mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 15 Lutego Toż ja ustawiałam sobie budzenie na 3:00 na złapanie piku zakwasu. W zaczynie łapiemy pika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 15 Lutego 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): o której zacząć robić zaczyn z zakwasu Jeżeli zrobisz zaczyn o 8:00 to około 12:00 powinien być gotowy. 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): W zaczynie łapiemy pika Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 15 Lutego 35 minut temu, L.Przemek napisał(a): Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie. 3 godziny temu, quadro555 napisał(a): Ja bym musiał się dostosować do zakwasu 😀 Mamuśka tylko praktyka uczyni z Ciebie mistrza. P.s. brak feminatywu zamierzony 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 15 Lutego (edytowane) 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): o której zacząć robić zaczyn z zakwasu, Ja robię wieczorem , do południa jak mam chwilę mieszam już ciasto i wykładam do foremek a częśc odkładam do słoika do lodówki na następny chleb. W foremkach rośnie około 5 godzin i do pieca na godzinę . Edytowane 15 Lutego przez Yerba 2 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 15 Lutego 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Tak się zastanawiam, czy robić chlebek dzisiaj, czy lepiej jutro od rana Zrób dzisiaj daj na zimną garę i jutro można piec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 15 Lutego Piękne chlebki. Dziękuję Wam kochani za kolejne wskazówki. Przemku, ja przepraszam ale muszę dopytać. Zaczyn z przewagą mąki żytniej do dalszej roboty ma trochę opaść, a ten z przewagą mąki pszennej być na piku. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 15 Lutego Teraz, mamuśka napisał(a): Dobrze myślę Tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 15 Lutego Dziękuję 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 16 Lutego Zrobiłam nowy chlebek. Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚 Na zdjęciu jest wrażenie, że chlebek coś nie halo. Wszystko halo, ja go kroiłam dobrze ciepłego. Z masełkiem (które się rozpuszcza) i bez masełka paluszki lizać. Chlebek popękał, ale to moja wina. Bałam się że mi przerośnie i za szybko wsadziłam do piekarnika, do pieczenia. Mój najnowszy chlebek jest bardzo smaczny i go chwalę. Najlepszy chlebek w moim wykonaniu. Teraz czekam na Wasze opinie. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 16 Lutego drożdżówka , czy na zakwasie ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 16 Lutego Na zaczynie - trzy etapowym, bez drożdży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 16 Lutego Jeśli mogę zapytać to na czym polegają te trzy etapy ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 16 Lutego Dorota. Ładny chleb. Czekam na następny. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 16 Lutego Nic dodać, nic ująć, zwłaszcza że "producent" jest zadowolony 😉 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 16 Lutego Ja miałam świeżo robiony zakwas. Zakwas dokarmia się w trzech etapach: 1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin. 3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny. Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak zaczyn żytni). Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 16 Lutego 16 minut temu, Bagno napisał(a): Czekam na następny. Cicho, bo wszyscy usłyszą. 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 16 Lutego 30 minut temu, mamuśka napisał(a): Ja miałam świeżo robiony zakwas. Zakwas dokarmia się w trzech etapach: 1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. 2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin. 3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny. Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak zaczyn żytni). Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚 To ja już głupi jestem. Rozumiem proporcje 1:1:1. Propocja łyżki dwie:150g mąki: woda do konsystencji śmietany. Kali nie rozumieć. 😪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 16 Lutego 43 minuty temu, MariuszB napisał(a): "producent" Producent z rodzinką bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 16 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 16 Lutego 2 minuty temu, quadro555 napisał(a): proporcje 1:1:1. Te proporcje to takie szybkie "dokarmianie-dojrzewanie-postarzanie" nowego zakwasu. Pierw było 1:5:5, a potem 1:1:1. Z części tego "podpędzonego" zakwasu powstał zaczyn, dokarmiony w trzech etapach. Mam na😃dzieję że dobrze wytłumaczyłam. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 16 Lutego 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚 Cieszę się ,że jesteś zadowolona z efektu . Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 17 Lutego 15 godzin temu, chudziak napisał(a): Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁 Ja swojego raczej dokarmię, bo jest młodziutki. Odebrałam, to co się nazywa zaczątkiem. Pół słoika było na początku, a po 24h słoik pełny. Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić. Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 17 Lutego wg mnie przełóż w dwa , zakręć i do lodówki 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 17 Lutego 21 minut temu, mamuśka napisał(a): bo jest młodziutki Jaki młodziutki ? pewnie już trzecie pokolenie...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 17 Lutego 29 minut temu, mamuśka napisał(a): Zamknąć do końca Jak idzie do lodówki to tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 17 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 17 Lutego 2 godziny temu, Muski napisał(a): Jaki młodziutki ? pewnie już trzecie pokolenie. Młodziutki mój. Jak porównać do wiekowego Olgi i Przemka, to mój noworodek.😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.