Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czterech elektryków kładło wtedy główne kable przyłączeniowe do sali teatralnej. Na budowie wtedy ich spokojnie było z dziesięciu.

Do długaśnego Arota szły dwa czy trzy (nie pamiętam czy dwa czy trzy) kable, które były co jakiś odcinek sklejone izolacją do siebie. Jeden wpychał kable do Arota, a trzech "falowało" Arotem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-928215
Udostępnij na innych stronach

Beton wylany.

B25 wodoszczelny, już polane wodą. Twardzieje jak szalony. Wieczorem będzie można na niego spokojnie wejść.

mms_img-1509956653.jpg.d3a7859825f7a46e8745f509bb5a9454.jpgmms_img1959512676.jpg.208e9f935a1ca86cf01d6befb4b76587.jpg

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929142
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, mamuśka napisał(a):

B25 wodoszczelny, już polane wodą

Przykryj folią by nie oddawał szybko wody to bardzo ważne w przypadku wodoszczelnych. Potrafią pękać jak przyschną, bo już niby chłoną a już blokują wodę 

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929151
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, mamuśka napisał(a):

ile dni muszą być

Minimum 7 dni , jak chcesz porządnie . Po odsłonięciu  nie masz co kłaść papy jak beton wodoszczelny 

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929164
Udostępnij na innych stronach

A już byłam pełna nadziei 😭, stałam w bloku startowym i mnie Waldku zatrzymałeś na 7 dni.

Jutro przyjeżdżają bloczki i cement. Cement trzeba będzie przenieść do garażu, by wilgoci nie dostał.

Papę mam po naszych (moich i Zbycha) pomysłach. Taką grubą z kolorową posypką. Zbyszkowi zostawię decyzję, bo słucham męża 😜.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929165
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

A już byłam pełna nadziei 😭, stałam w bloku startowym i mnie Waldku zatrzymałeś na 7 dni.

Waldek ma rację, jak się da na niego wejść to przytrzyj płytę pacą. Po przytarciu należy znowu przykryć i codziennie pod folię lać wodę. Jak beton wyschnie to kładź papę skoro masz. Warto jeszcze przed papą pomalować płytę dysperbitem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929183
Udostępnij na innych stronach

Czytam Wasze wpisy ,chyba chcecie podtrzymać zapał " mamuśki " by nie straciła energii. Gdyby beton mógł mówić to by Wam podpowiedział i prosił o " litość " - Pielęgnować wodą i przykryć folia  należy , po  trzech -czterech dniach  dniach możesz pozostawić samą folię najlepiej grubą nawet dwie warstwy ,poczekać jeszcze dwa dni , a potem możesz murować , Izolacja pozioma pod bloczki nie wiele pomoże , ale jeśli chcesz to kup- najlepiej folię -w  dostępną w CASTRAMIE  , hurtowniach - IZOLACJA POZIOMA MURU FOLIA FUNDAMENTOWA różnych szerokości  .Przetarcie płyty pacą do niczego nie jest potrzebne ,nic tym nie osiągniesz , ale można sie dobrze spocić przy tej operacji .Papa z posypką nie nadaje się na izolacje   pod murowanie , jest to papa nawierzchniowa ,jeśli chcesz zastosować papę to kup papę podkładową zgrzewalną np. Papa podkładowa zgrzewalna PAPA EXTRA, V60, S30, 10 m2- wtedy  połóż na całej powierzchni przy pomocy palnika ,uważam ,że izolacja pozioma przy betonie B25 W8 nie wiele pomoże .Przy zastosowaniu papy pomiń oczywiście folie fundamentową. tematu przecierania nie rozwijam i nie będę polemizował . Pozdrawiam

    

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929206
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Kochani za porcję wiedzy. Kłaniam się nisko 😍. Dobrze że są tacy co chcą podzielić się wiedzą.

 

Trochę popracowałam fizycznie to spokojnie przespałam 8 godzin. Większość płyty (90%)dałam radę przetrzeć. Wygląda cacy. Wiadomo że spec by zrobił lepiej. Przyznaję sobie 4+ .Skromnością nie grzeszę 😜.

Sztuka to wyłapać odpowiedni moment (takie dostałam hasło). Ja trochę się spóźniłam i było trochę ciężej przetrzeć.

To jest tak jak się nie ma praktyki.

Przy tym słońcu płytę zostawię przykrytą, bo słońce za bardzo ją pali (wysusza). Malutka rysa się pojawiła wczoraj przed przecieraniem. Teraz jej nie ma, a jak coś to będzie pod szafką.

 

Ps. Jak możecie to wspierajcie mój zapał:hug:. Dziękuję

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929232
Udostępnij na innych stronach

Materiały na piecyk sobie zbieram. 

 

Teraz mam zagwozdkę co do wielkości drzwi do pieca chlebowego. Mają być żeliwne.

Za duże nie dobre (bo się piec bardziej wychładza), a za małe (to może prosiak nie wejdzie?).

Pomijam już kwestię, proste czy zaokrąglone u góry.

Niektóre z nich mają te otworki do "naciągu" świeżego powietrza które można zamykać (mogą być, nie muszą, drzwiczki się uchyli).

Termometr w drzwiach, zbędna rzecz (zmierzy tylko temperaturę przy samych drzwiach, a nie w głębi pieca).

