Kanada Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Stycznia 2024 Witam szanowne grono. Mam zamiar zabrać się za przygotowanie ligawy wędzonej. Przepis z youtube link podam poniżej. Czy ktoś z Was może potwierdzić że ten przepis działa lub może działać? Z tymi youtub-ami i fachowcami to różnie bywa. przepis z filmu: Peklowanie na sucho 25 dni w worku próżniowym. 1kg wołowej ligawy 23g peklosoli -rozmaryn -tymianek -czosnek -miód -------------------- Osuszanie w temp pokojowej kilka godzin, wędzenie dwa dni dymem zimnym 25-30st.C 3-4 godz każdego dnia. -------------------- Wędzenie na ciepło Środek 55-57st.C temp w wędzarni 60-65 st.C ------------------ I na 1 miesiąc do worka próżniowego Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20506-ligawa-wo%C5%82owa-przygotowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Witaj. Nie komentujemy przepisów z youtuba. Tak jak piszesz 8 godzin temu, Kanada napisał(a): youtub-ami i fachowcami to różnie bywa Poczytaj i poszukaj na naszym Forum. Tu znajdziesz przepisy i porady od SiBów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20506-ligawa-wo%C5%82owa-przygotowanie/#findComment-897596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Tu coś znajdziesz: szynka wołowa wędzona wg PW21 str 442. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20506-ligawa-wo%C5%82owa-przygotowanie/#findComment-897641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2024 (edytowane) Ligawę przygotowuję jak pozostałe wędzonki. Solanka wg tabeli dla początkujących Rogera 80 gramów peklosoli. Parzenie do 68 stopni w środku. Edytowane 28 Stycznia 2024 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20506-ligawa-wo%C5%82owa-przygotowanie/#findComment-897682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanada Opublikowano 7 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Marca 2024 Hej wracam do tematu wypróbowałem ten przepis i wyszło tak jak na zdjęciach. Smak ciekawy ale wolał bym dodać czegoś pikantnego z zewnątrz No i w zęby lezie. Ale jedno już wiem napewno ze wędzarnię muszę zmienić na lepszą. W dniu 28.01.2024 o 05:04, Twonk napisał(a): Tu coś znajdziesz: szynka wołowa wędzona wg PW21 str 442. Twonk niestety nie mogę otworzyć tego linku chyba za słabym forumowiczem jestem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20506-ligawa-wo%C5%82owa-przygotowanie/#findComment-908137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 7 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Marca 2024 Wygląda bardzo ładnie, rzeczywiście może wchodzić w zęby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20506-ligawa-wo%C5%82owa-przygotowanie/#findComment-908167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanada Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Marca 2024 Czym można to doprawić aby miało bardziej wyrazisty smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20506-ligawa-wo%C5%82owa-przygotowanie/#findComment-908581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.