Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Muski napisał(a):

Chyba balia do kąpieli

Waldku, ja myślałam że dzieża będzie jeszcze większa 😜. Lepiej mieć miejsce na machanie łapkami.

 

Dzieże zakonserwowałam (z zewnątrz wysmarowałam ją olejem jadalnym), teraz to dopiero jest piękna.

Przez Waldka 😜:clap::frantics: Zbyszek zaproponował kolejny zakup.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-960771
Udostępnij na innych stronach

Dzieża rzeczywiście bardzo ładna ale jestem ciekawa czy będzie wygodna do wyrabiania ciasta i czy nie będziesz sobie "obtłukiwać rąk".  Babcia mojego męża miała dzieżę w kształcie głębokiego korytka  i taka mi się marzy .

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-960835
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, chudziak napisał(a):

Babcia mojego męża miała dzieżę w kształcie głębokiego korytka 

Moja babcia też miała takie korytko.

Zastanawiałam się jak to robili. Podejrzewam, że robili z pnia jakiegoś w miarę miękkiego drzewa. Myślałam o korytku, ale żeby teraz znaleźć speca od korytka to raczej będzie problem. Ja szukałam koszyków ze słomy, to problem też jest. Speców brak, albo się już nie chce.

Z dzieżą było łatwiej.

 

Sama jestem ciekawa czy nie "obtuknę" sobie łokci. Zobaczę w "praniu".

 

22 godziny temu, Muski napisał(a):

Pozdrów Zbyszka

 Zbyszek też pozdrawia.

 

11 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

do deptania kapuchy

W taką balię to chyba tir kapusty by wszedł😜

Zbyszek powiedział że do kapusty mam kupić beczkę drewnianą.

Tak się kończy jak się ma w domu studenta medycyny 😵

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-961023
Udostępnij na innych stronach

1) drewniane korytko, wg. mnie nadaje się do serwowania potraw, serów, wędlin. Za płytkie do wyrabiania ciasta chlebowego

2,3) ta sama oferta - nic sprzedawca nie pisze czy jest, czy nie jest naruszona przez robale np: korniki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-961032
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj dostałam zdjęcia łopaty i dwóch pociosków (pocioski mają różne długości kija, by było mniejsze ryzyko wybicia zębów 😜)

 

mms_img-1916188534(3).jpg.09aa36bbd9fd88a09575e0d7b598459e.jpg

 

Ps. Drewnianą beczkę na kapustę kiszoną sobie zamówiłam.

Będzie się działo 😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-961501
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, mamuśka napisał(a):

Drewnianą beczkę na kapustę

Szkoda beczki drewnianej na kapustę :facepalm:. Wino trzymaj, a natępnie whisky🥂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-961517
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, Zbyszek mówi - kapucha do drewnianej beczki, a męża trzeba słuchać :clap:.

Miłością do wina czy whisky nie pałamy, ale ostatnio odkryłam różnice (węchowe i smakowe brandy).

 

Nie wiem czy na forum można podawać marki alkoholi, bo z chęcią bym napisała która mi bardziej posmakowała.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-961518
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, mamuśka napisał(a):

bo z chęcią bym napisała która mi bardziej posmakowała.

Chętnie się dowiem, kiedyś koniaki  i brendasy  bardzo mi podchodziły ale gusta się zmieniają i jest to już historia....trochę jeszcze w garażu stoi🙃

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-961520
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, mamuśka napisał(a):

Miłością do wina czy whisky nie pałamy,

Do pewnych smaków trzeba dorosnąć 😉:thumbsup:

21 minut temu, mamuśka napisał(a):

z chęcią bym napisała która mi bardziej posmakowała.

Piszy 🤔.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-961525
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
W dniu 14.10.2024 o 15:53, mamuśka napisał(a):

Dzisiaj dostałam w łapki od kuriera dzieżę.

Wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach 😃 i jest moja.:frantics:

 

 

W dniu 14.10.2024 o 22:05, chudziak napisał(a):

Dzieża rzeczywiście bardzo ładna ale jestem ciekawa czy będzie wygodna do wyrabiania ciasta i czy nie będziesz sobie "obtłukiwać rąk".  Babcia mojego męża miała dzieżę w kształcie głębokiego korytka  i taka mi się marzy .

 

Minęło troszkę czasu więc liczę ,że już przetestowałaś dzieżę - jaka opinia i uwagi ? Ja cisnę Mojego Ślubnego by jednak wydłubał  mi dzieże - korytko  - chyba ,że mnie przekonasz to takiej formy  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-979373
Udostępnij na innych stronach

Chudziak , jak pamiętam z dzieciństwa , moja ciocia , mieszkająca w Twoich stronach, miała dzieżę kształtem podobną do dzieży Mamuśki. Obserwowałem jak przygotowywała ciasto na chleb , zawsze po  każdej operacji przed wyłożeniem ciasta  do form ,przykrywała dzieże z ciastem folią  - może ceratą .Następnie całość przykrywała grubym kocem i pierzyną ( miała taką tylko do tego celu ) , pewnie do wyrośnięcia. Czy koryto da się  tak zabezpieczyć , by zachować ciepło . Dzieża stała na strychu i tam przygotowywano ciasto na chleb , chyba 2 razy w miesiącu, pewnie miejsce było powodem takiego zabezpieczenia . 

