Grzewlod Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 31 Października 2024 42 minuty temu, szrekPL napisał(a): wystrzelałeś będę miał komu ...zawracać No no, nie zdziwię się jak jeszcze nauczysz się od Todka np. blacharki mięsno rybnej. Todek jest specem od koserwacji blaszanej👍. Pewnikiem nową zabawkę tj. puszkarkę niebawem kupisz🤔. Jak to w naszym hobby bywa kolejka potrzenych zabawek jest długa np. zakup cyrkulatora do SV umożliwi wyrobą parzonym wejść na wyższy lewel smaku😋 itd. itd..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 31 Października 2024 8 minut temu, Grzewlod napisał(a): np. zakup cyrkulatora do SV To też mam zamiar nabyć. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 31 Października 2024 9 minut temu, Grzewlod napisał(a): np. blacharki mięsno rybnej. I nie tylko. Ogórki kiszone też mam w blaszance. 2 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 31 Października 2024 Panowie od dłuższego czasu już szukam jakiegoś amerykańca do zamykania puszek ale póki co lipa... SV jak pisałem jestem też mocno zainteresowany ale zupełnie nie mam pojęcia co chcę tzn są gotowe pojemniki od 16L w górę które nie powiem mocno na mnie działają co do ceny nie będę się rozwodził bo nie o to chodzi. Cyrkulator nazwę go ,,wkładany" ma swoje zalety bo chyba obsłuży gary różnej pojemności no ale z drugiej ,,mańki" te pojemniki z dyszami i grzałką są szczelne ale pojemności ograniczone..i takie to są dylematy niedouczonego☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 1 Listopada 2024 (edytowane) 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): zupełnie nie mam pojęcia co chcę Szybko i tanio to możesz kupić gar do pasteryzacj załatwi ci sprawę "dużego" SV : https://allegro.pl/oferta/garnak-do-pasteryzacji-sencor-spp-2100wh-27l-1800w-13536885938?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI15313J26iQMVlZqDBx3HXgUjEAQYByABEgKGi_D_BwE Taki gar załatwia nie tylko SV możesz w nim pasteryzować słoiki i blachy zanim kupisz bądź nie nową zabawkę pod nazwą autoklaw🤔. Edytowane 1 Listopada 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 1 Listopada 2024 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): od dłuższego czasu już szukam jakiegoś amerykańca do zamykania puszek ale póki co lipa... Napisz na pw I podaj nr tel. do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 1 Listopada 2024 Taki gar posiadam ale myślałem że oprócz grzania wody w niskiej temp w SV chodzi także o cyrkulacje wody,. Autoklawu raczej nie kupię chociaż nie mówię nigdy, z tego co patrzyłem i czytam wystarczy szybkowar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 1 Listopada 2024 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): tego co patrzyłem i czytam wystarczy szybkowar. Większość osób tak robi bo taniej tylko jak porównasz produkty z autoklawu i szybkowara to jest różnica. Ponadto w szybkowarze nie uzyskasz wymaganej temp. potrzebnej do uzyskania odpowiedniej bakteriostatyki. Można szybkowar przerobić bo tak też użytkownicy robią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 1 Listopada 2024 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Ponadto w szybkowarze nie uzyskasz wymaganej temp. potrzebnej do uzyskania odpowiedniej bakteriostatyki. To bardzo cenna uwaga, oglądałem autoklawy produkcji ukraińskiej chyba ale póki co trochę odległy temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 1 Listopada 2024 9 godzin temu, szrekPL napisał(a): Panowie od dłuższego czasu już szukam jakiegoś amerykańca do zamykania puszek ale póki co lipa... ☺️ Co konkretnie Cię interesuje i jakim budżecie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 1 Listopada 2024 8 minut temu, bilu72 napisał(a): Co konkretnie Cię interesuje i jakim budżecie? A jestem zainteresowany zamykarką jak pewnie zauważyłeś, całkowicie sprawną bez dodatkowych inwestycji z mojej strony oraz przerabiania dorabiania itd bo poprostu się na tym nie znam, ot wyjmuje z pudełka ustawiam i zaczynam zabawę. Co do ceny tu są różne ale generalnie od chyba 1500 PLN w górę. Wracając do zamykarki to nie mam upatrzonego modelu i firmy tu bardziej polegam na opiniach użytkowników i na tym co mi zostanie polecone jako,, ta jest na warunki domowe wystarczająca/dobra nawet z zapasem " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 1 Listopada 2024 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Szybko i tanio to możesz kupić gar do pasteryzacj załatwi ci sprawę "dużego" SV : https://allegro.pl/oferta/garnak-do-pasteryzacji-sencor-spp-2100wh-27l-1800w-13536885938?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI15313J26iQMVlZqDBx3HXgUjEAQYByABEgKGi_D_BwE Taki gar załatwia nie tylko SV możesz w nim pasteryzować słoiki i blachy zanim kupisz bądź nie nową zabawkę pod nazwą autoklaw🤔. Daje radę. Próbowałem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 1 Listopada 2024 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Ponadto w szybkowarze nie uzyskasz wymaganej temp. potrzebnej do uzyskania odpowiedniej bakteriostatyki. Do ryb wystarczy. Wszystkie konserwy rybne (zgodnie z recepturami branżowymi) sterylizujemy w 116 C. