Kurpsiak Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Szuka przepisu na salami z Jelenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?f=5&t=6979&p=24595&sid=aed8cc67d36cfa1fc23fe80498a12ef4#p24595 Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-918513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El3ctr0 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Czy ktos wie gdzie moge znalezc takie kultury bakterii co sa w przepisie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2024 14 minut temu, El3ctr0 napisał(a): takie kultury bakterii co sa w przepisie W tym przepisie nie ma kultur bakterii. Bakterie zobacz na: Swojskiwyrob.pl Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2024 5 godzin temu, El3ctr0 napisał(a): Czy ktos wie gdzie moge znalezc takie kultury bakterii co sa w przepisie ? Bakterii brak. Salami jest zakwaszone wysoką dawką wina 40ml/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El3ctr0 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2024 (edytowane) Mialem na mysli pierwszy link ktory podal Azizi tutaj: https://en.wedlinydomowe.pl/viewtopic.php?f=5&t=6979&p=24595&sid=aed8cc67d36cfa1fc23fe80498a12ef4#p24595 a w tym przepisie jest: Cytat Slow or medium fermenting starter culture such as TSP-X or Mondostart Classic. oraz Cytat Will be sprayed with mould starter Widzę, że są w linku od Muski - tylko nie wiem czy one są wystarczające. Mam nadmiar dziczyzny i robię pierwsze podejścia do swoich wyrobów - nie wiem tylko czy salami to akurat dobry wybór (wybrałem gdyż nikt w okolic tego nie robi, jedynie kiełbasy - szynki etc.) Edytowane 10 Grudnia 2024 przez El3ctr0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2024 (edytowane) 52 minuty temu, El3ctr0 napisał(a): nie wiem tylko czy salami to akurat dobry wybór ( Ja bym jednak zaproponował pierwsze podejścia zrobić do mniej wymagających wyrobów. Wędliny dojrzewające typu salami to nieco wyższa szkoła jazdy od zwykłej kiełbasy. Musisz się siebie zapytać czy masz warunki do salami.Same kultury czy ich brak to nie wszystko. Potrzebne warunki techniczne no i jaka taka wiedze z dziedziny wędlin dojrzewających, ale trzymam kciuki. Edytowane 10 Grudnia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-974998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El3ctr0 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2024 przerobilem lodowke z kontrolerem wilgotnosci i temperatury. Jedynie co to ph metr jeszcze potrzebuje. Z kielbasami gorzej - bo nie mam wedzarnika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20767-salami-z-jelenia/#findComment-975005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.