Trucker1989 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2024 Witam Mam problem z tzw odchodzeniem kiełbasy od flaka pierwsze wyroby które robiłem odchodziły bez problemy niestety od dłuższego czasu zauważyłem że jest z tym problem i prosiłbym o poradę gdzie szukać przyczyny... opisując pokrótce proces produkcji mięso zawsze dzielę na 3 klasy: -mięso chude "1" -mięso tłuste, boczek słonina itp. "2" (stosunek mięsa do tłuszczu około 50%) -mięso ścięgniste "3" jeśli chodzi o proporcje podam przykładowe z ostatniego wyrobu: 1- 10 kg 2- 8 kg 3- 3,60 kg jeśli chodzi o wyrabianie zawsze wstępnie wyrabiam "3" dodaję do "1" razem z przyprawamie i wodą następnie dosyć długo wyrabiam i kiedy widzę że wszystko jest dobrze wymieszane dodaję tłuste mięso i całość nawet nie wyrabiam a lekko mieszam aby nie rozdrobnić tłuszczu ponieważ kiedy wyrabiałem zbyt długo całość razem z tłuszczem podczas wędzenia znikł i kiełbasa była bardzo chuda i twarda. Następnie nabijam w jelita niezbyt mocno aby ograniczyć pękanie w czasie nabijania. Byłbym wdzięczny za podpowiedź gdzie może być przyczyna: zbyt słabo wyrobiona, złe proporcje czy możę jeszcze gdzie indziej. z góry dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2024 Podaj co robisz dalej,bo kluczowe jest osadzanie, osuszanie ,wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker1989 Opublikowano 21 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2024 nabijając kiełbasa wisi na kijach, kiedy już cały farsz jest nabity rozpalam ogień w wędzarni (wędzę w beczce) kiedy jest już ogrzana wkładam kiełbasy najczęsciej na dwie tury pierwsze oczywiście te nabite wcześniej następnie przy otwartej beczce osuszam przy większej temp. kiedy jest już sucha i złapie temperaturę przykrywam wędzarnie i wędzę około 2 godzin w zależności kiedy złapie odpowiedni kolor pod przykryciem i dymem. kiedy wyciągam z wędzarni jest wizualnie ,,lekko pomarszczona" ale po włożeniu do kotła pomarszczenie raczej znika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zbyt wysoka temperatura w wędzarni powoduje podpiecze nie kiełbasy, co skutkuje przywarciem osłonki do farszu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2024 (edytowane) 20 minut temu, Trucker1989 napisał(a): przy większej temp Jakiej ? 20 minut temu, Trucker1989 napisał(a): jest wizualnie ,,lekko pomarszczona" Nie powinna, chyba że podpiekasz. Edytowane 21 Lutego 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker1989 Opublikowano 21 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2024 cięzko powiedziec jak wysokiej, niestery nie mam termometru w wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2024 3 minuty temu, Trucker1989 napisał(a): cięzko powiedziec jak wysokiej, niestery nie mam termometru w wędzarni To jak wędzisz na oko ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2024 No to zacznij od zakupu termometru. To podstawa dobrego wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2024 1 godzinę temu, Trucker1989 napisał(a): lekko mieszam aby nie rozdrobnić tłuszczu ponieważ kiedy wyrabiałem zbyt długo całość razem z tłuszczem podczas wędzenia znikł i kiełbasa była bardzo chuda i twarda. Następnie nabijam w jelita niezbyt mocno aby ograniczyć pękanie w czasie nabijania. Na jakim sitku i na jakiej maszynce rozdrabniasz tłusty boczek i słoninę. Tak na marginesie słonina to nie II wp. 2 godziny temu, Trucker1989 napisał(a): aby nie rozdrobnić tłuszczu ponieważ kiedy wyrabiałem zbyt długo całość razem z tłuszczem podczas wędzenia znikł i kiełbasa była bardzo chuda i twarda Tłuszcz nie znika tylko się wytapia na skutek za wysokiej temperatury w trakcie osuszania i wędzenia co widać po marszczeniu się osłonki oraz użycie do mielenia tłuszczu i słoniny zbyt drobnego sitka . A powodem przylegania osłonki jest albo zbyt długie osadzanie w zbyt wysokiej temperaturze ,albo za wysoka temperatura w beczce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lutego 2024 11 godzin temu, Maxell napisał(a): Zbyt wysoka temperatura w wędzarni powoduje podpiecze nie kiełbasy, co skutkuje przywarciem osłonki do farszu. O poprawności powyższej diagnozy świadczy również pomarszczona skórka !. Uwagi @arkadiusz jak najbardziej słuszne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyna Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Marca 2024 Witaj. Ja wiem od mojego wójka, że aby skórka dobrze odchodziła ładnie dodaje się cukier w ilości 1g na kg farszu. Ja też to stosuję i zawsze mi skórka odchodzi, ale mam inny problem mianowicie u mnie skórka jest bardzo twarda także ciężko jest ukryć kiełbasę że skórką. Jaka może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-912532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Marca 2024 Godzinę temu, Jarzyna napisał(a): aby skórka dobrze odchodziła ładnie dodaje się cukier w ilości 1g na kg farszu. Nie powiem ciekawa teoria🙂. Godzinę temu, Jarzyna napisał(a): bardzo twarda także ciężko jest ukryć kiełbasę że skórką. Jaka może być przyczyną? Zacznij parzyć a nie podpiekać to problem zniknie👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-912550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2024 To już wiem dlaczego do białej kiełbasy dodaję cukier. Do chorizo też dodawałem i skórka odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-912555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker1989 Opublikowano 26 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2024 Termometr kupiony, wędzarnia zmieniona przy okazji też jutro pierwsza próba. Może ktoś w jakiej temperaturze najlepiej osuszyć kiełbasę i w jakiej wędzić aby nie byli więcej problemów z przywierająca skórką. I przy okazji w jakiej temperaturze i przez jaki czas oczywiście mnoej więcej podpiec polędwiczki aby nie trzeba było ich parzyć a nie były w środku ,,łososiowe" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-913141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Marca 2024 7 godzin temu, Trucker1989 napisał(a): w jakiej temperaturze i przez jaki czas oczywiście mnoej więcej podpiec polędwiczki aby nie trzeba było ich parzyć a nie były w środku ,,łososiowe" Moim zdaniem to profanacja tak zacnego kawałka mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-913166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Marca 2024 7 godzin temu, Trucker1989 napisał(a): w jakiej temperaturze najlepiej osuszyć kiełbasę i w jakiej wędzić Osuszanie 40-45C, wędzenie 55-60C 7 godzin temu, Trucker1989 napisał(a): w jakiej temperaturze i przez jaki czas oczywiście mnoej więcej podpiec polędwiczki aby nie trzeba było ich parzyć a nie były w środku ,,łososiowe" Do temp. 70C wewnątrz mięśnia wtedy białka ulegną denaturacji termicznej, nie polecam tak robić jak dla mnie to szkoda tak zacnego delikatnego mięsa ale wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-913169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.