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 1 Listopada 2024 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Taki gar Lidl - pasteryzator 27l -polecam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 1 Listopada 2024 9 minut temu, Muski napisał(a): Lidl - pasteryzator 27l -polecam No takiego używam. Wersja z wyświetlaczem cyfrowym. 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 1 Listopada 2024 18 minut temu, Todek napisał(a): No takiego używam. Wersja z wyświetlaczem cyfrowym. Mam do sprzedania Lidlowski garnek.Nie używany brak gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 1 Listopada 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): A jestem zainteresowany zamykarką jak pewnie zauważyłeś, całkowicie sprawną bez dodatkowych inwestycji z mojej strony oraz przerabiania dorabiania itd bo poprostu się na tym nie znam, ot wyjmuje z pudełka ustawiam i zaczynam zabawę. Co do ceny tu są różne ale generalnie od chyba 1500 PLN w górę. Wracając do zamykarki to nie mam upatrzonego modelu i firmy tu bardziej polegam na opiniach użytkowników i na tym co mi zostanie polecone jako,, ta jest na warunki domowe wystarczająca/dobra nawet z zapasem " Iwes Way mam wstępnie zarezerwowane . All Americana mogę skomletować ale cena będzie oscylować w granicach 2000-2300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 1 Listopada 2024 2 minuty temu, bilu72 napisał(a): Iwes Way mam wstępnie zarezerwowane . All Americana mogę skomletować ale cena będzie oscylować w granicach 2000-2300 zł Widzę że zajmujesz się tym tematem więc zapytam, którą polecasz która jest mniej skomplikowana i którą ewentualnie później łatwiej regenerować. Zakup planuje na spokojnie po nowym roku także jest jeszcze chwila. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 1 Listopada 2024 29 minut temu, Todek napisał(a): Wersja z wyświetlaczem cyfrowym. Ja zostałem obdarowany takim 25l z wyświetlaczem, kilka razy już użyłem i jest super teraz zostałem uświadomiony że można też jako SV Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 1 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): można też jako SV Od kilku lat parzę wędzonki tylko w SV , mam 2 gary jeden lidlowski 27 a drugi 40 l / ten większy służy zwykle do parzenia kiełbas, lub jak wędzonek jest dziwnie sporo. No i oczywiście wszystkie przetwory pasteryzowane =SUPER Edytowane 1 Listopada 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 1 Listopada 2024 3 minuty temu, Muski napisał(a): No i oczywiście wszystkie przetwory pasteryzowane =SUPER No to mam w takim razie kilka pytań odnośnie tych garów: 1. Czy wędliny do parzenia metoda SV w tym urządzeniu powinienem zafoliować przed obróbką termiczna. 2. Jaki jest czas parzenia i temp wody dla poszczególnych wyrobów typu kiełbasy, parówki, mięsa (szynki , balerony, boczki, polędwice itd) a może jest gdzieś na forum jakaś tabela odnośnie tego tematu. Jeśli jest to będę szukał jak nie znajdę dopytam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 1 Listopada 2024 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): Czy wędliny do parzenia metoda SV w tym urządzeniu powinienem zafoliować przed obróbką termiczna Tak - po uwędzeniu schładzam - pakuję do worków odsysam powietrze - zgrzewam . i tak zawakumowane wkładam do gara /nie uciskać a zostawiać wręcz miejsca na wodę/ , zalewam wodą i parzę zwykle 58-9 st ok 5-7 godzin. ostatnio spore /ok 1kg /piersi z indyka parzyłem w 62 st 4,5 godziny 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 1 Listopada 2024 (edytowane) 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): Widzę że zajmujesz się tym tematem więc zapytam, którą polecasz która jest mniej skomplikowana i którą ewentualnie później łatwiej regenerować. Zakup planuje na spokojnie po nowym roku także jest jeszcze chwila. Zamykarki Iwes-Way,National,AllAmerican,Dixe,Worcester t bardzo proste konstrukcje,jeżeli chodzi o części zamienne to do Iwesa są dostępne ale przesyłka z Canady jest dość droga.Teoretycznie nie ma co się w nich zepsuć.Chyba że Ci upadnie i pęknie jakiś element to wtedy będzie problem z pospawaniem a tak poza tym jeżeli robisz puszki hobbistycznie to docisk i rolki powinny Ci wystarczyć na bardzo długo.All Americana ,Dixy i Wocestera w przyszłości można rozbudować o napęd elektryczny lub kupić All Americana z oryginalnym napędem a takiego może będę miał do sprzedania jeżeli silnik wystartuje po wymianie kondensatora.To jest nieco inny model niż ten z tematu Edytowane 1 Listopada 2024 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 1 Listopada 2024 5 minut temu, bilu72 napisał(a): Zamykarki Iwes-Way,National,AllAmerican A jak się ma sprawa talerzyków bo czytałem że oryginał niekoniecznie pasuje do naszych puszek i trzeba coś dotoczyć/przetoczyć oraz czy w zestawie są tuleje dystansyjne i talerzyki do różnych rozmiarów/wielkości puszek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 1 Listopada 2024 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): . Jaki jest czas parzenia i temp wody dla poszczególnych wyrobów typu kiełbasy Z kiełbas to tylko szynkową parzę w woreczkach. Oczywiście nie jest to sous vide tylko tradycyjne parzenie 80*C, czas to 10 minut na każdy centymetr średnicy. Dzięki cyrkulatorowi mam ustawioną temperaturę w punkt. Zapewnia to większą powtarzalność 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/22/#findComment-964662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.