Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

o której zacząć robić zaczyn z zakwasu

Jeżeli zrobisz zaczyn o 8:00 to około 12:00 powinien być gotowy.

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

W zaczynie łapiemy pika

Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992066
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Przy dokarmianiu zakwasu nie jest to istotne ale przy zaczynie ma już duże znaczenie.

 

3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Ja bym musiał się dostosować do zakwasu 😀

Mamuśka tylko praktyka uczyni z Ciebie mistrza. 

P.s. brak feminatywu zamierzony 🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992072
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

o której zacząć robić zaczyn z zakwasu,

Ja robię wieczorem , do południa jak mam chwilę mieszam już ciasto i wykładam do foremek a częśc odkładam do słoika do lodówki na następny chleb. W foremkach rośnie około 5 godzin i do pieca na godzinę .

20250213_183827.jpg

Edytowane przez Yerba
  • Like 2
  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992076
Udostępnij na innych stronach

Piękne chlebki. :clap:

Dziękuję Wam kochani za kolejne wskazówki.

 

Przemku, ja przepraszam ale muszę dopytać.

Zaczyn z przewagą mąki żytniej do dalszej roboty ma trochę opaść, a ten z przewagą mąki pszennej być na piku.

Dobrze myślę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992088
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam nowy chlebek. 

Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚:hug:

Na zdjęciu jest wrażenie, że chlebek coś nie halo.

Wszystko halo, ja go kroiłam dobrze ciepłego. Z masełkiem (które się rozpuszcza) i bez masełka paluszki lizać. 

Chlebek popękał, ale to moja wina. Bałam się że mi przerośnie i za szybko wsadziłam do piekarnika, do pieczenia.

Mój najnowszy chlebek jest bardzo smaczny i go chwalę.

Najlepszy chlebek w moim wykonaniu.:frantics:

Teraz czekam na Wasze opinie. 😚

 

 

mms_img-828562489(3).jpg.01261a3e44ebd84e7d066ec5ad8cefd0.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992433
Udostępnij na innych stronach

Ja miałam świeżo robiony zakwas.

Zakwas dokarmia się w trzech etapach:

1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana.

    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.

2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin.

3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny.

 

Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak  zaczyn żytni).

 

Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚:hug:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992466
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, mamuśka napisał(a):

Ja miałam świeżo robiony zakwas.

Zakwas dokarmia się w trzech etapach:

1) Bierzemy 3-4 łyżki zakwasu, dodajemy 150g mąki i tyle wody wody by była gęsta śmietana.

    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.

2) Dodajemy znów 150g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 6-8 godzin.

3) Dodajemy znów 100g mąki (tej samej) + woda i odstawiamy na 4 godziny.

 

Mąka np: pszenna 650 (jak chcemy zaczyn pszenny), a żytnia np: 720 (jak  zaczyn żytni).

 

Wiedza z tematu jak Przemek piekł chleb razem z Pokemonem. Dziękuję bardzo. 😚:hug:

 

To ja już głupi jestem. Rozumiem proporcje 1:1:1. 

Propocja łyżki dwie:150g mąki: woda do konsystencji śmietany. Kali nie rozumieć. 😪

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992483
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, quadro555 napisał(a):

proporcje 1:1:1. 

Te proporcje to takie szybkie "dokarmianie-dojrzewanie-postarzanie" nowego zakwasu. Pierw było 1:5:5, a potem 1:1:1.

Z części tego "podpędzonego" zakwasu powstał zaczyn, dokarmiony w trzech etapach.

 

Mam na😃dzieję że dobrze wytłumaczyłam. .

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992488
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Chlebek z przepisu Olgi (chudziak). Dziękuję bardzo. 😚:hug:

Cieszę się ,że jesteś zadowolona z efektu . Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992605
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, chudziak napisał(a):

Ja swojego zaczynu nie dokarmiam w międzyczasie ale mój swoje lata już ma 😁

Ja swojego raczej dokarmię, bo jest młodziutki.

Odebrałam, to co się nazywa zaczątkiem. Pół słoika było na początku, a po 24h słoik pełny.

Ja ten słoik leciutko zakręciłam, ale nie wiem czy zaczątek nie zacznie wyłazić.

 

Zamknąć do końca, to moje pytanie do Was?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992786
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Jaki młodziutki ? pewnie już trzecie pokolenie.

Młodziutki mój. Jak porównać do wiekowego Olgi i Przemka, to mój noworodek.😄

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/21/#findComment-992855
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.