Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, mamuśka napisał(a):

Wasze przepisy na dereniówkę.

Mój jest prosty jak drut, na 1 kg owocu /pokaleczony/daję 1l-1,2l 50% -zalewam , po 6 miesiącach zlewam. owoce przesypuję cukrem /125 g na 1 kg owoców świeżych/.Stoi ok miesiąca kilka razy przekręcić. Zalewam 2 raz 40% do wysokości owoców i na 2 m-ce. Zlewam. Mieszam oba nalewy. Stoi do oporu .............

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-944829
Udostępnij na innych stronach

Waldku jesteś WIELKI 😗

Tak się dopytam. 

Po 2 zalewie i po 2 miesiącach co robisz z dereniem (wyrzucasz wyciśniętego, czy zostawiasz w nalewie)?

Jutro odcedzę 70% moc, osłabię %, pomęczę derenia (ten z cukrem i miodem dostał trochę tłuczkiem od ziemniaków). Teraz idę do łózia. Ciężkie czasy nastały. Pół doby śpię 😬.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-944839
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam Was Kochani 😗

Powoli wracam do pracy.

Zbyszek dał mi nową zabawkę 😜 kątówkę 2kW. Ta przecina jak szalona.

mms_img-677520859.jpg.3dff1bdfa5a24939240b280315ea49a4.jpg

 

Jak się po robocie otrzepuję to sypie się ze mnie, jak ze starego kocura 😄.

 

Zastanawiam się jaką grubą nierdzewkę wziąć do wykończenia drzwiczek od pieca.

Myślę o grubości 0,7-0,8mm.

W firmie mi zagną w L, ja tylko muszę przy montażu do drzwiczek kąt na ramce gumowym młotkiem doklepać. Jak wezmę za grubą blachę to nie wygnę na rogach ramki. 

O coś takiego chodzi.

mms_img-82995773.jpg.9c22460af11115f04966406fffc2266f.jpg

 

Jaką grubość nierdzewki wziąć?

Doradzcie mi proszę 😚

 

 

A teraz

Sezamie otwórz się.

 

mms_img564434907.jpg.64f47592ffd0d1fa8fedf3e8d0ef4ed9.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-948770
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.08.2024 o 21:48, mamuśka napisał(a):

Jutro odcedzę 70% moc, osłabię %

Koniecznie, nie powinno się stosować tak wyskoprocentowych alkoholi do nalewek ponieważ może wystąpić żelowanie a same owoce nie oddadzą smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-948820
Udostępnij na innych stronach

Dereń przyjaźni się z 50%. Dziękuję za rady 🥰i liczę na następne 😚.

 

Sezam otwarty 😄.

Jedną mokrą szmatkę zdjęłam do zdjęcia. mms_img-274252691.jpg.cb735a7de90a44f06a167478abce7df4.jpg

 

Dwie cegły na górze to boki kanałów dymowych.

Przed tymi cegłami są trzy warstwy szamotu. To 30cm grubości przodu pieca.

To białe, to wata czy wełna ceramiczna.

 

Cegły szamotowe przy otworze wlotowym od pieca, od wewnątrz podcięłam.

mms_img-1149616006(5).thumb.jpg.4b5089350b49cd9bdc27f7a2a74c7dbb.jpg

 

Dzisiaj bym przód szamotowy skończyła, tylko zaprawy szamotowej zabrakło :facepalm:.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949024
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Cegły szamotowe przy otworze wlotowym od pieca, od wewnątrz podcięłam.

 

Mamuśka pracowita kobitka jesteś;) 

 

24 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Sezam otwarty 😄.

 

Niezły bunkier wymurowałaś, piękna robota:clap:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949028
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

pracowita kobitka jesteś

Lubię pracę fizyczną. Można się wyżyć i efekty są :clap:.

 

Bazylu ten bunkier to "obiekt specjalnej troski - mamuśka i spółka" 😊.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949038
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pojechałam w okolice naszego Szefa Szefów 😗 i kupiłam 1m3 perlitu EP180 za 250 zł.

Kupić perlit to jest problem 😬 

- a co to jest

- mamy tylko w 20l opakowaniach, to m3 wyjdzie ponad 1000 zł 😲

mms_img-1149616006(6).jpg.8960052f02d7a436e72bddef867bcc39.jpg

 

Perlitem zasypiemy przestrzeń która będzie między wykończoną częścią szamotową, a ścianą zewnętrzną z czerwonej cegły.

