Jump to content

Recommended Posts

Czterech elektryków kładło wtedy główne kable przyłączeniowe do sali teatralnej. Na budowie wtedy ich spokojnie było z dziesięciu.

Do długaśnego Arota szły dwa czy trzy (nie pamiętam czy dwa czy trzy) kable, które były co jakiś odcinek sklejone izolacją do siebie. Jeden wpychał kable do Arota, a trzech "falowało" Arotem.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-928215
Share on other sites

25 minut temu, mamuśka napisał(a):

B25 wodoszczelny, już polane wodą

Przykryj folią by nie oddawał szybko wody to bardzo ważne w przypadku wodoszczelnych. Potrafią pękać jak przyschną, bo już niby chłoną a już blokują wodę 

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929151
Share on other sites

A już byłam pełna nadziei 😭, stałam w bloku startowym i mnie Waldku zatrzymałeś na 7 dni.

Jutro przyjeżdżają bloczki i cement. Cement trzeba będzie przenieść do garażu, by wilgoci nie dostał.

Papę mam po naszych (moich i Zbycha) pomysłach. Taką grubą z kolorową posypką. Zbyszkowi zostawię decyzję, bo słucham męża 😜.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929165
Share on other sites

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

A już byłam pełna nadziei 😭, stałam w bloku startowym i mnie Waldku zatrzymałeś na 7 dni.

Waldek ma rację, jak się da na niego wejść to przytrzyj płytę pacą. Po przytarciu należy znowu przykryć i codziennie pod folię lać wodę. Jak beton wyschnie to kładź papę skoro masz. Warto jeszcze przed papą pomalować płytę dysperbitem.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929183
Share on other sites

Czytam Wasze wpisy ,chyba chcecie podtrzymać zapał " mamuśki " by nie straciła energii. Gdyby beton mógł mówić to by Wam podpowiedział i prosił o " litość " - Pielęgnować wodą i przykryć folia  należy , po  trzech -czterech dniach  dniach możesz pozostawić samą folię najlepiej grubą nawet dwie warstwy ,poczekać jeszcze dwa dni , a potem możesz murować , Izolacja pozioma pod bloczki nie wiele pomoże , ale jeśli chcesz to kup- najlepiej folię -w  dostępną w CASTRAMIE  , hurtowniach - IZOLACJA POZIOMA MURU FOLIA FUNDAMENTOWA różnych szerokości  .Przetarcie płyty pacą do niczego nie jest potrzebne ,nic tym nie osiągniesz , ale można sie dobrze spocić przy tej operacji .Papa z posypką nie nadaje się na izolacje   pod murowanie , jest to papa nawierzchniowa ,jeśli chcesz zastosować papę to kup papę podkładową zgrzewalną np. Papa podkładowa zgrzewalna PAPA EXTRA, V60, S30, 10 m2- wtedy  połóż na całej powierzchni przy pomocy palnika ,uważam ,że izolacja pozioma przy betonie B25 W8 nie wiele pomoże .Przy zastosowaniu papy pomiń oczywiście folie fundamentową. tematu przecierania nie rozwijam i nie będę polemizował . Pozdrawiam

    

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929206
Share on other sites

Dziękuję Kochani za porcję wiedzy. Kłaniam się nisko 😍. Dobrze że są tacy co chcą podzielić się wiedzą.

 

Trochę popracowałam fizycznie to spokojnie przespałam 8 godzin. Większość płyty (90%)dałam radę przetrzeć. Wygląda cacy. Wiadomo że spec by zrobił lepiej. Przyznaję sobie 4+ .Skromnością nie grzeszę 😜.

Sztuka to wyłapać odpowiedni moment (takie dostałam hasło). Ja trochę się spóźniłam i było trochę ciężej przetrzeć.

To jest tak jak się nie ma praktyki.

Przy tym słońcu płytę zostawię przykrytą, bo słońce za bardzo ją pali (wysusza). Malutka rysa się pojawiła wczoraj przed przecieraniem. Teraz jej nie ma, a jak coś to będzie pod szafką.

 

Ps. Jak możecie to wspierajcie mój zapał:hug:. Dziękuję

 

 

 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-929232
Share on other sites

Materiały na piecyk sobie zbieram. 

 

Teraz mam zagwozdkę co do wielkości drzwi do pieca chlebowego. Mają być żeliwne.

Za duże nie dobre (bo się piec bardziej wychładza), a za małe (to może prosiak nie wejdzie?).

Pomijam już kwestię, proste czy zaokrąglone u góry.

Niektóre z nich mają te otworki do "naciągu" świeżego powietrza które można zamykać (mogą być, nie muszą, drzwiczki się uchyli).

Termometr w drzwiach, zbędna rzecz (zmierzy tylko temperaturę przy samych drzwiach, a nie w głębi pieca).

 

Wracając do rozmiaru drzwiczek to może podam wymiary po otwarciu drzwiczek (po 5 cm zdjęłam na ramkę).

 szerokość cm x wysokość cm

-      44 x 33,5 (zaokrąglone delikatnie u góry)

-      43 x 28      (

-      40 x 29

-      38 x 22.

 

Może mi doradzicie które wybrać? 

