Muski Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 3 Marca Godzinę temu, bilu72 napisał(a): A może chleb Borodiński cię też zainteresuje Borodino mi osobiście bardzo smakuje, Małgo czasami robi - sporo czasu i dłubania ale smak super i dłuugo zachowuje walory jadalne 😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 3 Marca Nawet w moim temacie jest przepis na borodino Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 3 Marca 8 minut temu, Muski napisał(a): Nawet w moim temacie jest przepis na borodino Już Waldku do Ciebie drepczę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-997182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 9 Marca Dzisiejsze dzieła. Chlebek z dodatkiem złotego siemienia lnianego. Nie wiem czy chlebek delikatnie nie przerósł? W foremce ciasto po trzech godzinach zaczęło wyłazić z formy, a mi się oko przymknęło. Korzystając z wolnego dnia upiekłam jeszcze dwa drożdżowe ciasta. Z jabłkami, cynamonem i kruszonką (jeszcze dobrze ciepłe, ukroiłam i ze szklanką zimnego mleka opędzlowałam), a drugie z robaczkami i kruszonką. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 9 Marca Fiu fiu...Pięknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 9 Marca 11 minut temu, szrekPL napisał(a): Fiu fiu...Pięknie Tak pięknie że bieguski pieką się w piekarniku, a ja zjadając kolejny kawałek drożdżowego normalnie "warcze" na bieguski . Koniec, końców zjem bieguska samego, a potem będzie wańka wstańka. Zrobiłam numer. Normalnie wstyd. 😬 Powinnam odłożyć sobie 2-3 łyżki ciasta chlebowego do słoiczka na następny raz. Taaa Dosypałam siemienia, wyrobiłam w cieście i 😲 o choroba. Odłożone w słoiku ciasto z siemieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 9 Marca Jesteś pracowita jak mróweczka i pszczółeczka razem wzięte 🙂 piękne i smakowite co sama już napisałaś łakomczuszku 😉😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 9 Marca Ja jestem łakomczuch, a jak mi coś smakuje to pozamiatane. Kawałeczek, kawałeczek i jeszcze kawałeczek i mnie w końcu męczy. Taki to żywot, ale wart grzechu.😄 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 9 Marca 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): a drugie z robaczkami i kruszonką. Jakieś konkretne robaczki czy co tam się udało złapać? 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Marca Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 9 Marca 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Dosypałam siemienia, wyrobiłam w cieście i 😲 o choroba. Odłożone w słoiku ciasto z siemieniem. Nie przejmuj się tym - najważniejsze ,że odłożyłaś . Mnie się zdarzyło odtwarzać zaczyn z zeskrobin ze ścian słoika w którym zaczyn przetrzymuję i dlatego też na wszelki wypadek go nie myję 🤪 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 10 Marca 21 godzin temu, quadro555 napisał(a): Jakieś konkretne robaczki czy co tam się udało złapać? Generalnie wkładam takie robaczki jakie mam bo moje głodomory wyjadają moje zapasy. Najczęściej kupuję ciemne robaczki (średnie lub jumbo), mają być dość mięsiste. 20 godzin temu, chudziak napisał(a): Mnie się zdarzyło odtwarzać zaczyn z zeskrobin ze ścian słoika w którym zaczyn przetrzymuję Nos mnie swędzi, że do słoika z zeskrobinami trzeba kapkę wody i mąki żytniej razowej 2000. Jak możesz Olgo, to napisz jak odzyskać zaczyn z zeskrobin, to tak na przyszłość. Bardzo ładnie poproszę i bardzo ładnie z góry dziękuję.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 10 Marca 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Nos mnie swędzi, że do słoika z zeskrobinami trzeba kapkę wody i mąki żytniej razowej 2000. Prawie tak - tylko wzięłabym nie razową tylko t 720 . I najpierw daję łyżeczkę mąki i letniej wody by miało konsystencję gęstej śmietany , gdy widzę ,że pracuje dodaję łyżkę mąki i odpowiednią ilość wody gdy znów pracuję dałam łyżkę maki i wody mniej by było dość gęste i gdy zaczęło pracować wsadziłam do lodówki. Po 2 dniach upiekłam chleb właściwie tak jak zwykle i odebrałam jak zwykle trochę ciasta na zaczyn 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 11 Marca W dniu 9.03.2025 o 14:49, mamuśka napisał(a): Dzisiejsze dzieła. Chlebek z dodatkiem złotego siemienia lnianego. Nie wiem czy chlebek delikatnie nie przerósł? W foremce ciasto po trzech godzinach zaczęło wyłazić z formy, a mi się oko przymknęło. Korzystając z wolnego dnia upiekłam jeszcze dwa drożdżowe ciasta. Z jabłkami, cynamonem i kruszonką (jeszcze dobrze ciepłe, ukroiłam i ze szklanką zimnego mleka opędzlowałam), a drugie z robaczkami i kruszonką. Już za chwilę za momencik zaczną się rabarbary,truskawki to chyba przeróżnych wariacji z tymi dodatkami u Ciebie nie zabraknie w temacie ciast drożdżowych🙂👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-998858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 11 Marca 7 godzin temu, gruby7074 napisał(a): Już za chwilę za momencik zaczną się rabarbary, truskawki to chyba przeróżnych wariacji z tymi dodatkami u Ciebie nie zabraknie w temacie ciast drożdżowych I tu mnie masz. Oj bym zjadła drożdżowe z rabarbarem.