Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z tzw odchodzeniem kiełbasy od flaka pierwsze wyroby które robiłem odchodziły bez problemy niestety od dłuższego czasu zauważyłem że jest z tym problem i prosiłbym o poradę gdzie szukać przyczyny...

opisując pokrótce proces produkcji mięso zawsze dzielę na 3 klasy:

-mięso chude "1"

-mięso tłuste, boczek słonina itp. "2" (stosunek mięsa do tłuszczu około 50%)

-mięso ścięgniste "3"

 

jeśli chodzi o proporcje podam przykładowe z ostatniego wyrobu:

1- 10 kg

2- 8 kg

3- 3,60 kg

 

jeśli chodzi o wyrabianie zawsze wstępnie wyrabiam "3" dodaję do "1" razem z przyprawamie i wodą następnie dosyć długo wyrabiam i kiedy widzę że wszystko jest dobrze wymieszane dodaję tłuste mięso i całość nawet nie wyrabiam a lekko mieszam aby nie rozdrobnić tłuszczu ponieważ kiedy wyrabiałem zbyt długo całość razem z tłuszczem podczas wędzenia znikł i kiełbasa była bardzo chuda i twarda. Następnie nabijam w jelita niezbyt mocno aby ograniczyć pękanie w czasie nabijania.

 

Byłbym wdzięczny za podpowiedź gdzie może być przyczyna: zbyt słabo wyrobiona, złe proporcje czy możę jeszcze gdzie indziej.

z góry dzięki za podpowiedzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/
Udostępnij na innych stronach

nabijając kiełbasa wisi na kijach, kiedy już cały farsz jest nabity rozpalam ogień w wędzarni (wędzę w beczce) kiedy jest już ogrzana wkładam kiełbasy najczęsciej na dwie tury pierwsze oczywiście te nabite wcześniej następnie przy otwartej beczce osuszam przy większej temp. kiedy jest już sucha i złapie temperaturę przykrywam wędzarnie i wędzę około 2 godzin w zależności kiedy złapie odpowiedni kolor pod przykryciem i dymem. kiedy wyciągam z wędzarni jest wizualnie ,,lekko pomarszczona" ale po włożeniu do kotła pomarszczenie raczej znika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904537
Udostępnij na innych stronach

Zbyt wysoka temperatura w wędzarni powoduje podpiecze nie kiełbasy, co skutkuje przywarciem osłonki do farszu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904539
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, Trucker1989 napisał(a):

przy większej temp

Jakiej ? 

 

20 minut temu, Trucker1989 napisał(a):

jest wizualnie ,,lekko pomarszczona"

Nie powinna, chyba że podpiekasz. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904544
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Trucker1989 napisał(a):

cięzko powiedziec jak wysokiej, niestery nie mam termometru w wędzarni

To jak wędzisz na oko ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904551
Udostępnij na innych stronach

No to zacznij od zakupu termometru. To podstawa dobrego wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904552
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Trucker1989 napisał(a):

lekko mieszam aby nie rozdrobnić tłuszczu ponieważ kiedy wyrabiałem zbyt długo całość razem z tłuszczem podczas wędzenia znikł i kiełbasa była bardzo chuda i twarda. Następnie nabijam w jelita niezbyt mocno aby ograniczyć pękanie w czasie nabijania.

Na jakim sitku  i na jakiej maszynce rozdrabniasz tłusty boczek i słoninę. Tak na marginesie słonina to nie II wp.

 

2 godziny temu, Trucker1989 napisał(a):

aby nie rozdrobnić tłuszczu ponieważ kiedy wyrabiałem zbyt długo całość razem z tłuszczem podczas wędzenia znikł i kiełbasa była bardzo chuda i twarda

Tłuszcz nie znika tylko się wytapia na skutek za wysokiej temperatury w trakcie osuszania i wędzenia co widać po marszczeniu się osłonki oraz użycie do mielenia tłuszczu i słoniny zbyt drobnego sitka . A powodem przylegania osłonki jest albo zbyt długie osadzanie w zbyt wysokiej temperaturze ,albo za wysoka temperatura w beczce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904569
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Maxell napisał(a):

Zbyt wysoka temperatura w wędzarni powoduje podpiecze nie kiełbasy, co skutkuje przywarciem osłonki do farszu.

O poprawności powyższej diagnozy świadczy również pomarszczona skórka !.

Uwagi @arkadiusz jak najbardziej słuszne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-904617
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witaj. Ja wiem od mojego wójka, że aby skórka dobrze odchodziła ładnie dodaje się cukier w ilości 1g na kg farszu. Ja też to stosuję i zawsze mi skórka odchodzi, ale mam inny problem mianowicie u mnie skórka jest bardzo twarda także ciężko jest ukryć kiełbasę że skórką. Jaka może być przyczyną? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-912532
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Jarzyna napisał(a):

aby skórka dobrze odchodziła ładnie dodaje się cukier w ilości 1g na kg farszu.

Nie powiem ciekawa teoria🙂.

Godzinę temu, Jarzyna napisał(a):

bardzo twarda także ciężko jest ukryć kiełbasę że skórką. Jaka może być przyczyną? 

Zacznij parzyć a nie podpiekać to problem zniknie👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-912550
Udostępnij na innych stronach

Termometr kupiony,  wędzarnia zmieniona przy okazji też jutro pierwsza próba. Może ktoś w jakiej temperaturze najlepiej osuszyć kiełbasę i w jakiej wędzić aby nie byli więcej problemów z przywierająca skórką. I przy okazji w jakiej temperaturze i przez jaki czas oczywiście mnoej więcej podpiec polędwiczki aby nie trzeba było ich parzyć a nie były w środku ,,łososiowe"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-913141
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Trucker1989 napisał(a):

w jakiej temperaturze i przez jaki czas oczywiście mnoej więcej podpiec polędwiczki aby nie trzeba było ich parzyć a nie były w środku ,,łososiowe"

Moim zdaniem to profanacja tak zacnego kawałka mięsa:facepalm::)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-913166
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Trucker1989 napisał(a):

w jakiej temperaturze najlepiej osuszyć kiełbasę i w jakiej wędzić

Osuszanie 40-45C, wędzenie 55-60C

 

7 godzin temu, Trucker1989 napisał(a):

w jakiej temperaturze i przez jaki czas oczywiście mnoej więcej podpiec polędwiczki aby nie trzeba było ich parzyć a nie były w środku ,,łososiowe"

 Do temp. 70C wewnątrz mięśnia wtedy białka ulegną denaturacji termicznej, nie polecam tak robić jak dla mnie to szkoda tak zacnego delikatnego mięsa ale wybór należy do Ciebie.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20579-kie%C5%82basa-nie-odchodzi-od-flaka/#findComment-913169
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.