chudziak Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 30 Grudnia 2024 A babcia mojego męża miała własnie rodzaj korytka a nie "garnka" . Chleb robiła w kuchni więc było w miarę ciepło poza tym w dziezy to pracował zaczyn a chleb ostatecznie rósł w formie prostokątnej . Przykrywała lnianym materiałem a zaczynem ( zacyną - tak mówiła) była zostawiona resztka ciasta wraz z zeskrobanymi resztkami ze ścianek dzieży zdeponowana "na brzegu " dzieży przykryte szmatką. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-979470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Chudziak , masz pewnie racje , ze w dzieży rósł zaczyn , ale dobrze pamiętam, ze w dzieży było sporo ciasta .które może wyrastało potem w formach. Dodatkowo ciocia dodawała ugotowane ziemniaki, także pozostawiała część ciasta jako zaczyn na przyszły chleb. Pieczenie chleba skończyło się , kiedy prawie wszyscy małorolni podjęli pracę na kopalniach, w FUM Poręba, Hucie , Papierni etc , a na wsi powstał sklep GS -u , który zaopatrywała piekarnia GS. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-979477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Przepraszam Olgo że dopiero teraz, choróbsko mnie dopadło. Dzieży nie próbował bo nie skończony jest piec, a pojemność mojej dzieży jest za duża na piekarnik. Łopatę do pieca i dwa pocioski dostałam. Jeszcze słomiane koszyki do wyrastania muszę zamówić, ale na wielkość koszyków nie mogę się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-979658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 24 Stycznia Słomiane koszyki zamówione. Jutro jadę do małego młyna po prawdziwą (bez polepszaczy) mąkę. Do wyrobu chleba ma być: - żytnia razowa 2000 - żytnia chlebowa 720 - pszenna 500. Jeszcze jakąś kupić? Ps. Młyn się zamyka. 😭 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-985998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 24 Stycznia Do wyrobu placków dokup 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 24 Stycznia Oczywiście że tak: - tortowa 20kg - krupczatka 10kg, a może 20kg - pszenna 650 30kg, a może 40kg. Tej najwięcej w domu schodzi. Hi, hi 😄 Busem po mąkę pojedziemy. Do chleba i na potrzeby kuchenne już wychodzi ponad 200kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 24 Stycznia 20 minut temu, mamuśka napisał(a): Do chleba i na potrzeby kuchenne już wychodzi ponad 200kg. Chleb jak chleb ale nie zapomnij do pizzy mąki kupić tak od biedy ze 100 kg. Jak rodzina zasmakuje pizzy z pieca😋 na bank szybko zużyjesz👍. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 24 Stycznia Jak dobrze mądrych posłuchać.😚 A do pizzy to jaka mąka? Gdzieś czytałam przepis na ciasto do pizzy, co ma dojrzewać parę godzin i było chyba na mące 00. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 24 Stycznia 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Jeszcze jakąś kupić? 00 do pizzy 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 24 Stycznia Nie wiem czy Ci zrobią 00 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 24 Stycznia Spytam się jutro w młynie o mąkę 00. Wiem że sitkowej 1400 nie mają. Będzie w domu konflikt interesów. 😜 Ja i Ania, waga dobrego koguta. Coś po 60 kg. Zbyszek i Michał to małe miśki, po 100 kg z lekkim plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) 12 minut temu, mamuśka napisał(a): Spytam się jutro w młynie o mąkę 00. Mąki 00 do pizzy u mnie nigdy nie może brakować. Zapytaj czy mają w młynie orkiszową warto kilkadziesiąt kg zawsze mieć pod ręką w domu🤔. Edytowane 24 Stycznia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 24 Stycznia Grzesiu a mąkę 00 masz oryginał włoski, czy z polskiego młyna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) 4 minuty temu, mamuśka napisał(a): Grzesiu a mąkę 00 masz oryginał włoski, czy z polskiego młyna? Jak zejdę do mojego królestw to odpowiem. Myślę , że chyba z naszych młynów. Dorotko kup też jak jest orkiszową nie będziesz żałować. Edytowane 24 Stycznia przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 24 Stycznia Kup młyn...po co to tyle jeździć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 24 Stycznia Jakoś mi nie po drodze było z orkiszową., ale jak będą mieli to wezmę. Dziękuję Wam kochani za rady. Idą wiązać sadełko po spóźnionym obiedzie, a warte grzechu było (własnoręcznie zrobione pampuchy + mięso z grzybowym sosem + surówka) i jeszcze na deser każdy dostał po ostatnim kawałku piernika z przepisu Halusi I Reni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 24 Stycznia 34 minuty temu, szrekPL napisał(a): Kup młyn...po co to tyle jeździć Koniecznie kup 👍, wtedy Dorotko upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu to znaczy uchronisz młyn od zamknięcia i będziesz miała zawsze własną mąkę eko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 24 Stycznia Mamuśka, szykujesz się na wojnę ? 😉 🙂 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 24 Stycznia Piec, Dzieża... Wszystko to raczej słusznych gabarytów koszyki podejrzewam też wymiary że ja z takimi w pole po ziemniaki latałem więc i mąki trzeba, jak to mówią raz a dobrze... 😉😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 24 Stycznia Ja generalnie używam mąki pszennej typ 650 ,żytniej 720 czasem dodaje trochę orkiszowej lub żytniej żurkowej czy razowej . 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 25 Stycznia Kupię młyn, jak doba będzie miała 48 godzin. 😉 Moje koszyki do wyrastania mają mieć wymiar: - góra 30 cm - dół 20 cm - wysokość 15 cm. Tu muszę podziękować dwóm Robertom, którzy pomagają na stronie piecchlebowy.pl Dziękuję 😚 Z nimi jako laik prowadziłam rozmowę na temat rozmiaru koszyków słomianych. Do zbierania ziemniaków mój wujo kiedyś sam wyplatał koszyki z wikliny. Coś podobnego do tego na zdjęciu. Tylko te kosze wujka nie miały tych dwóch uchwytów na końcach koszyków, tylko miały jeden uchwyt (taką rączkę) po środku koszyka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 25 Stycznia U nas były takie kosze... Dla jednej osoby... Dla dwóch osób... Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 25 Stycznia Ja pamiętam takie kosze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 25 Stycznia W każdym regionie Polski używano koszy o innych kształtach, było to bardzo widoczne na ziemiach odzyskanych takich jak pomorze zachodnie, mieszkam tu i za młodego widziałem ile różnego kształtu koszy było u ludzi, w końcu ściągnęło tu dużo ludzi z różnych stron, między innym z Ukrainy, Białorusi, itp i każdy przywiózł swoje nawyki, przyzwyczajenia, itp. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 25 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 25 Stycznia Taki koszyk z drugiego zdjęcia Mariusza pamiętam. W taki też zbieraliśmy ziemniaki na polu. Tego koszyka co Piotr pokazuje nigdy nie widziałam. Wróciliśmy z młyna. Krupczatka i tortowa po 4zł/kg, reszta po 3,60zł/kg. Orkiszowej i mąki 00 nie mają. Ciekawa jestem czy używaliście mąk Łowickich, np taką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/11/#findComment-986128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.