L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 5 Lutego 19 minut temu, mamuśka napisał(a): Tu dodawałeś "stary zakwas" Zakwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 5 Lutego To tak. Ta mieszanka "zdechlak" jest jak kit (taka masa w grube kluski). Ja by jeszcze dolała kapkę wody. Było zgodnie z przepisem. 1 godzinę temu, L.Przemek napisał(a): 10g zakwasu, 50g mąki i 50g wody wymieszaj Nówka 100g mąki 2000 i końcowo 136ml wody. Jak było 100ml to był kluskowaty kit. Jeszcze ma grubszą strukturę (bo mąka nie jest miałka), ale nie licząc tych płatków wg. mnie ma dosyć wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 5 Lutego 29 minut temu, L.Przemek napisał(a): Zakwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750 Jesteś normalnie genialny. Dobrze rozumie? Ten pszenny wyprowadzony na 2000 żytniej. Potem jak zakwas żytni przepracował tyle co powinien to go dalej karmiłeś pszenną 750. Mam zabunkrowany kawałek chlebka własnej produkcji na własnym zakwasie. Wysuszony na kamień. Czytałam, że z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas tylko bym musiała, młotkiem go potraktować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 5 Lutego 4 minuty temu, mamuśka napisał(a): Wysuszony na kamień. Czytałam, że z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas tylko bym musiała, młotkiem go potraktować Raczej , świeża mąka - chleb nawet suchy może mieć grzybki i tzw z pańska pupencja . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 5 Lutego 58 minut temu, MariuszB napisał(a): Co cię nie zabije to cię wzmocni.... wierzę w ciebie 👍😁 Dzięki wielkie. Bardziej się bałam pierwszego wędzenia (latałam do wędzarni jak kot z poparzonym pęcherzem), a zakwas luzik. Ta luzik. Od nowa Polska Ludowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 5 Lutego (edytowane) 6 minut temu, Muski napisał(a): pańska pupencja A co to? Nigdy nie słyszałam takiego określenia. Normalnie (się zawstydziłam że nie wiem co to). Edytowane 5 Lutego przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 5 Lutego 9 minut temu, Muski napisał(a): tzw z pańska pupencja To jest powiedzonko Muskiego bo nigdzie nie można znaleźć co to jest 🙂 Pańska pupencja jak dobrze pamiętam użyta również w ubiegłym roku w temacie "Niechciana pleśń na suszonym schabie" 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 5 Lutego (edytowane) 13 minut temu, mamuśka napisał(a): Nigdy nie słyszałam takiego określenia 6 minut temu, MariuszB napisał(a): To jest powiedzonko Muskiego Ok wyjaśnię 😉 Dupa z pańska zwana pupą lub pupencją , niektórzy ordynarnie mówią dupencja Edytowane 5 Lutego przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 5 Lutego 51 minut temu, mamuśka napisał(a): dolała kapkę wody 20% 26 minut temu, mamuśka napisał(a): Ten pszenny wyprowadzony na 2000 żytniej. Potem jak zakwas żytni przepracował tyle co powinien to go dalej karmiłeś pszenną 750. Tak 26 minut temu, mamuśka napisał(a): z takiego suchara chleba też można zrobić zakwas Nie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 5 Lutego Do zdechlaka dodane 20% czyli 10ml. Trochę się rozluźniła masa, ale dalej jest gęste. Tak próbuję dojść co nie halo zrobiłam. - pojemnik zdechlak stał przy kominku. Przyniosłam termometr 26 stopni przy nim jest. - może te grubsze kawałki (mąka nie zmielona na gładko) więcej wody potrzebuje więcej. No nic. Trzeba próbować, byle do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 5 Lutego 5 minut temu, mamuśka napisał(a): dalej jest gęste Jest dobrze, zakwas nie może być głodny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 5 Lutego Dodaj do "zdechlaka" tyle wody aby powstała konsystencja śmietany. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 5 Lutego 6 minut temu, L.Przemek napisał(a): Jest dobrze, zakwas nie może być głodny. Spokojnie do rana sobie poczekam. Ja bym troszkę jeszcze kapkę, ale jak miało być 20%, to tak zostawię. 