 

Wracając do rozmiaru drzwiczek to może podam wymiary po otwarciu drzwiczek (po 5 cm zdjęłam na ramkę).

 szerokość cm x wysokość cm

-      44 x 33,5 (zaokrąglone delikatnie u góry)

-      43 x 28      (

-      40 x 29

-      38 x 22.

 

Może mi doradzicie które wybrać? 

 

To takie zdjęcie poglądowe.

Drzwiczka chlebowa półokrągła 49x38,5

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930123
Udostępnij na innych stronach

Waldku z szerokością to problemu nie ma, najwyżej pizza wpadać będzie z lekkiego ukosa.😜

Najbardziej chodzi mi o wysokość: 22, +/-28 czy to 33,5?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930193
Udostępnij na innych stronach

Masz dwa sprzeczne wektory. 

- im wyższe /większe drzwi tym ciepło szybciej ucieka .

- im wyższe)wieksze drzwi tym lepiej manewrować produktem

Piec tylko piz chyba nie będziesz, chleb? mięso? . Pizza to płaska inne nie .

Podejdź do piekarni , pizerni i podpytaj. Praktyk Ci powiem.  Ja bym pomierzył co będę piekł + dodał z 5  cm  a i tak pewnie na wszelki wypadek wziął te największe.

Ale Ci pomogłem 😂 zamieszać temat 🤣

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930207
Udostępnij na innych stronach

A wypadać będzie jeszcze lepiej 😚, bo będzie gorąca.

 

Jakby byłby kontakt z Don Pedro to bym podjechała do niego i popytała, a tak to na sucho. U niego (no muszę gdzieś podejrzeć) drzwiczki są:

- długości 2 i trochę x długość cegły

- wysokość 5 i trochę x wysokość cegły

to wychodzi: 50 cm szerokości i 33 wysokości.

Waldkowy prosiak przez 28 wejdzie, chyba 😛, ale gęś w gęsiarce chyba nie wejdzie.

Dobra. Poddaję się. Kupię te 44 x 33,5 (zaokrąglone delikatnie u góry).

 

Ps. Jak coś to wina będzie w połowie Waldka i gęsi (tej co jeszcze nie ma).😄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930261
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Waldka i gęsi (tej co jeszcze nie ma).😄

Tu się mylisz nie ma to tamto, gęsi Waldka i moje rosną pewnikiem w październiku tematem przewodnim zespołu będzie wyrób wędlin z gęsiny 😋

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930303
Udostępnij na innych stronach

No nie.

Pójdę do Ciebie Grzesiu, albo do Waldka na naukę chowu gęsi.

Będzie naturalna kosiarka i pyszne mięsko.

Już mi się to podoba.

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

tematem przewodnim zespołu będzie wyrób wędlin z gęsiny 😋

Mogę po zespole zmywać,😗

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930348
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Pójdę do Ciebie Grzesiu, albo do Waldka na naukę

Skoro prosisz to nie wypada nam odmawiać wobec tego jak na prawdziwą Czeladniczkę przystało zaczniesz od samego początku czyli od parzenia i skubania gęsi, następnym krokiem będzie patroszenie, luzowanie i podział mięsa na elementy kulinarne. Dalej to już samo poleci👍.

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Mogę po zespole zmywać,😗

No nie wiem czy nam wypada Ciebie o to prosić i tak dużo pracy przed zmywaniem będziesz miała. Umówmy się, że pomożemy w zmywaniu👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930370
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się na wszystko 😗👍

Pierwszego koguta zaliczyłam sama (babcia z dziadkiem pojechali do miasta) jak miałam 6, 7 lat (ganiał mnie po podwórku u dziadków). Spadła mu głowa z połową szyi. Jak wrócili z miasta to już był mniamuśny rosół. Fajne to były czasy. Łezka w oku mi się zakręciła.

Gęsi jeszcze nie skubałam to się z ciekawości spytam.

Gęś ma tyle "pypci" co kaczka, czy jest bardziej gładka jak kura. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930382
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Gęś ma tyle "pypci" co kaczka, czy jest bardziej gładka jak kura.

Rozumiem, że chodzi Tobie o pałki które trzeba żmudnie skubać ? Wszystko zależy od czasu "wypierzenia" ptaka, łatwo nie jest. Zacznij kłaść szamot bo gdzie będziemy piekli świnkę, pewnie Widziałaś kolega Szrek ma 5 szt. blondynek na zbyciu o właściwej wadze. Jak będziesz się tak dalej ociągać to urosną blondi giganty wtedy na pewno nie wejdą do pieca przez żadne drzwiczki😉.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930415
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Zacznij kłaść szamot

Prrrr, powoli.

Najpierw bloczki, potem szamot.

Beton jeszcze dojrzewa, jak moja świeża wiśniówka. Piec po raz pierwszy w życiu, wiśniówka też. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930524
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, mamuśka napisał(a):

Najpierw bloczki, potem szamot

Kolejność nie ważna blondynka nie poczeka😉.

39 minut temu, mamuśka napisał(a):

Beton jeszcze dojrzewa, jak moja świeża wiśniówka.

Co to za odmiana wiśni która już dojrzała żeby nalewki robić🤔.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930530
Udostępnij na innych stronach

Zamrażarkowa Grzesiu. A jak coś to na ochrzczenie pieca znajdzie się jeszcze butelczyna 10 letniej śliwki.

 

Kolejność ważna, nie chce mi się schylać. Wiekowa się robię 😜 i wygodna.

Jak nie te niepełnoletnie blondynki od Szreka to będą następne. Może jeszcze lepsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930536
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.