Arys Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2024 Witam portal ten przeglądam już od dłuższego czasu, mam za sobą z 10 wędzeń i były to tylko szynki, schaby, karczki, udka kurczaka, filety czy sery białe włoskie. Wczoraj coś tam zadymiłem i pierwszy raz cały proces peklowania był bez przypraw(sama peklosól), do parzenia już coś tam z przypraw i warzyw dodałem(ze strachu, ze będzie jałowe) i muszę Wam powiedzieć, że przyprawy do peklowania chyba nic nie dają, schab i szynki wszyscy zachwalają i mi tez mega smakują. Na przyszłe święta chciałbym pierwszy raz zrobić kiełbasy i tu mam pytanie, bo do tej pory wędzidłem w dębie, bo mam to drewno jako kominkowe, czy warto zakupić olchę czy może buk do wędzenia kiełbas i czy 80 litrowy worek np. olszy wystarczy na jedno wędzenie w „standardowej beczce”, bo jak wyczytałem to to drewno jest o dużo mniej kaloryczne od dębiny( trzeba go więcej dokładać), żeby osiągnąć wymaganą temperaturę i poziom zadymienia. Czytałem już wiele postów, chciałbym w kiełbasach pozbyć się tej „gorzkowatośći” co w szynkach czy drobiu mi i moim bliskim nie przeszkadza, a nawet wzmacnia smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Arys napisał(a): gorzkowatośći” co w szynkach czy drobiu mi i moim bliskim nie przeszkadza, a nawet wzmacnia smak. Skąd masz taki smak którego nie powinno być ? Opisz wszystkie etapy procesu przgotowania, wędzenia i parzenia od momentu wyjęcia mięsa z peklosolanki. Podejrzewam, że na jakimś etapie popełniasz błąd. Odpowiadając na Twoje pytanie dot. drewna możesz użyć olszyny i buczyny i wcale więcej jej nie spalisz od dębu(bez wpływu na temp.) jedynie kolor wędzonek będzie inny. Edytowane 16 Marca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2024 Jak długo wędzisz, (chodzi o czas wędzenia) i w jakiej temp.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2024 5 godzin temu, Arys napisał(a): tej „gorzkowatośći” Czy osuszasz wędliny przed puszczeniem dymu ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2024 Olcha najlepsza jest. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2024 Dąb, olcha, buk podstawa pozyskaj do tego drewno owocowe i zrób swój mix 💪 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2024 Zacznijmy od drewna. Co do olchy, spróbuj wpić gwóźdź w sucha deskę. To jest najpopularniejsze drewno do wędzenia. Sęk w tym, że aby osiągnąć perfekcyjne wędzonki, poza fazami technologicznymi dotyczącymi mięsa, musisz wiedzieć kilka rzeczy o drewnie którym wędzisz. 1. Drewno mysi być odpowiednio sezonowane. 2. Drewno mysi być suche. 3. Drewno musi być ZDROWE. (Twoje wędzonki gorzknieją chyba na skutek właśnie nieodpowiedniego drewna). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Marca 2024 Jak kupisz olchę w worku jako opałowe. To może być a może nie być suche. Raczej będzie mniej suche. Nie bardzo rozumiem kwesti mniej kaloryczne. Drewno ma dawać dym a nie ciepło. Ciepło jeżeli już to w fazie pieczenia a i olcha da to ciepło. Goryczka może ? pochodzi ? z tego że " przyciągasz" wędzenie . Rzadki zimny dym i długie wędzenie do koloru. Może. ? Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Marca 2024 Jeszcze raz napiszę, gdyż to ważne, że na drewno opałowe nie przeznacza się z zasady najlepszych jakościowo sztuk. Sprawdź, czy nie ma próchnicy, zgnilizny, czy zapach jest ok, pozbawiony zapachu stęchlizny, czy nie ma pleśni i czy drewno jest suche. Moim zdaniem goryczka związana jest z niewłaściwym drewnem i niewłaściwym opalaniem. Wilgotne wędliny włożone do wędzarni będą po obróbce raczej kwaśne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arys Opublikowano 16 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Marca 2024 Panowie mój proces wytworzenia szyneczek wyglada tak: 1. Peklowanie wg tabelki Szczepana ok. 14 dniowe(dla siebie) oraz peklowanie wg tabelki Dziadka(dla rodziców i rodzeństwa) plus jeden nastrzyk 2. Osuszanie rozpoczynam ok. 24 godziny przed wędzeniem, najpierw mięso leży w durszlakach z 10 h w lodowce, później wywieszam na balkon(ostatnio zauważyłem, ze na dworze jest bardzo duza wilgotność powietrza, przez co musiałem wydłużyć ten czas o 6h i dosuszyć w domu) 3. Rozpalam wędzarnie i ja osuszam w temperaturze 50-100 stopni z godzinkę 4. Temperaturę stabilizuje do ok. 50 stopni i wkładam wędzonki i tak bez przykrycia i z małą ilością dymu osuszam je z dwie godziny. 