9 minut temu, Bagno napisał(a): Dodaj do "zdechlaka" tyle wody aby powstała konsystencja śmietany To jest taka gęstsza śmietana . Niech tak zostanie. Nawet dla porównania zdechlak-nówka. Nówka jest taka normalna śmietana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 5 Lutego 3 godziny temu, L.Przemek napisał(a): Zkwas był prowadzony na mące żytniej razowej 2000 po tygodniu dokarmianie mąką żytnią 720 i tak od około dziesięciu lat. Tak samo pszenny wyprowadzony na 2000, a dokarmiany pszenną 750. Mój podchodzi pod 20 lat ale nie mam takiej czystości rasowej 😎 bo mam jeden słoik w którym trzymam zaczyn i w zależności od nastroju chleb ma różny skład więc i zaczyn ciągle jest nieco inny. 47 minut temu, mamuśka napisał(a): Tak próbuję dojść co nie halo zrobiłam. - pojemnik zdechlak stał przy kominku. Przyniosłam termometr 26 stopni przy nim jest. Jeśli rzeczywiście nie było więcej to nie powinno zaszkodzić chyba ,że zbyt długo stało . Czy nie masz możliwości pozyskać od kogoś zaczynu ? Mogę spróbować Ci wysłać od siebie ale jak pisałam mój jest mieszany co prawda bardziej żytni niż pszenny a czasem nieco orkiszowy 2 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 5 Lutego Dziękuję bardzo Olgo za dobre chęci. 😚 Ja chcę dojść sama (z Waszą pomocą) do sukcesu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-988999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 6 Lutego Wstałam sobie przed 6, a przy kominku 24,2. Osz ty kurde. To moje dwa potworki idą do piekarnika. Włączyłam światełko w piekarniku zadowolona. Kawusie ze szczęścia sobie zrobiłam, a tu światełko zgasło. Ki grzyb? Samsung tak zrobił. Światełko w piekarniku świeci 2 minuty, potem gaśnie. Podrapałam się po głowie. Jaka minimalna temperatura do ustawienia w piekarniku? Jest 30 stopni. Dobra, "jestem w domu". Potworki zamieszałam, przykryłam złożoną gazą i niech siedzą w 30 stopniach, w piekarniku. Na ten moment zdechlak i nówka się jeszcze nie podniosły, są pojedyńcze bąble, zapach zakwasu obecny. Koło 18 potworki dostaną jedzenia. Trzymajcie kciuki Kochani. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 6 Lutego Koszyki od Pana Mikołaja dostałam. Normalnie cud, miód, ultramaryna. Zobaczcie sami jakie są piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 6 Lutego WIELKIE podziękowania i wyrazy szczerego podziwu za takie wyroby dla Pana Mikołaja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 6 Lutego 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): jakie są piękne. No nie, puuuste ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 6 Lutego 5 minut temu, Muski napisał(a): No nie, puuuste ? Waldku ja Cię proszę nie podnoś mi ciśnienia. 😉 Miało być tak pięknie 😄 Sąsiad zwrócił mi jeszcze uwagę że ostatnio nasze wodociągi do wody dowalają, co parę dni od diabła chloru. Może tu tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 6 Lutego Dieta cud. Jest piec, jest mąka, są koszyczki, zakwas się robi, a doopa nie rośnie.😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 6 Lutego 9 minut temu, quadro555 napisał(a): a doopa nie rośnie Rośnie sobie spokojnie, aż ciuchy się filcują.😜 Jak będę koło 18 karmić zdechlaka i nówkę, to powstanie do kompletu nowy "minerał" (na wodzie mineralnej). Wyjdzie czy problem jest w wodzie z kranu (chociaż ją przegotowuję). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 6 Lutego 8 godzin temu, mamuśka napisał(a): niech siedzą w 30 stopniach, w piekarniku Lepiej jak jest dostęp powietrza temperatura 25 - 27sC wystarczy. 31 minut temu, mamuśka napisał(a): będę koło 18 karmić Jak będzie mocno gęsty można dać trochę więcej wody nie cieplejszej niż 38sC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Lutego Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 6 Lutego 23 godziny temu, L.Przemek napisał(a): Dokarmiony o 14 -tej Z tego zaczynu, pszenno - żytni garowany 14 godzin 4sC. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 6 Lutego Ale jaja 😄 Większa część zdechlaka (ta co miała iść do utylizacji) przy mieszaniu porannym nowych dwóch wersji (które są w piekarniku) dostała 100g 2000 i 100ml wody. Dałam mu ostatnią szansę. 😜 I diabeł rogaty się budzi. To nie jest jeszcze to co było, ale zbiera się do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/16/#findComment-989170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.