Maria1203 Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2024 (edytowane) Solanka z szynką po 4 dniach zrobiła się mętna biala woda , w smaku i zapachu nie zmieniła się, czy jest to oznaką psucia się solanki czy tak ma być, Edytowane 19 Marca 2024 przez Maria1203 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2024 4 minuty temu, Maria1203 napisał(a): metrów biala Ciekawe o co chodzi 🤔. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria1203 Opublikowano 19 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Marca 2024 🤣🤣🤣🤣 zrobiła się mętna biala woda ,tak to jest jak wskakują jakieś słowa z gotowca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2024 33 minuty temu, Maria1203 napisał(a): Solanka z szynką po 4 dniach zrobiła się mętna biala woda , w smaku i zapachu nie zmieniła się, czy jest to oznaką psucia się solanki czy tak ma być, Z takiego opisu nikt nic nie wywnioskuje - jaki był skład solanki, jakie stężenie, jakie podczas peklowania były temperatury - zbyt wiele niewiadomych w tym równaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria1203 Opublikowano 19 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Marca 2024 Dziękuję za informację postaram się bardziej opisać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria1203 Opublikowano 19 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Marca 2024 30 minut temu, gluszec napisał(a): Z takiego opisu nikt nic nie wywnioskuje - jaki był skład solanki, jakie stężenie, jakie podczas peklowania były temperatury - zbyt wiele niewiadomych w tym równaniu. Solankę zakupilam gotową przygotowałam według przepisu z opakowania ,przechowuje w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Marca 2024 Szkoda Mario, że nie zapytałaś przed peklowaniem. Wystarczy sama peklosól. Mamy tutaj tabele peklowania. Jak pekluję indyka też się robi biała takie mocno rozcienczone mleko , ale pekluje sie prawidłowo. Te wszystkie dodatki są naprawdę zbędne a czasami skażają solankę i mięso. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria1203 Opublikowano 19 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Marca 2024 38 minut temu, Muski napisał(a): Szkoda Mario, że nie zapytałaś przed peklowaniem. Wystarczy sama peklosól. Mamy tutaj tabele peklowania. Jak pekluję indyka też się robi biała takie mocno rozcienczone mleko , ale pekluje sie prawidłowo. Te wszystkie dodatki są naprawdę zbędne a czasami skażają solankę i mięso. Dziękuję za informację, i wyjaśnienie, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Marca 2024 3 godziny temu, Maria1203 napisał(a): 🤣🤣🤣🤣 zrobiła się mętna biala woda ,tak to jest jak wskakują jakieś słowa z gotowca 👍 2 godziny temu, Maria1203 napisał(a): zakupilam gotową przygotowałam według przepisu z opakowania Zastosuj radę Muskiego, według mnie wędliny zrobione z w/w przepisu wyjdą słone. Szkoda, że producent nie podał składu % - towego mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Marca 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): 👍 Zastosuj radę Muskiego, według mnie wędliny zrobione z w/w przepisu wyjdą słone. Szkoda, że producent nie podał składu % - towego mieszanki. Skład to będzie ogromna tajemnica bo 1000 g peklosoli to 3-4 zł a solanka do wędzonek tego producenta to około 12 zł za 172 g + parę liści i jakoś w pyszne i aromatyczne wędzonki średnio wierzę 😂 bo więcej tu zależy od operatora wędzarni niż od mieszanki przypraw (choć absolutnie ich nie dyskwalifikuję) - przebitka cenowa jest konkretna. ps. jeśli zalewa jakoś nie śmierdzi to będzie myślę OK - pilnuj temperatury peklowania, nie mieszaj w zalewie paluszkami i zgłębiaj forum 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2024 Kupowałem jelita i inne gadżety z tej firmy, były w porządku/ normalne takie jak powinny i dobrze zapakowane nawet próżniowo więc może i ta mieszanka nie będzie jakoś odbiegała od reszty produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Marca 2024 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Kupowałem jelita Przerobilem wiel firm kupując jelita wołowe do salami i tylko w Jeluxie i Eukanie mają jelita wł. do salami o dużym kalibrze które są super jakości. Nie wiem jakiej jakości mają mieszanki peklosoli z przyprawami więc się nie wypowiem. 6 godzin temu, gluszec napisał(a): niż od mieszanki przypraw Dla mnie kupne mieszanki przypraw mogą nie istnieć sam sobie je tworzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Marca 2024 11 minut temu, Grzewlod napisał(a): Nie wiem jakiej jakości mają mieszanki peklosoli z przyprawami więc się nie wypowiem. Dla mnie kupne mieszanki przypraw mogą nie istnieć sam sobie je tworzę. Podpisuję się obiema rękoma ale jelita rzeczywiście porządne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria1203 Opublikowano 20 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Marca 2024 15 godzin temu, gluszec napisał(a): Skład to będzie ogromna tajemnica bo 1000 g peklosoli to 3-4 zł a solanka do wędzonek tego producenta to około 12 zł za 172 g + parę liści i jakoś w pyszne i aromatyczne wędzonki średnio wierzę 😂 bo więcej tu zależy od operatora wędzarni niż od mieszanki przypraw (choć absolutnie ich nie dyskwalifikuję) - przebitka cenowa jest konkretna. ps. jeśli zalewa jakoś nie śmierdzi to będzie myślę OK - pilnuj temperatury peklowania, nie mieszaj w zalewie paluszkami i zgłębiaj forum 👍 Bardzo dziękuję za cenne informacje pozdrawiam serdecznie 🫠 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20690-solanka/#findComment-911450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.