut i do lodówki spożywamy na drugi dzień. Z przyczyn obiektywnych schładzałem na zewnątrz (brak wody na działce) na fotce wygląda jakby były puste miejsca ale to gra świateł albo aparat w rzeczywistości jest w nich galaretka dość ścisła. Robiłem pierwszy raz stąd niedociągnięcia następna będzie lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Schinkenspeck wykonałem, peklowanie 23 dni w Chrisale(sól morska peklująca) 35g/kg + 0,3g/kg kwas L-askorbinowy,odlane osocze po 4 dniach i dalej Vacum, wędzenie 3 dni po 6h zimnym dymem 18-25 °C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Schinkenspeck Super 👏, ciapnij plaster i zamieść fotkę oraz napisz jak smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 29 Grudnia 2024 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): wykonałem A jak nduja ? już zapewne można spróbować 😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 29 Grudnia 2024 1 minutę temu, Muski napisał(a): A jak nduja ? już zapewne można spróbować 😉 O kurcze zapomniałem się pochwalić, tak już była na chlebku taka żywa oraz na pizzy teraz pora na makaron. Bardzo dobra w smaku wchodzi na stałe do repertuaru zostawię sobie jak się uda kawałek bo resztę zabiera ze sobą młodzież do Wrocławia. Co do ostrości, na chlebie zjedliśmy we dwóch i uznaliśmy że ostra ale da się spokojnie jeść czuć po prostu natomiast po położeniu na pinse i po upieczeniu nabrała ostrości i czuć już było dość dobrze. My lubimy takie atrakcje więc teraz pora na makaron,zrobię foty następnym razem i wrzucę, póki co Bardzo dziękuje za przepis, jak ktoś lubi ostro to polecam bo bardzo smaczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 29 Grudnia 2024 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): jak ktoś lubi ostro to polecam Oprócz ostrości co jeszcze czuć? pytam ponieważ duża ostrość zabija pozostałe smaki, ciekawe jak jest w tym przypadku i jaka jest skala ostrości. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 29 Grudnia 2024 19 minut temu, MariuszB napisał(a): Oprócz ostrości co jeszcze czuć? pytam ponieważ duża ostrość zabija pozostałe smaki, ciekawe jak jest w tym przypadku i jaka jest skala ostrości. No właśnie nie jest taka że spięcie w mózgu i nic więcej nie poczujesz, moja młoda powiedziała że na pizzy lepiej jej smakuje od normalnej salami, w skali do 10 dałbym 7 nie wiem czy to tłuszcz czy co bo się na tym jeszcze nie znam, przy wyrabianiu oczy i nos czuły ostrość, próba z palca też zapowiadała piekło w ustach ale gdzieś to uleciało, jest ostre ale takie w sam raz. Zaraz będzie robiona następna partia tym razem dodam trochę wina o czym zapomniałem poprzednim razem niech tylko przyjedzie wilk bo nie mam czym się bawić póki co... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 30 Grudnia 2024 9 godzin temu, szrekPL napisał(a): tym razem dodam trochę wina Ale nie za dużo 😁- nie więcej niż 15-20 ml/kg Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Godzinę temu, Muski napisał(a): Ale nie za dużo 😁- nie więcej niż 15-20 ml/kg Czerwonego wytrawnego jak rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 30 Grudnia 2024 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Czerwonego wytrawnego A i owszem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 30 Grudnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Czerwonego wytrawnego jak rozumiem. Z dodatkiem wina nie należy przesadzić po pierwsze zmienia smak a po drugie zmienia kwasowość. Dobrze by było żebyś miał czym zmierzyć wartość pH gotowego farszu wtedy można ustalić dokładnie dawkę wina. Weź pod uwagę, że wina czerwone mają niskie pH na poziomie 3-3,8 pH. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Najpierw muszę doczytać dokładnie o pH i co się z tym wiąże, zasięgnąć języka u fachowców a w międzyczasie odkładać kasę bo to nie są tanie rzeczy... Póki co inne zabawki kompletuje ale mam na uwadze i pH metr 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 30 Grudnia 2024 34 minuty temu, Muski napisał(a): A i owszem Dziękuję 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 30 Grudnia 2024 22 godziny temu, Grzewlod napisał(a): ciapnij plaster i zamieść fotkę oraz napisz jak smakuje. No więc smak ma dobry nawet mnie zaskoczył myślałem że się nie uda, słoność idealna 35g/kg, konsystencja też bardzo fajna kolor taki jaki chciałem ale...wędzarka moja ten mały elektryk Mustang/Browin to jednak porażka co tylko mnie utwierdza żeby ją zmienić, izolacja do bani co chwilę musiałem załączać grzałkę aby utrzymać temp 22°C więcej zabawy niż przy tradycyjnym wędzeniu, dym niby był rzadki ale uważam że trochę zbyt mocno wyczuwalny ... będzie powtórka ale już na innej wędzarni, bardzo dziękuję koledze Grzewlod za udzielone porady i pomoc 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.