Tomasz123 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam mam pytanko czy jak wyciagnę mieso na kiełbasę z pekli to opłukać pod woda czy nie?Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2008 A jak to jest to mięso zapeklowane na te kiełbasy bo mam wrażenie że w solance. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz123 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Tak w peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dalej nie rozumiem napisz co to jest po twojemu solanka. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Tomeczku "Nie idż tą drogą", nie na skróty sam troszkę poszukaj mój imienniku ,zagądnij tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100, a "akademię Dziadka " to trzeba "wciągnąć" -obowiązkowo pozbędziesz się wielu problemów :wink: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz123 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Ja peklowalem w peklosoli kupionej w markecie 15 dkg na 5 l wody na 10 kg miesa no i nie wiem czy płukać z tych przypraw i tej mieszani peklujacej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Nie mogę się połapać chyba już starość doskwiera -co chcesz robić kiełbasę czy wędzonki jak to mięso zapeklowane, w solance czy na sucho. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2008 15 dkg na 5 l wody na 10 kg miesawychodzi na to że Tomasz123 pekluje "na mokro" w solance. Tomaszu, na kiełbaski to pekluje się "na sucho", tzn. bez dodatku wody. Widzę że nie poczytałeś o metodach peklowania w zaleznosci od tego co masz zamiar wyprodukować. Jak z tego wybrnąć to już muszą wypowiedzieć się fachowcy. Ja jestem "za cienki" mimo 110 cm w pasie :grin: . Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz123 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2008 To kielbasy nie mozna na mokro hmm za pózno się wziołem za czytanie waszego forum.To proszę pomozcie jak z tego wybrnać`bo mieso jest zalane 5 litrami wody z 15 dkg peklosoli no i przyprawy .Czy płukać te mięso przed przepuszczeniem przez maszynkę.Czym przyprawiacie miesko do giełbaski proszę o jakieś sugestie ?.Przepraszam za lamerskie pytania ale to druga kielbasa w moim życiu pierwsza była 7 lat temu i robiłem ja na mokro i wyszła przepyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Musisz sprawdzić "na smak". jeżeli będzie za słone opłucz. Jeżeli chodzi o dalszą obróbkę , proponuję się trochę streszczać by Ci mięsko nie zszarzało.Dodatek wody też bym zmniejszył :grin: i powinno być OK. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam! zalane 5 litrami wody z 15 dkg peklosoli no i przyprawyJakie przyprawy???? Na 5 l wody 15 dag solanki to bardzo mało , Chyba że w przyprawach dodatkowo jest sól???? Ale nie ma się czym przejmować , na 10 kg mięsa na sucho średnio daje się 15-20 dag na sucho bez wody!!! Napisz jak długo się pekluje mięso w tej miksturze ,którą przygotowałeś i w tedy ktoś Ci podpowie co będzie najlepsze :wink: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Faktycznie, spec202 ma rację. nie przeczytałem że to na 5l wody. Zdecydowanie zaniżyłeś stężenie solanki.Jeżeli nie chcesz po kilku dniach przerabiać mięsa na karmę dla psa, radzę zwiększyć ilość peklosoli. :sad: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz123 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Grudnia 2008 do solanki dalem jeszcze 10 dkg soli kuchennej ,mieso leży już 4.5 dnia i chcialem juz jutro je wyciagać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Grudnia 2008 To naprawdę niewiele zmienia.Sprawdź: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Przy peklowaniu 14 dni na litr wody powinieneś dać 100 gram peklosoli ( można mieszać z solą zwykłą ) - twoja solanka otrzymała 50 gram .... Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Świąteczne wędzenie - ilość surowca 12,5 kg - peklowanie mokre 7 dni - zalewa peklująca / 5 l wody + 598 g peklosoli + maggi + czosnek/ - ociekanie 8 godzin - podsuszanie w chłodnym miejscu 12 godzin - suszenie na dzialce 2 godziny - wędzenie 3 godziny w tem. 50-55 st.C - drewno grusza + trochę olchy. W sobotę dalsza część zadymiania. Pozdrawiam i życzę powodzenia a zwłaszcza początkującym. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam Świąteczne wędzenie - ilość surowca 12,5 kg Piękna robota i zamiast liści wiszą wędzonki super :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Grudnia 2008 piękne szyneczki ale czy u Ciebie nie ma kotów ?ja tylko na chwilę zostawiłam michę z kiełbasą na tarasie altany i zaraz się kotka do niej dorwała i to przez folie wyczuła co tam jest :wink: Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2079-peklowanie-i-wedzenie/#findComment-49852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.