Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Proszę o pomoc i odpowiedź dotyczącą bezpieczeństwa spożywania wędzonek. Pytanie dotyczy karkówki.

Zakupiłem 3 karkówki ok 2,5 kg każda. Niestety jedną z nich kupiłem w innym sklepie i to jej dotyczy pytanie. Ta karkówka była bardziej czerwona, miękka, mniej zbita niż pozostałe. Wszystkie trzy peklowałem w tej samej zalewie 8% przez 7 dni w lodówce ok. 4C. Nastrzyk na początku w ilości 20% wagi mięsa. Zalewa - peklosól/sól warzona w stosunku 60%/40% z dodatkiem wywaru z liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu czarnego, majeranku, cukru. Karkówki codziennie kontrolowane, zalewa mieszana. Pierwszy niepokój to kolor zalewy tej wędzonki. Był czerwony, dość intensywny. Brak jakiegokolwiek niepokojącego zapachu, zalewa czysta, nie zawiesista, nie galaretowata, w smaku tylko sól, jedyny niepokój to kolor. Pozostałe 2 wędzonki bez zastrzeżeń. Wędzenie - 5 godz. 60C. Po wędzeniu parzenie do w wodzie temp. ok 80C do uzyskania 71C wewnątrz wędzonek. Po parzeniu wszystkie wyglądały podobnie. Po rozkrojeniu ta karkówka, której dotyczy post ma smak lekko gorzkawy. Wyglądnie, zapach nie odbiega od pozostałych, może jest lekko bardziej czerwona.  I tu moje pytanie. Czy ta lekka goryczka nie jest sygnałem, że coś jest nie tak? Czy wędzonka ta jest bezpieczna. Zjadłem jej kilka plasterków i żyję, ale pozostaje niepewność. Dziękując z góry proszę o pomoc i wypowiedź znawców. Nadmienię, że wędzę od niedawna, to jest moje chyba 8 wędzenie i pierwszy raz spotkałem się z czymś takim.

Tomek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20471-lekko-gorzkie-w%C4%99dzonki/
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, apromyk napisał(a):

Zalewa - peklosól/sól warzona w stosunku 60%/40% z dodatkiem wywaru z liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku, pieprzu czarnego, majeranku, cukru. Karkówki codziennie kontrolowane, zalewa mieszana.

Wielokrotnie przewija się temat peklowania /wręcz do bólu/ . Wytłumacz  mi proszę po co te przyprawy i co dają 🥴. Po co mieszasz peklosól z solą - peklujesz nie solą bo jest to solenie tylko peklosolą i to jest wówczas peklowanie. Po co mieszasz codziennie zalewę? . 

Jak osuszałeś wędliny przed wędzeniem . Zrób foto i prześlij

Edytowane przez Muski
  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20471-lekko-gorzkie-w%C4%99dzonki/#findComment-889479
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, apromyk napisał(a):

Zakupiłem 3 karkówki ok 2,5 kg każda. Niestety jedną z nich kupiłem w innym sklepie

 

I tu masz odpowiedź, inny sklep inna świnka.

 

38 minut temu, apromyk napisał(a):

Zjadłem jej kilka plasterków i żyję, ale pozostaje niepewność

 

Jak zjadłeś kilka plasterków i żyjesz to znaczy że jest dobra;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20471-lekko-gorzkie-w%C4%99dzonki/#findComment-889482
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

Dodatek ziół doje ciekawy smak wędzonek. Używam jej tylko do karkówki i boczku. Szynkę i sopocka pekluje bez ziół. Wiem, że są przeciwnicy i zwolennicy takiej metody. Dlaczego mieszam peklosól i sól warzoną? Wzoruję się na innych przepisach. Codziennie sprawdzam wędzonki będące w zalewie, sprawdzając czy coś złego się nie dzieje z nimi. Co do osuszania. Wędzonki po wyjęciu z zalewy obciekały 12 godz. w temp. 18C, przed wędzeniem wędzarnia wygrzana ok godz. 90C, wystudzona do 50C i w takiej temp. suszone wędzonki ok godziny, także przed puszczeniem dymu były osuszone. Postępowałem tak z całym wsadem wędzarni. Karczki, szynki, sopockie, boczki ok 20 kg mięsa i tylko ten jeden karczek jest inny. Wszystkie pozostałe wędzonki są ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20471-lekko-gorzkie-w%C4%99dzonki/#findComment-889484
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, apromyk napisał(a):

Dlaczego mieszam peklosól i sól warzoną?

Odpowiedział bym Ci ,ale zaraz moderator musiał by zareagować i dać mi bana.🤐

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20471-lekko-gorzkie-w%C4%99dzonki/#findComment-889529
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, apromyk napisał(a):

Wszystkie pozostałe wędzonki są ok.

I to się nazywa szczęście.😁

-mieszanie peklosoli z solą. Wzoruj się na dobrych !!! przepisach a nie innych.

-12 h w temperaturze 18 stopni . Trochę i to znacznie trochę za ciepło jak na obciekanie. 

 

  • Upvote 1
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20471-lekko-gorzkie-w%C4%99dzonki/#findComment-889551
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.