Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Maria1203 napisał(a):

Solanka z szynką po 4 dniach zrobiła się mętna biala woda , w smaku i zapachu nie zmieniła się, czy jest to oznaką psucia się solanki czy tak ma być, 

Z takiego opisu nikt nic nie wywnioskuje - jaki był skład solanki, jakie stężenie, jakie podczas peklowania były temperatury - zbyt wiele niewiadomych w tym równaniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911217
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, gluszec napisał(a):

Z takiego opisu nikt nic nie wywnioskuje - jaki był skład solanki, jakie stężenie, jakie podczas peklowania były temperatury - zbyt wiele niewiadomych w tym równaniu.

Solankę zakupilam gotową przygotowałam według przepisu z opakowania ,przechowuje w lodówce 

Screenshot_20240319_120023_Allegro.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911228
Udostępnij na innych stronach

Szkoda Mario, że nie zapytałaś przed peklowaniem. Wystarczy sama peklosól. Mamy tutaj tabele peklowania. Jak pekluję indyka też się robi biała takie mocno rozcienczone mleko , ale pekluje sie prawidłowo. Te wszystkie dodatki są naprawdę zbędne a czasami skażają solankę i mięso.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911255
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, Muski napisał(a):

Szkoda Mario, że nie zapytałaś przed peklowaniem. Wystarczy sama peklosól. Mamy tutaj tabele peklowania. Jak pekluję indyka też się robi biała takie mocno rozcienczone mleko , ale pekluje sie prawidłowo. Te wszystkie dodatki są naprawdę zbędne a czasami skażają solankę i mięso.

Dziękuję za informację, i wyjaśnienie,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911268
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Maria1203 napisał(a):

🤣🤣🤣🤣 zrobiła się mętna biala woda ,tak to jest jak wskakują jakieś słowa z gotowca 

👍

 

2 godziny temu, Maria1203 napisał(a):

zakupilam gotową przygotowałam według przepisu z opakowania

Zastosuj radę Muskiego, według mnie wędliny zrobione z w/w przepisu wyjdą słone. Szkoda, że producent nie podał składu % - towego mieszanki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911280
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

👍

 

Zastosuj radę Muskiego, według mnie wędliny zrobione z w/w przepisu wyjdą słone. Szkoda, że producent nie podał składu % - towego mieszanki.

Skład to będzie ogromna tajemnica bo 1000 g peklosoli to 3-4 zł a solanka do wędzonek tego producenta to około 12 zł za 172 g + parę liści i jakoś w pyszne i aromatyczne wędzonki średnio wierzę 😂 bo więcej tu zależy od operatora wędzarni niż od mieszanki przypraw (choć absolutnie ich nie dyskwalifikuję) - przebitka cenowa jest konkretna.

ps. jeśli zalewa jakoś nie śmierdzi to będzie myślę OK :thumbsup: - pilnuj temperatury peklowania, nie mieszaj w zalewie paluszkami i zgłębiaj forum 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911318
Udostępnij na innych stronach

Kupowałem jelita i inne gadżety z tej firmy, były w porządku/ normalne takie jak powinny i dobrze zapakowane nawet próżniowo więc może i ta mieszanka nie będzie jakoś odbiegała od reszty produktów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911336
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Kupowałem jelita

Przerobilem wiel firm kupując jelita wołowe do salami i tylko w Jeluxie i Eukanie mają jelita wł. do salami o dużym kalibrze które są super jakości. Nie wiem jakiej jakości mają  mieszanki peklosoli z przyprawami więc się nie wypowiem.

 

6 godzin temu, gluszec napisał(a):

niż od mieszanki przypraw

Dla mnie kupne mieszanki przypraw mogą nie istnieć sam sobie je tworzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911405
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Grzewlod napisał(a):

 Nie wiem jakiej jakości mają  mieszanki peklosoli z przyprawami więc się nie wypowiem.

 

Dla mnie kupne mieszanki przypraw mogą nie istnieć sam sobie je tworzę.

Podpisuję się obiema rękoma ale jelita rzeczywiście porządne 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911408
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, gluszec napisał(a):

Skład to będzie ogromna tajemnica bo 1000 g peklosoli to 3-4 zł a solanka do wędzonek tego producenta to około 12 zł za 172 g + parę liści i jakoś w pyszne i aromatyczne wędzonki średnio wierzę 😂 bo więcej tu zależy od operatora wędzarni niż od mieszanki przypraw (choć absolutnie ich nie dyskwalifikuję) - przebitka cenowa jest konkretna.

ps. jeśli zalewa jakoś nie śmierdzi to będzie myślę OK :thumbsup: - pilnuj temperatury peklowania, nie mieszaj w zalewie paluszkami i zgłębiaj forum 👍

Bardzo dziękuję za cenne informacje pozdrawiam serdecznie 🫠

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911450
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.