Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 7 miesięcy temu...
14 minut temu, El3ctr0 napisał(a):

takie kultury bakterii co sa w przepisie

W tym przepisie nie ma kultur bakterii. Bakterie zobacz na: Swojskiwyrob.pl

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974839
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, El3ctr0 napisał(a):

Czy ktos wie gdzie moge znalezc takie kultury bakterii co sa w przepisie ?

Bakterii brak. Salami jest zakwaszone wysoką dawką wina 40ml/kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974913
Udostępnij na innych stronach

Mialem na mysli pierwszy link ktory podal Azizi  tutaj:
https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?f=5&t=6979&p=24595&sid=aed8cc67d36cfa1fc23fe80498a12ef4#p24595

a w tym przepisie jest:

Cytat

Slow or medium fermenting starter culture such as TSP-X or Mondostart Classic.

 

oraz 

Cytat

Will be sprayed with mould starter

 

Widzę, że są w linku od Muski - tylko nie wiem czy one są wystarczające. Mam nadmiar dziczyzny i robię pierwsze podejścia do swoich wyrobów - nie wiem tylko czy salami to akurat dobry wybór (wybrałem gdyż nikt w okolic tego nie robi, jedynie kiełbasy - szynki etc.)

Edytowane przez El3ctr0
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974991
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, El3ctr0 napisał(a):

nie wiem tylko czy salami to akurat dobry wybór (

Ja bym jednak zaproponował pierwsze podejścia zrobić do mniej wymagających wyrobów. Wędliny dojrzewające typu salami  to nieco wyższa szkoła jazdy od zwykłej kiełbasy. Musisz się siebie zapytać czy masz warunki do salami.Same kultury czy ich brak to nie wszystko. Potrzebne warunki techniczne no i jaka taka wiedze z dziedziny wędlin dojrzewających, ale trzymam kciuki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974998
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.