 

Teraz szukam grubej foli aluminiowej. Taką folię chcę położyć na wełnie skalnej, na tunelu szamotowym.

Mam parę paczek wełny skalnej (z naszej budowy) to chcę ją wykorzystać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949605
Udostępnij na innych stronach

Wysyłka - Dostawa - Perlit24.pl    1 m3 329zł - big-bag dostawa kurierem ,

Mniejsze worki też -125 litrów , chyba miałaś czas i ochotę pojechać 🙂.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949611
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, mamuśka napisał(a):

 

Kupić perlit to jest problem 😬 

- a co to jest

mms_img-1149616006(6).jpg.8960052f02d7a436e72bddef867bcc39.jpg

 

 

Wujek Google - odpowiada:

Perlit to naturalna skała pochodzenia wulkanicznego, zawierająca dużą ilość związanej w sobie wody (nawet do 5-6%). Skałę tą mieli się na drobny pył, a następnie poddaje obróbce termicznej w temperaturze ponad 900stC. Struktura perlitu mięknie pod wpływem temperatury, a uwięziona w nim woda wrze, rozpychając strukturę i zwiększając jej objętość nawet 20-krotnie. W ten sposób powstaje materiał nazywany ex-perlitem, lub perlitem ekspandowanym (stąd oznaczenie EP dla perlitów).

Ex-perlit jest materiałem wyjątkowo lekkim (1m3 waży w zależności od granulacji od 40 do 140kg), ma postać białych, porowatych kuleczek. Jest obojętny chemicznie (jego skład jest bardzo podobny do składu szkła), dzięki bardzo niskim współczynnikom przewodzenia ciepła jest bardzo dobrym materiałem termoizolacyjnym - zamknięty w pęcherzykach perlitu gaz działa jak mikro-termosy. W przeciwieństwie do styropianu jest niepalny (klasa odporności ogniowej A1) i nawet 10krotnie wytrzymalszy mechanicznie. 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949613
Udostępnij na innych stronach

Wojtku ja to wiem (poczytałam sobie wcześniej) , ale w dużych hurtowniach budowlanych nie wiedzą 😭. Ciekawe jakie by oczy zrobili na hasło wermikulit. Szkoda że się nie spytałam.

 

52 minuty temu, Pacan Wojciech napisał(a):

chyba miałaś czas i ochotę pojechać

O nie.

Jak zobaczyłam na stronie Perlit24.pl big-bag (tak ja pisałeś) cenę 329 zł i do tego kurier 265 zł (razem 594 zł) to mi łapy opadły, że przewozy są takie drogie.

Za praktycznie tą cenę (dokładam 50 zł na paliwo) mogłam wziąć od faceta 2m3.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949634
Udostępnij na innych stronach

Prawdą jest ,że nie sprawdzałem ceny dostawy,ale z ciekawości teraz sprawdzę, bo to jest chyba kuriozalna cena , płaci się chyba od wagi .Sciagałem  płytki z Kielc cena nie przekroczyła 300 złotych , a waga na pewno była powyżej 1400 kg.

Wermikulit , rzadko spotykam się  z wyrobami z tego materiału ,raczej dla ogrodników , perlit też jest stosowany w ogrodnictwie , sa bloczki z tego materiału  ale chyba nie popularne .Osobiście kiedys stosowałem podsypkę z perlitu pod płyty grubas g-k . Dziś jest tyle  wyrobó  łatwiejszych w zastosowaniu, stąd mała popularność w hurtowniach.

 

Sprawdziłem , miałaś rację , kuriozalna cena , keramzyt chyba jest łatwiej kupić.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-949689
Udostępnij na innych stronach

Powoli, ale do przodu 😚

 

mms_img-1149616006(7).thumb.jpg.e579702375961cb36da63ec03b40e0ba.jpg

 

Kopuła szamotowa trochę wyschła i teraz (nawet rano o szóstej) przed murowaniem na przeschniętą kopułę ląduje mokra szmata (tak mokra, że się z niej leje). Bez takiej zabawy spoina pęka jak ta lala.

Dzisiaj przed zamknięciem sezamu zdążyłam 2/3 otynkować wewnątrz zaprawą szamotową, w poniedziałek ciąg dalszy tynkowania i będzie można zamknąć kanały.

