Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A jak to jest to mięso zapeklowane na te kiełbasy bo mam wrażenie że w solance. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49371
Udostępnij na innych stronach

Dalej nie rozumiem napisz co to jest po twojemu solanka. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49375
Udostępnij na innych stronach

Tomeczku "Nie idż tą drogą", nie na skróty sam troszkę poszukaj mój imienniku

,zagądnij tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100, a "akademię Dziadka " to trzeba "wciągnąć" -obowiązkowo pozbędziesz się wielu problemów :wink: :lol:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49382
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę się połapać chyba już starość doskwiera -co chcesz robić kiełbasę czy wędzonki jak to mięso zapeklowane, w solance czy na sucho.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49388
Udostępnij na innych stronach

15 dkg na 5 l wody na 10 kg miesa

wychodzi na to że Tomasz123 pekluje "na mokro" w solance.

Tomaszu, na kiełbaski to pekluje się "na sucho", tzn. bez dodatku wody. Widzę że nie poczytałeś o metodach peklowania w zaleznosci od tego co masz zamiar wyprodukować. Jak z tego wybrnąć to już muszą wypowiedzieć się fachowcy. Ja jestem "za cienki" mimo 110 cm w pasie :grin: .

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49398
Udostępnij na innych stronach

To kielbasy nie mozna na mokro hmm za pózno się wziołem za czytanie waszego forum.To proszę pomozcie jak z tego wybrnać`bo mieso jest zalane 5 litrami wody z 15 dkg peklosoli no i przyprawy .Czy płukać te mięso przed przepuszczeniem przez maszynkę.Czym przyprawiacie miesko do giełbaski proszę o jakieś sugestie ?.Przepraszam za lamerskie pytania ale to druga kielbasa w moim życiu pierwsza była 7 lat temu i robiłem ja na mokro i wyszła przepyszna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49407
Udostępnij na innych stronach

Musisz sprawdzić "na smak". jeżeli będzie za słone opłucz.

Jeżeli chodzi o dalszą obróbkę , proponuję się trochę streszczać by Ci mięsko nie zszarzało.

Dodatek wody też bym zmniejszył :grin: i powinno być OK.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49411
Udostępnij na innych stronach

Witam!

zalane 5 litrami wody z 15 dkg peklosoli no i przyprawy

Jakie przyprawy????

Na 5 l wody 15 dag solanki to bardzo mało , Chyba że w przyprawach dodatkowo jest sól????

Ale nie ma się czym przejmować , na 10 kg mięsa na sucho średnio daje się 15-20 dag na sucho bez wody!!!

Napisz jak długo się pekluje mięso w tej miksturze ,którą przygotowałeś i w tedy ktoś Ci podpowie co będzie najlepsze :wink:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49417
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie, spec202 ma rację. nie przeczytałem że to na 5l wody.

Zdecydowanie zaniżyłeś stężenie solanki.

Jeżeli nie chcesz po kilku dniach przerabiać mięsa na karmę dla psa, radzę zwiększyć ilość peklosoli. :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49425
Udostępnij na innych stronach

To naprawdę niewiele zmienia.

Sprawdź: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Przy peklowaniu 14 dni na litr wody powinieneś dać 100 gram peklosoli ( można mieszać z solą zwykłą ) - twoja solanka otrzymała 50 gram ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49432
Udostępnij na innych stronach

Świąteczne wędzenie - ilość surowca 12,5 kg

- peklowanie mokre 7 dni

- zalewa peklująca / 5 l wody + 598 g peklosoli + maggi + czosnek/

- ociekanie 8 godzin

- podsuszanie w chłodnym miejscu 12 godzin

- suszenie na dzialce 2 godziny

- wędzenie 3 godziny w tem. 50-55 st.C

- drewno grusza + trochę olchy.

W sobotę dalsza część zadymiania.

Pozdrawiam i życzę powodzenia a zwłaszcza początkującym.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49442
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Świąteczne wędzenie - ilość surowca 12,5 kg

Piękna robota i zamiast liści wiszą wędzonki super :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49470
Udostępnij na innych stronach

piękne szyneczki ale czy u Ciebie nie ma kotów ?ja tylko na chwilę zostawiłam michę z kiełbasą na tarasie altany i zaraz się kotka do niej dorwała i to przez folie wyczuła co tam jest :wink:
Iza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49852
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.