 

To takie zdjęcie poglądowe.

Drzwiczka chlebowa półokrągła 49x38,5

 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930123
Share on other sites

Masz dwa sprzeczne wektory. 

- im wyższe /większe drzwi tym ciepło szybciej ucieka .

- im wyższe)wieksze drzwi tym lepiej manewrować produktem

Piec tylko piz chyba nie będziesz, chleb? mięso? . Pizza to płaska inne nie .

Podejdź do piekarni , pizerni i podpytaj. Praktyk Ci powiem.  Ja bym pomierzył co będę piekł + dodał z 5  cm  a i tak pewnie na wszelki wypadek wziął te największe.

Ale Ci pomogłem 😂 zamieszać temat 🤣

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930207
Share on other sites

A wypadać będzie jeszcze lepiej 😚, bo będzie gorąca.

 

Jakby byłby kontakt z Don Pedro to bym podjechała do niego i popytała, a tak to na sucho. U niego (no muszę gdzieś podejrzeć) drzwiczki są:

- długości 2 i trochę x długość cegły

- wysokość 5 i trochę x wysokość cegły

to wychodzi: 50 cm szerokości i 33 wysokości.

Waldkowy prosiak przez 28 wejdzie, chyba 😛, ale gęś w gęsiarce chyba nie wejdzie.

Dobra. Poddaję się. Kupię te 44 x 33,5 (zaokrąglone delikatnie u góry).

 

Ps. Jak coś to wina będzie w połowie Waldka i gęsi (tej co jeszcze nie ma).😄

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930261
Share on other sites

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Waldka i gęsi (tej co jeszcze nie ma).😄

Tu się mylisz nie ma to tamto, gęsi Waldka i moje rosną pewnikiem w październiku tematem przewodnim zespołu będzie wyrób wędlin z gęsiny 😋

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930303
Share on other sites

No nie.

Pójdę do Ciebie Grzesiu, albo do Waldka na naukę chowu gęsi.

Będzie naturalna kosiarka i pyszne mięsko.

Już mi się to podoba.

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

tematem przewodnim zespołu będzie wyrób wędlin z gęsiny 😋

Mogę po zespole zmywać,😗

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930348
Share on other sites

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Pójdę do Ciebie Grzesiu, albo do Waldka na naukę

Skoro prosisz to nie wypada nam odmawiać wobec tego jak na prawdziwą Czeladniczkę przystało zaczniesz od samego początku czyli od parzenia i skubania gęsi, następnym krokiem będzie patroszenie, luzowanie i podział mięsa na elementy kulinarne. Dalej to już samo poleci👍.

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Mogę po zespole zmywać,😗

No nie wiem czy nam wypada Ciebie o to prosić i tak dużo pracy przed zmywaniem będziesz miała. Umówmy się, że pomożemy w zmywaniu👍.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930370
Share on other sites

Zgadzam się na wszystko 😗👍

Pierwszego koguta zaliczyłam sama (babcia z dziadkiem pojechali do miasta) jak miałam 6, 7 lat (ganiał mnie po podwórku u dziadków). Spadła mu głowa z połową szyi. Jak wrócili z miasta to już był mniamuśny rosół. Fajne to były czasy. Łezka w oku mi się zakręciła.

Gęsi jeszcze nie skubałam to się z ciekawości spytam.

Gęś ma tyle "pypci" co kaczka, czy jest bardziej gładka jak kura. 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930382
Share on other sites

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Gęś ma tyle "pypci" co kaczka, czy jest bardziej gładka jak kura.

Rozumiem, że chodzi Tobie o pałki które trzeba żmudnie skubać ? Wszystko zależy od czasu "wypierzenia" ptaka, łatwo nie jest. Zacznij kłaść szamot bo gdzie będziemy piekli świnkę, pewnie Widziałaś kolega Szrek ma 5 szt. blondynek na zbyciu o właściwej wadze. Jak będziesz się tak dalej ociągać to urosną blondi giganty wtedy na pewno nie wejdą do pieca przez żadne drzwiczki😉.

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930415
Share on other sites

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Zacznij kłaść szamot

Prrrr, powoli.

Najpierw bloczki, potem szamot.

Beton jeszcze dojrzewa, jak moja świeża wiśniówka. Piec po raz pierwszy w życiu, wiśniówka też. 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930524
Share on other sites

39 minut temu, mamuśka napisał(a):

Najpierw bloczki, potem szamot

Kolejność nie ważna blondynka nie poczeka😉.

39 minut temu, mamuśka napisał(a):

Beton jeszcze dojrzewa, jak moja świeża wiśniówka.

Co to za odmiana wiśni która już dojrzała żeby nalewki robić🤔.

 

Edited by Grzewlod
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930530
Share on other sites

Zamrażarkowa Grzesiu. A jak coś to na ochrzczenie pieca znajdzie się jeszcze butelczyna 10 letniej śliwki.

 

Kolejność ważna, nie chce mi się schylać. Wiekowa się robię 😜 i wygodna.

Jak nie te niepełnoletnie blondynki od Szreka to będą następne. Może jeszcze lepsze.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/4/#findComment-930536
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.