 

Ostatnio za nie świętowanie w dzień święty (niedzielę) mnie pokarało.

Zachciało mi się sernika i zamiast podzielić twaróg (własnej roboty) paluszkami to dziabałam go nożem. Ten diabeł ugryzł mnie dobrze w kciuka, ale jak ktoś nie lubi siedzieć na czterech literach to opatrunek, plaster i izolacja do kabli, i do przodu. Izolacja palca usztywniła (ciężko się robi z takim kciukiem), ale kuku się nie rozchodziło.

Taki to serniczek. Wart był grzechu. Przepis od naszej mistrzyni @halusia@.  Dziękuję bardzo 🥰mms_img-1149616006(8).jpg.ae9c25d391a80b97645b1b7d21c210ca.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-951463
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy do przykrywania murów by zachować wilgoć są stare koce wojskowe , dobrze przykryć w parę razy poleać woda dobrze i przykryć folią . 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-951470
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wojtku za wskazówki 😚.

Stare koce mam (chyba nie wojskowe). Będą miały dodatkowe zastosowanie. Są takie zbite i mają nie wiem czy nie 100% wełny, bo gryzą jak głupie, ale są ciepłe.

Jakiś czas temu Zbyszek dostał od kogoś wojskowe skarpety, ale powiedział że to nie to co kiedyś. Jego służba zasadnicza trwała dwa lata. Tak kiedyś było.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-951492
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ruszyłam na polowanie dzieży, łopaty i pocioska.

Tak się zastanawiam.

Jeśli mierząc od końca komory pieca chlebowego do drzwi zewnętrznych jest 170 cm, to całkowita długość łopaty i pocioska powinna mieć 200 cm.

Dobrze myślę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-957643
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Ruszyłam na polowanie dzieży

Jak fajna upolujesz to daj znać bo ja od lat robię w tej samej  aluminiowej  misce  🙄

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-957743
Udostępnij na innych stronach

chudziak jak będę miała dzieżę w łapkach, to się pochwalę i napiszę co i jak.

 

szrekPL taka bardziej jak z tego linka 

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

tutaj jest drewno jodłowe i pojemność 15l, ale dobrze nos Cię prowadzi :clap:.

 

Ja sobie wymyśliłam pojemność 55l.

Jeśli (idąc przepisem Don Pedra) mam 6 bochenków po 2-2,5kg to wody wychodzi tak coś około 6l i mąki tak 11-12kg. Ciasto chlebowe rośnie i trzeba mieć zapas pojemności jak się miesza. 25l może być za mała. Moja głowa wskazuje potrzebę zakupu dzieży 50-55l.

 

Na chwilę obecną dostałam taką ofertę.

Dzieża 55l koszt około 500 zł. 

Drewno: boki bukowe, dno i pokrywa dębowe. Może być z samego buka, czy dębu.

Mam chęć na samą dębinę

Tylko muszę jeszcze wymyśleć szerokość łopaty i pocioska, i poczekać na wycenę.

Tak mi chodzi po głowie szerokość łopaty 35-40 cm, a pocioska 25 cm.

 

Ps. Chciałam dobrze, a wyszło do d..y  :facepalm: (dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane).

Ściągnęłam sobie starą, używaną dzieżę. Szkoda tylko że sprzedawca nic nie napisał że zjedzona jest przez korniki. Idzie do zwrotu.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-957755
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj puściłam takiego sms-a.

 

"Dzieża dębowa.

Łopata okrągła średnicy 35-40 cm.

Pociosek średnicy min25 cm.

Łopata i pociosek długości 200 cm (od początku do końca kija). Piec licząc od tylnej ściany komory szamotowej do drzwiczek ma długość 170 cm, to myślę że potrzebne jest 30 cm bym rączek nie poparzyła. Da to długość razem 200 cm.

To ile teraz wynosi koszt moich 3 rzeczy? "

 

Koszt 650 zł - zaakceptowany.

 
Ps. Inny wykonawca proponował 55l sosna lub świerk za 500-550 zł.
Coś mi czcionkę popitoliło.
Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-957883
Udostępnij na innych stronach

No to ja potrzebuję o dużo mniejszych rozmiarach - piekę zwykle jeden chleb tygodniowo czasem dwa .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/9/#findComment-957902
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.