Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, mamuśka napisał(a):

Nigdy nie słyszałam takiego określenia

 

6 minut temu, MariuszB napisał(a):

To jest powiedzonko Muskiego

Ok wyjaśnię 😉 Dupa z pańska zwana pupą lub pupencją , niektórzy ordynarnie mówią dupencja 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988955
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, mamuśka napisał(a):

dolała kapkę wody

20%

 

26 minut temu, mamuśka napisał(a):

Ten pszenny wyprowadzony na 2000 żytniej. Potem jak zakwas żytni przepracował tyle co powinien to go dalej karmiłeś pszenną 750.

Tak

 

26 minut temu, mamuśka napisał(a):

z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas

Nie

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988956
Udostępnij na innych stronach

Do zdechlaka dodane 20% czyli 10ml.

Trochę się rozluźniła masa, ale dalej jest gęste.

Resized_20250205_195413_1738781668612.thumb.jpeg.2ebe5fbd828f9576f4794d5cd4ef1946.jpeg

 

Tak próbuję dojść co nie halo zrobiłam.

- pojemnik zdechlak stał przy kominku. Przyniosłam termometr 26 stopni przy nim jest. 

- może te grubsze kawałki (mąka nie zmielona na gładko) więcej wody potrzebuje więcej.

 

No nic. Trzeba próbować, byle do przodu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988975
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Jest dobrze, zakwas nie może być głodny.

Spokojnie do rana sobie poczekam.

Ja bym troszkę jeszcze kapkę, ale jak miało być 20%, to tak zostawię.

 

9 minut temu, Bagno napisał(a):

Dodaj do "zdechlaka" tyle wody aby powstała konsystencja śmietany

To jest taka gęstsza śmietana . Niech tak zostanie. Nawet dla porównania zdechlak-nówka.

Nówka jest taka normalna śmietana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988985
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, L.Przemek napisał(a):

Zkwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750.

Mój podchodzi pod 20 lat ale nie mam takiej czystości rasowej 😎 bo mam jeden słoik w którym trzymam zaczyn i w zależności od nastroju chleb ma różny skład więc i  zaczyn ciągle jest nieco inny.

 

47 minut temu, mamuśka napisał(a):

Tak próbuję dojść co nie halo zrobiłam.

- pojemnik zdechlak stał przy kominku. Przyniosłam termometr 26 stopni przy nim jest. 

Jeśli rzeczywiście nie było więcej to nie  powinno zaszkodzić chyba ,że zbyt długo stało .

Czy nie masz możliwości pozyskać od kogoś zaczynu  ?  Mogę spróbować Ci wysłać od siebie ale jak pisałam mój jest mieszany co prawda bardziej żytni niż pszenny  a czasem nieco orkiszowy :D

  • Like 2

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988991
Udostępnij na innych stronach

Wstałam sobie przed 6, a przy kominku 24,2. Osz ty kurde.

To moje dwa potworki idą do piekarnika.

Włączyłam światełko w piekarniku zadowolona. Kawusie ze szczęścia sobie zrobiłam, a tu światełko zgasło.

Ki grzyb?

Samsung tak zrobił.

Światełko w piekarniku świeci 2 minuty, potem gaśnie.

Podrapałam się po głowie. Jaka minimalna temperatura do ustawienia w piekarniku? Jest 30 stopni.

Dobra, "jestem w domu".

Potworki zamieszałam, przykryłam złożoną gazą i niech siedzą w 30 stopniach, w piekarniku.

 

Na ten moment zdechlak i nówka się jeszcze nie podniosły, są pojedyńcze bąble, zapach zakwasu obecny. Koło 18 potworki dostaną jedzenia.

 

Trzymajcie kciuki Kochani. 😚

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989048
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Muski napisał(a):

No nie, puuuste ?