Do wyrabiania ciasta używała  sporej wielkości kopyści , raczej przypominającej kształtem pióro wiosła. Chleb był b. smaczny .

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-979458
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Chudziak , jak pamiętam z dzieciństwa , moja ciocia , mieszkająca w Twoich stronach, miała dzieżę kształtem podobną do dzieży Mamuśki. Obserwowałem jak przygotowywała ciasto na chleb , zawsze po  każdej operacji przed wyłożeniem ciasta  do form ,przykrywała dzieże z ciastem folią  - może ceratą .Następnie całość przykrywała grubym kocem i pierzyną ( miała taką tylko do tego celu ) , pewnie do wyrośnięcia. Czy koryto da się  tak zabezpieczyć , by zachować ciepło . Dzieża stała na strychu i tam przygotowywano ciasto na chleb , chyba 2 razy w miesiącu, pewnie miejsce było powodem takiego zabezpieczenia . 

Do wyrabiania ciasta używała  sporej wielkości kopyści , raczej przypominającej kształtem pióro wiosła. Chleb był b. smaczny .

Ja jestem stary ale jak przez mgłę pamiętam jak jak moja babcia chleb piekła. Takie wielkie okrągłe bochny. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-979462
Udostępnij na innych stronach

quadro555- w Twoim wieku , powinieneś pamiętać .Może ja częściej oglądałem przygotowania stąd pamiętam takie szczegóły. Nie pisz ,że jesteś stary bo to brzmi jakbyś był zrezygnowany , co prawda Trochę Cię rozumiem do emerytury jeszcze 11 lat. a emerytura jakby nie była to wolność - trochę późno ale zawsze, ja już doczekałem.

Musze przyznać , ciocia szanowała miejsce w piecu .Pieczony chleb był w kształcie prostokąta, formy dokładnie ułożone obok siebie by zmieściło się siedem blach w piecu .Piec zawsze rozpalał mój dziadek, sprawdzając stopień rozgrzania garścią mąki.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-979464
Udostępnij na innych stronach

A babcia mojego męża miała własnie rodzaj korytka a nie "garnka" . Chleb robiła w kuchni więc było w miarę ciepło poza tym w dziezy to pracował zaczyn a chleb ostatecznie rósł w formie prostokątnej . Przykrywała lnianym materiałem a zaczynem ( zacyną - tak mówiła) była zostawiona resztka ciasta wraz z zeskrobanymi resztkami ze ścianek dzieży zdeponowana "na brzegu " dzieży przykryte szmatką. 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-979470
Udostępnij na innych stronach

Chudziak , masz pewnie racje , ze w dzieży rósł zaczyn , ale dobrze pamiętam, ze w dzieży było sporo ciasta .które może wyrastało potem w formach.

Dodatkowo ciocia dodawała  ugotowane ziemniaki, także pozostawiała  część ciasta jako zaczyn  na przyszły chleb. Pieczenie chleba skończyło się , kiedy prawie wszyscy małorolni podjęli pracę na kopalniach, w FUM Poręba, Hucie , Papierni etc , a na wsi powstał sklep GS -u , który zaopatrywała piekarnia GS.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-979477
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Olgo że dopiero teraz, choróbsko mnie dopadło.

Dzieży nie próbował bo nie skończony jest piec, a pojemność mojej dzieży jest za duża na piekarnik.

Łopatę do pieca i dwa pocioski dostałam.

Jeszcze słomiane koszyki do wyrastania muszę zamówić, ale na wielkość koszyków nie mogę się zdecydować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-979658
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Słomiane koszyki zamówione.

 

Jutro jadę do małego młyna po prawdziwą (bez polepszaczy) mąkę.

Do wyrobu chleba ma być:

- żytnia razowa 2000

- żytnia chlebowa 720

- pszenna 500.

 

Jeszcze jakąś kupić?

 

Ps. Młyn się zamyka. 😭 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-985998
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że tak:

- tortowa 20kg

- krupczatka 10kg, a może 20kg

- pszenna 650 30kg, a może 40kg. Tej najwięcej w domu schodzi. 

 

Hi, hi 😄

Busem po mąkę pojedziemy. Do chleba i na potrzeby kuchenne już wychodzi ponad 200kg.:facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/10/#findComment-986007
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.