5. Przykrywam wędzarnie i podnoszę temp. do 60/70 stopni i wędzę (przykrywam workiem jutowym który przepuszcza sporo dymu) i wędzę od 3 do 5 godzin (do osiągnięcia koloru, brązowego, wydaje mi się, ze mogę za długo wędzić bo ubzdurałam sobie ten kolor) 6. Parzę szynki kilogramowe godzinę w wodzie 75/80 stopni. Hartuje w zimnej wodzie i osuszam 6 godzin 7. Wkładam do lodówki gotowy produkt. Drewno mam dobrej jakości, suche, zdrowe które leżakuje i schnie 2 lata, jest to dąb o barwie czerwonawej. Wędzę z korą, a niektórzy są zdania, że kora zawiera sporo zanieczyszczeń z powietrza czy odchodów żyjątek. Goryczka nie jest mocna i „przeszkadzalna”, ale wyczuwalna po pierwszych kęsach szynki( później gdy je się grube plastry, znika i czuć smak wędzonego mięska), a parę osób jej wogole nie czuje. Pies jest chyba pogrzebany w za długim wędzeniu bo zazwyczaj robie to aż szynki sciemnieją i trwa to z cztery godziny a nawet dłużej. Mam problem tez trochę z osuszeniem dokładnie szynki, ociekają i osuszają się długo (wydają się suche) a gdy rozpoczynam proces wędzenia potrafi zebrać się rosa na wierzchu szynki(przy haku). Kielbasy, które zamierzam robić wolałbym, żeby były bardziej delikatne w smaku, bez tej wyczuwalnej lekkiej goryczki, dlatego zapytałem Was o to drewno(choć teraz już nie wiem czy to nie jest po prostu przez za dlugie wędzenie). Dziękuje Wam za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Marca 2024 Drewno koniecznie okoruj ! Do wędzenia ma być suche. Jak mięso posznurujesz itd. to powieś w chłodnym miejscu celem ocieku, nie żaden durszlak. Przed wędzeniem ok. 1-2h przenieś mięso do temp. pokojowej niech wyrówna temperaturę. Następnie osuszanie w wędzarni temp. 40-45C, aż będzie suche. Na mięsie nie może się nic wykraplać, powierzchnia ma być sucha wtedy możesz zacząć puszczać dym i przez pierwszą godzinę wędzisz w temp. 50C. Później możesz zwiększyć temp. max. 60C. Wędzisz do koloru jaki Tobie odpowiada. Pamiętaj, że po parzeniu wędliny ciemnieją. Jak mięso jest suche to ok. 3h i kolor ładniutki. Dalej parzenie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-910546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arys Opublikowano 30 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2024 (edytowane) W dniu 16.03.2024 o 19:03, Grzewlod napisał(a): Drewno koniecznie okoruj ! Do wędzenia ma być suche. Jak mięso posznurujesz itd. to powieś w chłodnym miejscu celem ocieku, nie żaden durszlak. Przed wędzeniem ok. 1-2h przenieś mięso do temp. pokojowej niech wyrówna temperaturę. Następnie osuszanie w wędzarni temp. 40-45C, aż będzie suche. Na mięsie nie może się nic wykraplać, powierzchnia ma być sucha wtedy możesz zacząć puszczać dym i przez pierwszą godzinę wędzisz w temp. 50C. Później możesz zwiększyć temp. max. 60C. Wędzisz do koloru jaki Tobie odpowiada. Pamiętaj, że po parzeniu wędliny ciemnieją. Jak mięso jest suche to ok. 3h i kolor ładniutki. Dalej parzenie itd. Dziekuję za pomoc. Dzisiaj trzymałem się Pana porad przy zadymianiu i szynki z wyglądu nigdy nie wyglądały tak apetycznie. Problem mój polegał na za słabym osuszaniu, przez co robiły się okopcone i szybko zmieniały barwę na ciemną przez co oczekując na zmianę barwy, wędzidłem za długo. Teraz starczyły 3h, żeby kolor wędzonek był idealny. Kiełbasa lisiecka, swojska Pana Sztuczki i ściankowa mega pyszne, tylko w lisieckiej z polędwicy nie podoba mi się biała barwa w przekroju, wygląda jak drobiowa. Edytowane 30 Marca 2024 przez Arys Dodanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-914084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Marca 2024 3 godziny temu, Arys napisał(a): Dziekuję za pomoc. Bardzo proszę cała przyjemność po mojej stronie. 3 godziny temu, Arys napisał(a): Problem mój polegał na za słabym osuszaniu, przez co robiły się okopcone Okopcone = niezdrowe, cieszę się, że Wyciągnąłeś wnioski na przyszłość. 3 godziny temu, Arys napisał(a): w lisieckiej z polędwicy nie podoba mi się biała barwa Dzisiejsze świnki mają "blade" mięśnia dlatego tak słabo się wybarwiają (sposób żywienia). Jak chcesz podkręcić kolor i smak to dodaj cukru 0,5g/kg (w ciepłych porach roku odradzam dodawanie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20672-peklowanie-bez-przypraw-olcha-to-mi%C4%99kkie-drewno/#findComment-914090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.