Waldku ja Cię proszę nie podnoś mi ciśnienia. 😉

 

Miało być tak pięknie 😄

Sąsiad zwrócił mi jeszcze uwagę że ostatnio nasze wodociągi do wody dowalają, co parę dni od diabła chloru. Może tu tkwi problem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989115
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, quadro555 napisał(a):

a doopa nie rośnie

Rośnie sobie spokojnie, aż ciuchy się filcują.😜

 

Jak będę koło 18 karmić zdechlaka i nówkę, to powstanie do kompletu nowy "minerał" (na wodzie mineralnej). Wyjdzie czy problem jest w wodzie z kranu (chociaż ją przegotowuję).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989136
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, mamuśka napisał(a):

niech siedzą w 30 stopniach, w piekarniku

Lepiej jak jest dostęp powietrza temperatura 25 - 27sC wystarczy.

 

31 minut temu, mamuśka napisał(a):

będę koło 18 karmić

Jak będzie mocno gęsty można dać trochę więcej wody nie cieplejszej niż 38sC.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989144
Udostępnij na innych stronach

Ale jaja 😄

Większa część zdechlaka (ta co miała iść do utylizacji) przy mieszaniu porannym nowych dwóch wersji (które są w piekarniku) dostała 100g  2000 i 100ml wody. Dałam mu ostatnią szansę. 😜

I diabeł rogaty się budzi.

To nie jest jeszcze to co było, ale zbiera się do dzieła.:clap:

mms_img1765131906(6).jpg.9f759e14805ee51c24d120f1318379a3.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989170
Udostępnij na innych stronach

Przemku, chlebek piękny. 😄:clap:

Szczerze. Normalnie zazdroszczę. 😚

 

 

Godzinę temu, L.Przemek napisał(a):

Lepiej jak jest dostęp powietrza temperatura 25 - 27sC wystarczy.

Co godzinę średnio piekarnik na 5 minut jest przewietrzany.

Ania jest większość w domu (bo ma egzaminy na studiach) to dostała zadanie specjalne - wietrzenie piekarnika. Ruszy się na moment od tych książek. Głowę przewietrzy.

Trzeba umieć się ustawić. 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989175
Udostępnij na innych stronach

Nowe pokolenie dokarmione.

Jedno i drugie po 100g 2000 i zdechlak 105ml , a nowy 100ml wody. Powoli zbierają się do bąblowania. Poszły do piekarnika.

 

Stary zdechlak w pojemniku na fazie wzrostowej. 

Przemieszałam go i wrócił w okolice kominka. Rano dostanie jeść.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989196
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, L.Przemek napisał(a):

Z tego zaczynu, pszenno - żytni garowany 14 godzin 4sC.

 

20250206_150851.jpg

 

Widać siłę zakwasu. Mój ma ponad pół roku ale ledwie podwaja objętość po dokarmieniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989206
Udostępnij na innych stronach

Przemku, mam pytanie o ten przepis co Pokemon-owi dałeś.

W przepisie jest wyrobić.

Wyrobić jak ciasto drożdżowe(myślę że nie, bo ma być lepkie i luźne), czy tak raczej krótko by grudek mąki nie było?

Wolę dopytać. 😚:hug:

 

Zakwas możesz wykorzystać np, do takiego chleba:

 

* 400 g zakwasu żytniego

* 150 ml wody

* 100 g maki żytniej (jasnej lub razowej)

* 300 g mąki pszennej

* 1 łyżka soli

* pół łyżeczki cukru

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośniecia na 1 godzinę, przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło).

 

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989372
Udostępnij na innych stronach

Już znalazłam opis Pokemon-a.

musisz dobrze wymieszać ciasto, chociaż jest mocno luźne i klejące, i trzymam w misce pod przykryciem ok godziny, po tym czasie znowu mieszam ok minutę , dwie (jest to wyzwanie, bo ciasto jest jeszcze bardziej "gęste" ) i dopiero wkładam do foremek. I tutaj ważny czas wyrastania juz w formach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989414
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.