😄 Tak jeszcze w temacie chlebowym. W lodówce mam w słoiku te 2-3 łyżki ciasta chlebowego. Dobrze że dziś przed pracą poszłam go skontrolować. Pokrywka była delikatnie zakręcona, ale rosnące ciasto zalepiło szparki i pokrywka była mocno napęczniała. Nie wiem czy jakbym nie skontrolowała słoika to po powrocie z pracy w lodówce nie byłby widok działania bomby. Ps. Do słoika wkładam maksymalnie do 1/2 objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 11 Marca 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Nie wiem czy jakbym nie skontrolowała słoika to po powrocie z pracy w lodówce nie byłby widok działania bomby. Ja mam młody zakwas , bo zaledwie 3-letni i nigdy nie miałem takich problemów . Może dlatego , że jest mixem pszenno -żytnim ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 12 Marca 7 godzin temu, Yerba napisał(a): Ja mam młody zakwas , bo zaledwie 3-letni i nigdy nie miałem takich problemów . Może dlatego , że jest mixem pszenno -żytnim ? Czysty zakwas w lodówce przyrasta spokojnie, szaleje w lodówce cząstka ciasta chlebowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 13 Marca Chcąc zachęcić innych do pieczenia chleba tak napiszę. Na chleb sklepowy co tydzień szło 84 zł, a koszty domowego (+prąd) 20 zł. Te 20 zł policzone z zapasem. Pieniądz oszczędzamy, a smaku domowego chleba w sklepie nie znajdziecie. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Marca Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 13 Marca Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Na chleb sklepowy co tydzień szło 84 zł, Chrystusie niebieski ileż was tam jest do tego chleba... 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 13 Marca 9 minut temu, szrekPL napisał(a): Chrystusie niebieski ileż was tam jest do tego chleba... 😉😁 Mówiłem kupić młyn 😉, wtedy mąka wyjdzie za free i niograniczoną liczbę chleba można upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Marca Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 13 Marca 19 minut temu, szrekPL napisał(a): Chrystusie niebieski ileż was tam jest do tego chleba... Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Na chleb sklepowy co tydzień szło 84 zł Przy obecnych cenach chleba to raczej nie ma tu jakiś wielkich ilości, wyjdzie ca. 1.5 - 2 bochenki dziennie, a jeżeli w domu jest dwóch młodych to na jedno posiedzenie "pożrą" bochenek😉 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 13 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 13 Marca 15 godzin temu, szrekPL napisał(a): Chrystusie niebieski ileż was tam jest do tego chleba. Razem 4, w tym jeden młody gniewny. mnie jest bardziej syty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-999657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 15 Marca To dzisiejsza produkcja 😊 Powtarzalność mam i ta produkcja najlepsza. Udało mi się ustalić najlepszy sposób pieczenia w moim piekarniku. Jeszcze dobrze ciepłe chlebki, ale skibkę musiałam odciąć. No nie wytrzymałam. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-1000238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 15 Marca Jeszcze trochę a będziesz niekwestionowaną mistrzynią wypieku chleba, czego życzę 👍 a chlebki wręcz wzorcowe Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-1000244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 15 Marca Ile waży twój chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-1000250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 15 Marca Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Jeszcze trochę a będziesz niekwestionowaną mistrzynią wypieku chleba, czego życzę 👍 a chlebki wręcz wzorcowe Oblałam się rumieńcem. 😚 Dziękuję bardzo, ale ja jestem na początku drogi, a przed mną jeszcze daleka droga. Godzinę temu, quadro555 napisał(a): Ile waży twój chleb? 1426g tyle waży chlebek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20818-piec-chlebowy/page/23/#findComment-1000262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.