Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, L.Przemek napisał(a):

to drugie wycięcie w niczym nie  przeszkadza.

To oczywiste.

Przeszkadza drugi bolec jeżeli nie mamy sitek z dwoma wycięciami :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977563
Udostępnij na innych stronach

Teraz, mamuśka napisał(a):

W tym zestawie mikser do mięsa ręczny. 😬

To jak ja bym miała ręcznie kręcić korbą, to wolę mięso na stół i wyrobić ręcznie.

Nieee...podłączony do silnika...jest możliwość ręcznie ale z tego co czytałem to lepiej rękami wyrabiać ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977628
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Grzewlod napisał(a):

Jeśli kwota zakupu 2,6 tys. dotyczy zestawu to kupuj

Zestaw z vat 3150pln

Sam wilk 2272 pln

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977631
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, szrekPL napisał(a):

Zestaw z vat 3150pln

Jeśli sprzęt nie jest zrobiony z gów..litu tylko z dobrych materiałów za tą cenę warto. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977633
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Jeśli sprzęt nie jest zrobiony z gów..litu tylko z dobrych materiałów to za tą cenę warto. 

Mikser duży, nie wiem czy taki mi jest potrzebny, nie miałem kontaktu z mikserem wiem tylko z tego co czytam że ilość wsadu zależy od rozdrobnienia, mnie bardziej chyba potrzeby taki w który mogę wrzucić 10kg mięsa. Firmy wogóle nie znam tyle co w necie popatrzyłem, może ktoś ma doświadczenie i się podzieli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977635
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa krucha z galaretką os sajmon0609 lekko zmodyfikowana

SUROWIEC:

Szynka/schab kl.I 3 kg 

Boczek 1,5 kg

Łopatka 0,5 kg

 

PRZYPRAWY na kg surowca

 

peklosól 16 g

pieprz czarny grubo mielony 3 g

czosnek świeży 7 g

czosnek niedźwiedzi 1 g

woda 200 ml

rosół 800 ml na 5 kg = 140ml/kg

jelita wieprzowe 30/32

Wykonanie:

Dzień wcześniej stawiamy rosół ze skorek i gotujemy około 2 godzin ,po ostygnięciu ściągamy wierzchnia warstwę tłuszczu w temperaturze pokojowej zrobiła się dość szytwna galaretka więc nie dodawałem żelatyny.

Mięso tniemy na kawałki i peklujemy 24h

Mielenie zelmerek 

szynka/schab szarpak

boczek 8

łopatka 2,5

Podgrzewam rosół do 82 stopni . Do Boczku i łopatki dodajemy przyprawy oraz ok 200ml wody i lekko wyrabiamy do połączenia się tych dwóch mięs, następnie dodajemy szynkę/schab i wlewamy gorący rosół,mieszamy(bez wyrabiania)  krótko około 2 minut ,napełniamy jelita, krótko osadzałem( w oryginale było bez, pewnie przez to część rosołu spłynęła w dół, niewielka) wędzimy do koloru który nas satysfakcjonuje i dopiekamy do 68 stopni w środku.Zaraz po wyjęciu z wędzarni kiełbasę chłodzimy w zimnej wodzie około 10 minut i do lodówki spożywamy na drugi dzień. Z przyczyn obiektywnych schładzałem na zewnątrz (brak wody na działce) na fotce wygląda jakby były puste miejsca ale to gra świateł albo aparat w rzeczywistości jest w nich galaretka dość ścisła. Robiłem pierwszy raz stąd niedociągnięcia następna będzie lepsza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-977804
Udostępnij na innych stronach

Schinkenspeck  wykonałem, peklowanie 23 dni w Chrisale(sól morska peklująca) 35g/kg + 0,3g/kg kwas L-askorbinowy,odlane osocze po 4 dniach i dalej Vacum, wędzenie 3 dni po 6h zimnym dymem 18-25 °C.

1000010931.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979145
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

A jak nduja ? już zapewne można spróbować 😉

O kurcze zapomniałem się pochwalić, tak  już była na chlebku taka żywa :Doraz na pizzy:thumbsup: teraz pora na makaron. Bardzo dobra w smaku wchodzi na stałe do repertuaru :frantics:zostawię sobie jak się uda kawałek bo resztę zabiera ze sobą młodzież do Wrocławia. Co do ostrości, na chlebie zjedliśmy we dwóch i uznaliśmy że ostra ale da się spokojnie jeść czuć po prostu natomiast po położeniu na pinse i po upieczeniu nabrała ostrości i czuć już było dość dobrze. My lubimy takie atrakcje więc teraz pora na makaron,zrobię foty następnym razem i wrzucę,  póki co Bardzo dziękuje za przepis, jak ktoś lubi ostro to polecam bo bardzo smaczne....:clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979205
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

jak ktoś lubi ostro to polecam

Oprócz ostrości co jeszcze czuć? pytam ponieważ duża ostrość zabija pozostałe smaki, ciekawe jak jest w tym przypadku i jaka jest skala ostrości.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979218
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, MariuszB napisał(a):

Oprócz ostrości co jeszcze czuć? pytam ponieważ duża ostrość zabija pozostałe smaki, ciekawe jak jest w tym przypadku i jaka jest skala ostrości.

No właśnie nie jest taka że spięcie w mózgu i nic więcej nie poczujesz, moja młoda powiedziała że na pizzy lepiej jej smakuje od normalnej salami, w skali do 10 dałbym 7 nie wiem czy to tłuszcz czy co bo się na tym jeszcze nie znam, przy wyrabianiu oczy i nos czuły ostrość, próba  z palca też zapowiadała piekło w ustach ale gdzieś to uleciało, jest ostre ale takie w sam raz. Zaraz będzie robiona następna partia tym razem dodam trochę wina o czym zapomniałem poprzednim razem niech tylko przyjedzie wilk bo nie mam czym się bawić póki co...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979226
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Czerwonego wytrawnego jak rozumiem. 

Z dodatkiem wina nie należy przesadzić po pierwsze zmienia smak a po drugie zmienia kwasowość. Dobrze by było żebyś miał czym zmierzyć wartość pH gotowego farszu wtedy można ustalić dokładnie dawkę wina. Weź pod uwagę, że wina czerwone mają niskie pH na poziomie 3-3,8 pH.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979308
Udostępnij na innych stronach

Najpierw muszę doczytać dokładnie o pH i co się z tym wiąże, zasięgnąć języka u fachowców a w międzyczasie odkładać kasę bo to nie są tanie rzeczy... Póki co inne zabawki kompletuje  ale mam na uwadze i pH metr 😉😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979315
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

ciapnij plaster i zamieść fotkę oraz napisz jak smakuje.

No więc smak ma dobry nawet mnie zaskoczył  myślałem że się nie uda, słoność idealna 35g/kg, konsystencja też bardzo fajna kolor taki jaki chciałem ale...wędzarka moja ten mały elektryk Mustang/Browin to jednak porażka co tylko mnie utwierdza żeby ją zmienić, izolacja do bani co chwilę musiałem załączać grzałkę aby utrzymać temp 22°C więcej zabawy niż przy tradycyjnym wędzeniu, dym niby był rzadki ale uważam że trochę zbyt mocno wyczuwalny ... będzie powtórka ale już na innej wędzarni, bardzo dziękuję koledze Grzewlod za udzielone porady i pomoc :thumbsup:

 

6406877816797141425.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/32/#findComment-979359
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.